culinaire bagage

Ik ga naar huis en ik neem mee… #4 kruidenpotjes, chimichurri en El Viejo Almacén

De zomervakantie is voorbij en helaas zijn de zonnigste dagen in Nederland ook voorbij gevlogen. Om het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden vind je op StudioKOOK de komende weken elke vrijdag de mooiste vakantieverhalen van bloggers gebaseerd op hun souvenirs. Welke typische souvenirs worden trouw mee naar huis gebracht na een heerlijk verblijf in het buitenland? Je leest het in de tijdelijke zomerrubriek ‘Ik ga naar huis en ik neem mee…‘ op StudioKOOK!
In de vierde editie verteld Machteld van Culinaire Bagage over het land waar ze waar ze veel heeft gereisd en zelf heeft gewoond: Argentinië. 


Een paar weken geleden verraste Demi me met de vraag of ik jullie iets wilde vertellen over mijn favoriete reissouvenirs. Ik dacht meteen: dat ga ik doen!
Wie ik ben? Ik ben Machteld, foodblogger, bekend van Culinaire Bagage. Mijn blog draait niet alleen om recepten en smaak, maar ook om persoonlijke verhalen én reisimpressies.
Mijn meest geliefde vakantieland? Zonder twijfel: Argentinië. Ik reisde er niet alleen veel rond, ik woonde er zelfs twee jaar! In Buenos Aires! En ik bezocht o.a. de Iguazú-watervallen, Salta, Jujuy, Mendoza, Peninsula Valdés, Bariloche, Chaco, Tucumán, Córdoba, Neuquén.

 

Kruidenpotjes, chimichurri en El Viejo Almacén

Het souvenir waar ik het meest aan gehecht ben? Mijn El Gato Negro-kruidenpotjes! Ik kocht ze in het pittoreske specerijenwinkeltje El Gato Negro op de Avenida Corrientes in Buenos Aires, de Argentijnse Broadway. Vanbinnen zag het kruideniertje er uit als een ouderwetse apotheek. Het bleek een ware lusthof voor een lekkerbek als ik, tot de nok toe volgestouwd als het was met stopflessen, potten, blikken, lades, zakken en bakken met de heerlijkste gedroogde kruiden en specerijen. El gato negro betekent trouwens ‘de zwarte kat’. Zien jullie ze zitten, al die zwarte katten, op mijn kruidenpotjes? Ik heb een stuk of dertig potjes. Echte collector’s items inmiddels, want zo worden ze niet meer gemaakt. Ik ben er superzuinig op!

Nog een souvenir: iets minder tastbaar, maar daarom niet minder dierbaar. Een authentiek Argentijns recept. Kennen jullie de Argentijnse salsa chimichurri? Argentijnen serveren die bij elke BBQ, asado. Argentinië staat bekend om zijn onovertroffen bifes, superieur vlees van op de pampas door ruige gauchos vetgemeste runderen. Misschien wel het belangrijkste exportproduct van het land. Chimichurri, een salsa met o.a. knoflook, chilipepers, tomaat en verse kruiden, smaakt daar echt perfect bij! Iedere Argentijnse huisvrouw heeft haar eigen recept. Maar het mijne is heel speciaal: ik kreeg het, uitgeschreven op een groezelig stukje papier, van de chef van een restaurant waar ik zat te genieten met Argentijnse vrienden! Ik gebruik het nog steeds heel vaak. Sweet memories…

culinaire bagage

Als dansliefhebber ben ik altijd een groot fan geweest van de vermaarde Argentijnse tangoshows. Wist je dat de dans én het muziekgenre werden geboren in het Buenos Aires van eind negentiende eeuw? Eén van de populairste tangobars was El Viejo Almacén in de nu hippe, maar toen arme, wijk San Telmo. Het café stond altijd garant voor een goed glas Argentijnse wijn – nog zo’n lekker exportproduct – een tango-orkest met formidabele bandoneonistas en zwoele optredens van gepassioneerde tangodansers. Prachtig! Als blijvende herinnering kocht ik op een straatmarkt een schilderij van Alberto T. Gini, dat El Viejo Almacén verbeeldt. Hoe vinden jullie die lichtval?

Het bovenstaande is zomaar een greep uit de vele souvenirs die ik meenam tijdens mijn rondreizen door Argentinië. Op Culinaire Bagage kun je daar nog veel meer verhalen over lezen en er komen regelmatig nieuwe bij. Tip: maak vooral de recepten die bij die verhalen horen!

Buen provecho, smakelijk eten!

 

Bedankt Machteld, voor jouw deelname aan de rubriek ‘Ik ga naar huis en ik nee mee…’! Meer lezen over vakantiesouvenirs van bloggers? Alle artikelen in deze rubriek vind je hier