melanzane alle Parmigiana

Melanzane alle Parmigiana (Italiaanse aubergineschotel)

Bijgerecht | 45 minuten (inclusief oventijd)



Ingrediënten (3-4 pers. melanzane alle Parmigiana)

1 grote of 2 kleine aubergines
400 ml tomatenblokjes (blik)
200 ml tomatenpassata
1 ui
2-3 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde oregano
2 el rode balsamicoazijn
peper en zout
olijfolie
een bosje verse basilicum
150 gram mini mozzarella


Bereidingswijze

Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in een ruime pan. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de tomatenpassata, de oregano en de balsamicoazijn toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus voor de melanzane alle Parmigiana ongeveer 15 minuutjes op een laag vuur pruttelen. Breng hierna op smaak met peper en zout.

Snijd de aubergine in dunne plakjes van 3 tot 4 mm dik. Leg de plakjes aubergine naast elkaar verspreid en bestrooi met wat zout. Na een paar minuten ontstaan er druppeltjes op de plakjes aubergine. Dep de druppeltjes van de plakjes aubergine af met een stukje keukenrol. Herhaal dit met de andere kant.

Verwarm een royaal laagje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de plakjes aubergine goudbruin. Bak niet te veel aubergine tegelijk, zodat de pan niet overvol raakt. Haal de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol. Herhaal dit met alle plakjes aubergine.

Vet een ovenschaal, ongeveer 20 bij 20 cm of een vergelijkbaar in met olijfolie. Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus. Leg hierop de plakjes aubergine en wat blaadjes verse basilicum. Dek vervolgens af met een dun laagje tomatensaus. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Verdeel de bolletjes mini mozzarella over de melanzane alle Parmigiana.

Bak de melanzane alle Parmigiana 25 minuten in de voorverwarmde oven. Verdeel na het bakken eventueel nog wat verse basilicum over de Italiaanse aubergineschotel.


Tips

Het klassieke recept wordt gemaakt met aubergine (melanzane). Wil je een keer variëren, vervang de aubergine dan door courgette (zucchini).

1 reactie op “Melanzane alle Parmigiana (Italiaanse aubergineschotel)”

  1. Pingback: Italiaans brood - makkelijk recept zonder kneden - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.