Wie niet van champignons houdt, heeft nog nooit goed bereide champignons gegeten. Deze gebakken champignons bereidt je op hoog vuur, lekker met wat knoflook, peterselie en kappertjes. Niet snotterig, maar lekker fris, nootachtig en vol van smaak!
Gebakken champignons met knoflook, peterselie en kappertjes
Champignons, ik ben er dol op. Net als op andere paddenstoelen overigens. Om te voorkomen dat champignons en paddenstoelen slap en snotterig worden, is het belangrijk dat je ze op hoog vuur bakt. Bak ze lekker bruin voor de smaak en zo blijft tevens de stevigheid behouden. Voeg later in bereiding de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee. Door op niet te hoog vuur te bakken voorkom je dat de knoflook verbrand en bitter wordt. Als laatste rest nog een klontje boter, wat peterselie en kappertje. “Kappertjes?” hoor ik je denken. Kappertjes smaken ontzettend goed bij champignons en paddenstoelen en hun aardse smaak. Kappertjes maken het geheel lekker fris en geven je gerecht iets zuurs mee. Een heerlijke smaakcombinatie!
Tip: serveer deze smaakvolle champignons ook eens als tapas of bij de borrel! Gewoon, met een prikkertje erbij en lekker snoepen. Succes gegarandeerd!
Het ideale bijgerecht voor vleeseters, visliefhebbers én vegetariërs
Een lekker stukje kip, biefstuk of wat dacht je gebakken zalm? Daar mogen deze gebakken champignons niet bij ontbreken! Wat een aanvulling aan smaken brengen deze champignons, knoflook, peterselie en kappertjes met zich mee. Dat vlees en vis goed combineren bij champignons wisten we. En champignons en paddenstoelen als vleesvervanger kennen we eigenlijk ook. Maar, zet deze champignons als bijgerecht in de spotlight voor alle drie deze doelgroepen. De vleeseters schept graag wat champignons bij z’n varkenshaas, de visliefhebber eet ze naast de champignons of gebakken garnalen en de vegetariër eet deze gebakken champignons maar al te graag naast een groenten-spektakelstuk! Kortom: deze gebakken champignons met knoflook, peterselie en kappertjes mogen niet ontbreken tijdens een (uitgebreid) diner.
Gebakken champignons met knoflook, peterselie en kappertjes
Ingrediënten
- 250 gram champignons
- 1 teen knoflook
- 3 takjes verse peterselie
- 1 à 2 eetlepels kappertjes
- peper en zout
- boter
Instructies
- Maak de champignons schoon door een klein stukje van het kontje eraf te snijden en het zand er vanaf te wrijven. Halveer de champignons. Snijd de grote eventueel in kwarten. Snijd de peterselie fijn. Maak de knoflookteen schoon en hak deze ook fijn. Je kunt hiervoor ook een knoflookpers gebruiken.
- Verwarm een koekenpan op hoog vuur met een klein beetje boter en/of olie. Voeg de champignons toe en bak deze goudbruin. Zet het vuur lager en voeg de knoflook toe. Bak de knoflook een paar minuten rustig mee zodat de scherpe smaak er vanaf gaat. Knoflook verbrand snel met bitterheid tot gevolg, dus zorg ervoor dat de pan niet te heet meer is. Voeg een klein extra klontje boter toe, samen met de peterselie en de kappertjes en bak het geheel nog 1 à 2 minuten.
- Serveer de gebakken champignons direct.