bloemkoolsteak

Bloemkoolsteak met ricotta en pesto

Bloemkoolsteak, ja, je hoort je het goed! Een heerlijke vegetarische steak voor zowel de ‘herbivoren’ als de ‘carnivoren’ onder ons. Deze bloemkoolsteak rooster je in de oven en maak je af met een lekkere topping van ricotta en pesto. Er is niets stoffigs aan dit vegetarische gerecht. Deze vegetarische steak is vernieuwend, modern en het belangrijkste: overheerlijk van smaak!Bloemkoolsteak

Een steak van vlees kennen we allemaal wel. Maar, een steak van groenten, dat is misschien iets nieuws. Het recept is eigenlijk eenvoudig. Je snijdt een bloemkool in plakken van van ongeveer 1 centimeter dik. Op deze manier kun je de doorsnede van de bloemkool mooi zien. Je haalt ongeveer 4 steaks uit een bloemkool, afhankelijk van de grootte van de bloemkool. De plakken bloemkool rooster je in de oven, lekker op smaak gebracht, en klaar is Kees.


Gegratineerde topping van ricotta en pesto

De bloemkoolsteaks kun je helemaal naar eigen smaak of smaak brengen. Lekker met olijfolie, peper en zout en een lekker sausje ernaast. Of gebruik je favoriete kruidenmengsel en smeer de bloemkoolplakken hiermee in voordat ze de oven in gaan. Of kies zoals ik voor een lekker krokant korstje. Hiervoor gebruik ik ricotto, een stevige, maar romige en zachte kaas, in combinatie met pesto. Om het af te maken nog wat geraspte kaas bovenop. Broodkruim kun je ook goed gebruiken voor het krokante laagje.

Ik gebruik ricotta, omdat deze kaas niet te veel uitloopt tijdens het bakproces. Zo blijft de krokante topping goed op z’n plek en loop de kaas niet uit over de bakplaat. Handig!


Vegetarische steak

Deze steak gemaakt van groente is een gezonder en vegetarische alternatief voor de traditionele steak van vlees. Bloemkoolsteaks zijn de ideale vleesvervanger bij het hoofdgerecht, voor wie vegetarisch eet. Maar, ben jij een vlees- of visliefhebber, proef vooral ook een keer deze vegetarische steak. De smaak zal je positief verrassen!

bloemkoolsteak

Bloemkoolsteak met ricotta en pesto

Bloemkoolsteak, een heerlijk alternatief voor de traditionele steak. Deze vegetarische steak maak je af met een topping van ricotta en pesto.
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands, Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 bloemkool
 • olijfolie
 • peper en zout
 • 250 gram ricotta
 • 4 eetlepels pesto
 • handje pijnboompitjes

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Ontdoe de bloemkool van z'n groene bladeren. Snijd de bloemkool in vier gelijke plakken van ongeveer 1 centimeter dik, van binnen uit, zodat je de doorsnede van de bloemkool goed kunt zien. Zorg ervoor dat alle plakken zijn gesneden binnen de stam van de bloemkool. Op deze manier blijven de bloemkoolroosjes verbonden door de stam en valt de bloemkoolsteak niet in losse roosjes uit elkaar.
 • Bestrijk de bloemkool met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de oven 20 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Haal de bloemkoolsteaks, met bakplaat en al, uit de voorverwarmde oven en draai ze om. Verdeel de ricotta over het midden van de bloemkoolsteak. Verdeel hierover de pesto en maak met een lepeltje mooie 'swirls' van de pesto in de ricotta door lichtjes er doorheen te roeren. Rooster de bloemkool nog 10 minuten in de hete oven.
 • Verwarm intussen een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten ongveer een minuutje, zodat ze wat kleuren. Let goed op want, pijnboompitten kunnen snel verbranden.
 • Haal de bloemkoolsteaks uit de oven, bestrooi ze met de pijnboompitten en serveer ze direct.
Trefwoord Bloemkoolsteak, Gezond, Makkelijk, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating