buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels

Buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels

Een heerlijke en gezonde bowl boordevol voedzame ingrediënten, dat is wat deze buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels is! Stuk voor stuk hebben alle ingrediënten ontzettend veel smaak door de zelfgemaakte marinade op basis van gember. Alvast een smaakvolle tip: marineer meteen een extra portie tofu en waar deze ongebakken, in de marinade in de koelkast. Je kunt de tofu zo een aantal dagen bewaren. Bak hem later en serveer bij een rijstgerecht of een Oosterse salade. Of zet deze heerlijke buddha bowl met tofu gewoon nog een keer op het menu!



Wat zijn sobanoedels?

Soba is het Japanse woord voor boekweit. Sobanoedels zijn dus (dunne) noedels gemaakt van boekweitmeel en daarom glutenvrij. Maar, sobanoedels kunnen ook gemaakt worden van een combinatie van boekweitmeel en tarwemeel. Controleer daarom altijd goed op de verpakking of sobanoedels echt alleen gemaakt zijn van boekweitmeel, als je glutenvrij wil koken.

Sobanoedels kunnen de basis vormen voor vele gerechten. Uiteraard voor noedels gerechten, maar serveer sobanoedes ook in bijvoorbeeld soep of aangemaakt met een lekkere dressing bij lekker wat groenten. Met sobanoedels kun je dus veel kanten op en het zorgt voor variatie in je eetpatroon!


Koken met pompoen, nog even wat tips

Koken zonder restjes
Voor deze buddha bowl met gemarineerde tofu heb je geen hele pompoen nodig. Soms kun je voorgesneden en verpakte (blokjes) pompoen kopen in de grotere supermarkten. Deze liggen in het vers- of het vriesschap.

Meer recepten met pompoen
Een flespompoen weegt gemiddeld, met schil en zaden, een kilo. Gebruik je een deel van een hele pompoen voor deze buddha bowl met gemarineerde tofu? Op StudioKOOK vind je meer lekkere recepten met pompoen om het andere deel op te maken. Wacht dacht je bijvoorbeeld van deze pasta ovenschotel met pompoen en spek? Of deze wraps met pompoen, feta en Srirachasaus?

Eet je pompoen met of zonder schil?
Het maakt niet uit wat voor pompoen je gebruikt voor dit recept. Een flespompoen is bij veel mensen bekend en deze is ook goed verkrijgbaar in de supermarkt. Wist je dat je flespompoen met schil kunt eten? Dit is handig, want het scheelt weer wat tijd in de keuken.

buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels

Buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels

Buddha bowl met gemarineerde tofu, pompoen en sobanoedels. Dit vegetarische hoofdgerecht is feestje voor elke dag! Gezond, lekker en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oosters
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de bowl

  • 200 gram tofu
  • 100 gram bladspinazie
  • 1 kleine rode ui
  • 300 gram pompoen
  • 300 gram sobanoedels
  • 1 halve theelepel komijnpoeder
  • 1 halve theelepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • eventueel: wat sesamzaadjes en bladpeterselie of koriander

Voor de marinade en dressing

  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 theelepel chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil zo nodig de pompoen en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snijd de pompoen in hapklare blokjes. Meng de blokjes pompoen met het komijnpoeder, paprikapoeder en de olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Rooster de blokjes pompoen 25 tot 30 minuten totdat deze ietwat verkleurd en gaar zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar. Snijd de tofu in hapklare blokjes en voeg deze toe aan de marinade. Meng het geheel voorzichtig door, zodat de tofublokjes niet scheuren, en laat vervolgens minimaal 15 minuten marineren. Langer kan altijd.
  • Was de bladspinazie en laat deze uitlekken. Snijd de in rode ui in flinterdunne ringen. Verdeel deze, samen met de gewassen bladspinazie, alvast over twee kommen (bowls) of diep borden.
  • Kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet na het koken af en laat goed uitlekken. Meng eventueel met een klein beetje (sesam)olie om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken. Verdeel de noedels ook over de bowl.
  • Laat de tofu uitlekken, maar gooi de marinade niet weg. De marinade dient tevens als dressing voor de buddha bowl. Verwarm een koekenpan met een royale scheut olie. Bak hierin de tofu goudbruin en krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Vergeet de blokjes tofu tussentijds niets te keren.
  • Verdeel de geroosterde pompoen en de tofu als laatst over de bowls. Serveer de dressing van sojasaus, gember en chilivlokken bij het gerecht. Verdeel eventueel nog wat sesamzaadjes en verse bladpeterselie of korander over buddha bowl met gemarineerde tofu.

Notities

Je kunt deze buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels serveren zoals je wil. Maar, wil je wat extra tijd besteden aan de opmaak, dan is het leuk om alle onderdelen van de bowl in aparte hoekjes te leggen in de kom of in het bord. Op deze manier kun je alle ingrediënten goed zien. Aan tafel kun je alles lekker husselen en mengen met wat extra dressing.
Trefwoord Bowl, Gezond, Makkelijk, Snel, Tofu

2 reacties op “Buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels”

  1. Pingback: Thaise wortelsalade met gember en limoen (video) - StudioKOOK

  2. Pingback: Sticky tofu (Snel & Simpel) - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.