Zelf ijsthee maken is helemaal niet moeilijk en een stuk gezonder dan ijsthee uit een pak. Met dit ijsthee recept wil je nooit meer iets anders. Maak ‘m helemaal naar eigen smaak met fruit en eventueel wat honing. Dit recept voor zelfgemaakte ijsthee bevat ook nog een lekker tip voor een spannende twist!
IJsthee recept
Op een warme, zomerse dag wil ik het liefst een lekker glas koud ijsthee. Met extra veel ijs en fruit. Zo waan je je in no-time op een tropische vakantiebestemming in je eigen achtertuin! Dit ijsthee recept is helemaal niet moeilijk. Vrijwel alle ingrediënten heb je gewoon in huis en bewaar je in de voorraadkast dus met dit recept voor zelfgemaakte ijsthee kun je altijd aan de slag. Geen supermarktbezoekjes vooraf, maar gewoon lekker en snel zelf ijsthee maken.
IJsthee met perzik en citroen
Naast lekkere ijsthee variaties kies in dit recept voor basissmaken. Een basisrecept voor ijsthee is onmisbaar. Ik gebruik als basis het liefst groene thee. Deze is lekker licht van smaak. Maar ook ‘gewone’ Engelse thee is geschikt voor dit recept. Hiermee geef je je ijsthee meteen wat meer power mee. Trek de thee zoals je gewend bent, maar wees niet bang om hem sterker te maken. De smaak wordt milder wanneer de thee afkoelt.
Mijn gouden tip voor zelfgemaakte ijsthee, makkelijk recept is dit: perziken uit blik! Deze kun je bewaren in je voorraadkast. Zo heb je altijd ingrediënten in huis voor zelfgemaakte ijsthee. Ideaal!
De perziken uit blik doe ik bij de thee met siroop en al. De thee wordt op deze manier meteen wat zoeter. De siroop kun je ook naar smaak toevoegen voor een wat minder zoete ijsthee. Ook suiker of honing kun je hiervoor gebruiken. Voeg ook de citroen toe aan de ijsthee en laat het geheel een paar uur afkoelen in de koelkast.
Tip: maak ijsthee in de avond en laat hem de hele nacht afkoelen in de koelkast. De volgende dag heb je heerlijke, frisse, zelfgemaakte ijsthee!
Een spannende twist
Ik houd van variaties en unieke smaken. Daarom maak ik deze ijsthee ook vaak met steranijs. Steranijs is een heerlijke, kruidige smaak en past perfect bij perzik en citroen. Het maak de ijsthee iets wranger en lekker kruidig van smaak en is daarom extra dorstlessend.
Voeg hiervoor 3 steranijs toe aan de warme thee. Laat de steranijs trekken totdat je tevreden bent met de smaak. Voor een milde smaak laat je de steranijs een uurtje meetrekken. Houd jij wel van een kruidige twist? Laat de steranijs dan de gehele bereiding meetrekken in de ijsthee. Op zoek naar een nog subtielere of juist meer uitgesproken steranijs smaak? Voeg dan wat minder of juist iets meer steranijs toe.
Ijsthee recept – met perzik en citroen
Ingrediënten
- 1,5 liter water
- 5 theezakjes
- 1 blik perziken met siroop
- 1 citroen
- 3 steranijs (optioneel)
Instructies
- Breng de 1,5 liter water aan de kook. Zet het vuur uit en doe de theezakjes in het warme water. Voeg na een half uur de perziken uit blik met siroop, citroen in partjes of plakjes en eventueel de steranijs toe.
- Laat de thee flink afkoelen en laat hem vervolgens verder afkoelen in de koelkast.
- Serveer de ijsthee ijskoud met ijsblokjes.