gegratineerde uiensoep

Gegratineerde uiensoep

Maak heerlijke gegratineerde uiensoep met dit makkelijke recept. Dit klassieke recept moet je echt geproefd hebben. Ontzettend lekker en niet moeilijk om te maken!



Gegratineerde uiensoep

Dit recept maak ik maak al te graag: gegratineerde uiensoep. Een heerlijke, klassieke, Franse uiensoep. Rijkgevuld met gekarameliseerde uien. Schenk de soep in ovenvaste kommen, dek af met wat brood en lekker veel kaas. Even in de oven om te gratineerde en je klassieke Franse uiensoep is klaar!

gegratineerde uiensoep

Gegratineerde uiensoep

Klassieke gegratineerde uiensoep. Heerlijk voor elke dag!
Bereidingstijd 55 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo uien
  • 3 teentjes knoflook ontdaan van de schil
  • ½ bosje tijm
  • liter bouillon
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 12 plakjes stokbrood of 6 sneetjes brood
  • 100 gram geraspte kaas
  • 6 ovenvaste kommen of ramequins

Instructies
 

  • Snijd de uien in flinterdunne halve ringen. Verhit een stoofpan of ruime soeppan op het vuur met wat boter of olie. Bak de uien hier op hoog vuur in aan. Zet het vuur na 5 minuten lager. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg deze, samen met de balsamicoazijn, toe aan het geheel. Laat de uien in 30 minuten karamelliseren. Snijd de knoflook fijn en voeg deze de laatste 5 minuten toe.
  • Schenk de bouillon bij de gekaramelliseerde uien en breng het geheel aan de kook. Laat de uiensoep nog ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Giet de uiensoep over in de ovenvaste kommen en dek af met de stokbroodjes, 2 plakjes per kom. Gebruikt u sneetjes brood? Snijd dan eerste de boterhammen op maat van de kommen en dek de soep vervolgens af met het brood.
  • Dek het geheel als laatst af met de geraspte kaas.
  • Zet de grill van de oven aan en zet de kommen met uiensoep onder grill. Laat het geheel in 6 minuten gratineren. Heeft u geen grillstand op uw oven? Verwarm de oven dan op tijd voor op 220 graden en zet de uiensoep 10 minuten in de voorverwarmde oven om de kaas te laten smelten en krokant te worden (zie tip, voor meer temperaturen).
  • Serveer de gegratineerde uiensoep direct. Heerlijk als voorgerecht, maar smaakt ook heerlijk als lunch op een koude dag.
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Ovenrecept

1 reactie op “Gegratineerde uiensoep”

  1. Pingback: Uiensoep dipsaus voor chips - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.