king boleet recept

King Boleet met zoete aardappelpuree, pesto en crispy knoflook

King Boleet, ofwel: koningsoesterzwam, is een super lekkere paddenstoel die perfect als hoofdingrediënten voor een vegetarisch gerecht kunt gebruiken. Ik maak gebakken King Boleet met zoete aardappelpuree, (zelfgemaakt) pesto en krokante knoflook. Echt een heerlijke combinatie!



Wat is King Boleet?

King Boleet is een paddenstoelensoort. De King Boleet wordt ook wel koningsoesterzwam genoemd. Het behoort tot de “boleten-paddenstoelenfamilie”. Je hebt bijvoorbeeld ook kleine Boleet-paddenstoelen.

De King Boleet kun je kopen in de grotere supermarkten of haal ze bij de groentenboer of ze Turkse supermarkt.

King Boleet is en stevige paddenstoel en is best wel groot. Halveer de paddenstoel. bak hem zodat deze gaat karameliseren en laat verder de deksel op de pan zodat hij goed gaar kan stoven. De paddenstoel wordt super zacht en mals. Heel erg lekker. Je kunt hem serveren in plaats van een stukje vlees of vis. Zet de Kin Boleet lekker in de spotlights dus!


Zoete aardappelpuree, pesto, kappertjes en knoflook

De gebakken King Boleet combineer ik met andere, heerlijke ingrediënten. Maak een zoete aardappelpuree. Hiervoor pof je de zoete aardappel in de oven en vervolgens lepel je het vlees uit de schil. Serveer dit verder met pesto, kappertjes en knoflook. Deze combinatie is misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is echt ontzettend lekker. Kijk bijvoorbeeld ook naar dit paddenstoelenrecept met een vergelijkbare smaakcombinatie:

Gebakken champignons met knoflook, peterselie en kappertjes
Gebakken champignons met knoflook, peterselie en kappertjes. Het ideale bijgerecht voor vleeseters, visliefhebbers én vegetariërs!
Bekijk het recept
gebakken champignons

De pesto voor dit gerecht maak ik het liefst zelf. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt bijvoorbeeld dit recept gebruiken (klik). Je kunt dit voorbereiden, daags van te voren, en bewaren in de koelkast. Dek de zelfgemaakte pesto af met een laagje olie, zodat hij houdbaar en mooi groen blijft.

Wil je liever niet pesto zelf maken, kies dan voor een kant-en-klare pesto die je écht lekker vindt. Het gaat een groot deel van de smaak bepalen van dit gerecht.

king boleet recept

King Boleet met zoete aardappelpuree, pesto en crispy knoflook

Heerlijke King Boleet met zoete aardappelpuree, pesto, kappertjes en krokante knoflook. Een super lekker vegetarisch hoofdgerecht!
Bereidingstijd 35 minuten
Oventijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 King Boleet paddenstoelen
  • 2 zoete aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels pesto
  • 2 theelepels kappertjes
  • olijfolie en boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de zoete aardappelen in de lengte, leg ze met de snijkant naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat en prik de schil in. Pof de zoete aardappel 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de knoflook schoon en snijd deze in dunne plakjes. Verwarm olie en boter in een koekenpan op laag vuur en bak hierin de knoflook. Bak ze goudbruin en krokant. Blijf erbij, blijf kijken en roer af en toe. De knoflook mag niet verbranden, dan wordt deze bitter.
    Haal de knoflook uit de koekenpan en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Laat de boter en de olie in de pan zitten.
  • Maak intussen de pesto, als je deze zelf wil maken.
  • Halveer de King Boleet paddenstoelen in de lengte. Verwarm de koekenpan de knoflookolie/-boter opnieuw op laag vuur tot gemiddeld vuur. Leg hierin de King Boleet met de snijkant naar onder. Bak de King Boleet zo goudbruin in ongeveer 5 minuten. Doe de deksel op de pan en stoof de paddenstoelen in 10 minuten zacht.
  • Haal de zoete aardappel uit de oven en lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe dit in een hoge beker, bijvoorbeeld een maatbeker. Mix de zoete aardappel met een staafmixer tot een puree. Als je de zoete aardappel liever grof wil houden, hoef je dit niet te doen.
  • Verdeel de zoete aardappelpuree over twee borden. Verdeel hierover de pesto. Leg hierop 3 halve King Boleet paddenstoelen met de snijkant naar boven (deze is het mooist om te zien). Verdeel als laatste de krokante knoflook en de kappertjes over het gerecht. Serveer direct. Eet smakelijk!
Trefwoord Glutenvrij, Kerst, Vegetarisch, Weekend

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating