Buddha bowl met gemarineerde tofu, pompoen en sobanoedels

Buddha bowl met gemarineerde tofu, pompoen en sobanoedels

Hoofdgerecht, vegetarisch • 40 minuten


Ingrediënten (2 pers.)

200 gram tofu
100 gram bladspinazie
1 kleine rode ui
300 gram pompoen
300 gram sobanoedels
1 halve theelepel komijnpoeder
1 halve theelepel paprikapoeder
peper en zout
1 eetlepel olijfolie
eventueel: wat sesamzaadjes en bladpeterselie of koriander

Voor de marinade en dressing
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
1 theelepel chilivlokken

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil zo nodig de pompoen en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snijd de pompoen in hapklare blokjes. Meng de blokjes pompoen met het komijnpoeder, paprikapoeder en de olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Rooster de blokjes pompoen 25 tot 30 minuten totdat deze ietwat verkleurd en gaar zijn.

Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar. Snijd de tofu in hapklare blokjes en voeg deze toe aan de marina. Meng het geheel voorzichtig door en laat vervolgens minimaal 15 minuten marineren. Langer kan altijd.

Was de bladspinazie en laat deze uitlekken. Snijd de in rode ui in flinterdunne ringen. Verdeel deze, samen met de gewassen bladspinazie, alvast over twee kommen (bowls) of diep borden.

Kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet na het koken af en laat goed uitlekken. Meng eventueel met een klein beetje olie om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken. Verdeel de noedels ook over de bowl.

Laat de tofu uitlekken, maar gooi de marinade niet weg. De marinade dient tevens als dressing voor de buddha bowl. Verwarm een koekenpan met een royale scheut olie. Bak hierin de tofu goudbruin en krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Vergeet de blokjes tofu tussentijds niets te keren.

Verdeel de geroosterde pompoen en de tofu als laatst over de bowls. Serveer de dressing van sojasaus, gember en chilivlokken bij het gerecht. Verdeel eventueel nog wat sesamzaadjes en verse bladpeterselie of korander over buddha bowl met gemarineerde tofu.

 

 

Tips

Soba is het Japanse woord voor boekweit. Sobanoedels zijn dus (dunne) noedels gemaakt van boekweitmeel en daarom glutenvrij. Maar, sobanoedels kunnen ook gemaakt worden van een combinatie van boekweitmeel en tarwemeel. Controleer daarom altijd goed op de verpakking of sobanoedels echt alleen gemaakt zijn van boekweitmeel, als je glutenvrij wil koken.

Voor deze buddha bowl met gemarineerde tofu heb je geen hele pompoen nodig. Soms kun je voorgesneden en verpakte (blokjes) pompoen kopen in de grotere supermarkten. Deze liggen in het vers- of het vriesschap.

Een flespompoen weegt gemiddeld, met schil en zaden, een kilo. Gebruik je een deel van een hele pompoen voor deze buddha bowl met gemarineerde tofu? Op StudioKOOK vind je meer lekkere recepten met pompoen om het andere deel op te maken. Wacht dacht je bijvoorbeeld van deze pasta ovenschotel met pompoen en spek? Of deze wraps met pompoen, feta en Srirachasaus?

 

Misschien vind je dit ook lekker