Zelf sushirijst koken

Zelf sushirijst koken

Technieken • 45 minuten + koelen


Ingrediënten

250 gram sushirijst
400 ml water
6 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker

 

Voorbereiding

Spoel de sushirijst af onder stromend water. Spoel net zo lang totdat de het water helemaal helder is. Je kunt de rijst ook spoelen in een pan of kom met (koud) water. Was de rijst goed, spoel en troebele water weg en vul de kom opnieuw met water. Herhaal dit totdat het water helder is. Laat de rijst hierna goed uitlekken.

 

Bereidingswijze

Zet het water met de rijst op en breng het geheel aan de kook. Zet, wanneer het geheel kookt, het vuur lager. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten koken. Haal de deksel de gehele kooktijd niet van de pan af.

Zet na deze 10 minuten het vuur uit, maar laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten staan. Hierdoor de stoomt de rijst verder en wordt de rijst droog.

Meng intussen 6 el. rijstazijn met 1 el. suiker. Roer net zolang totdat de suiker helemaal opgelost is in de azijn. Om dit een beetje te helpen, zou je de azijn ook licht kunnen verwarmen. Meng de azijn door de sushirijst. Laat het geheel helemaal afkoelen op een ruim bord. Als je de rijst spreid over een groot oppervlak, gaat het koelen sneller. Het afkoelen van de rijst kan zo’ 1 à 2 uur duren.

 

Tips

Als de techniek van sushirijst koken onder de knie hebt, kun je het voor veel gerechten gebruiken. Natuurlijk is deze rijst geschikt voor het maken van sushi (vervang in dit recept de quinoa door deze sushirijst), maar denk ook aan een lekkere salade met deze sushirijst als basis of bijvoorbeeld een póke bowl.

Het spoelen van de rijst is een belangrijk stap om je zo het meeste zetmeel aan de buitenkant van de rijst wegspoelt. Hierdoor plakt het minder tijdens het koken, maar ook zou de rijst niet goed droog en fluffy kunnen worden tijdens het stomen als het te veel zetmeel op de rijstkorrel zit. Het zetmeel is belangrijk zodat de rijst goed plakt, maar sushirijst bevat zoveel zetmeel dat dit spoelen echt nodig is.



4 thoughts on “Zelf sushirijst koken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *