cake uit vorm halen

Kooktip #11: cake uit vorm halen – zo lost je cake makkelijk!

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Deze keer vertel ik je alles over groenten roosteren in de oven, met een super krokant resultaat.Cake makkelijk uit de vorm halen

Misschien ken je het wel. Het beslag smaakte heerlijk, de geuren die vrijkwamen tijdens het bakken waren om te water tanden, maar dan… Het lossen van de cake gaat mis! Hij blijft plakken aan de onderkant of in de hoekjes. De cake scheurt en je kunt geen mooie plakjes meer snijden. De smaak is er niet minder op, maar het resultaat bekijk je met net iets minder trots dan je hoopte.

Er zijn veel trucs om te zorgen dat je een cake makkelijk uit de vorm kunt halen na het bakken. Belangrijk is dat je hier al rekening mee houdt voordat je de cake gebakken en wel uit de oven haalt. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het lossen van een vers gebakken cake.

Zo komt je cake makkelijk los uit de vorm:

1.) Vet de cakevorm in. Deze tips zullen de meesten misschien wel gebruiken. Door een laagje vet tussen de cake en de bakvorm bakt het beslag niet vast aan de vorm. Gebruik je boter? Los de cake dan wanneer deze nog ietwat warm is, zodat de vorm nog niet gestold is. Dan gaat lossen moelijker. Gebruik je olie? Olie blijft vloeibaar bij kamertemperatuur, dus ook wanneer de cake is afgekoeld kun je de cake makkelijk uit de vorm halen. Olie zal misschien een smaakje afgeven, dus gebruik altijd een neutrale olie.

2.) Bestrooi de vorm met bloem of cacao. De vorm bestrooien met wat bloem of cacao is nog een extra zekerheid om te zorgen dat de cake makkelijk uit de vorm komt. Gebruik niet te veel, want je wil niet dat cake naar bloem smaakt.

3.) Gebruik bakpapier. Deze truc sla ikzelf nooit over! Bij cakes, taarten, brood, quiches en meer baksels. Het is de garantie dat je cake niet aan de vorm plakt je hem eenvoudig uit de vorm kunt halen. Bedek in ieder geval de bodem van de bakvorm. Voor nog meer gemak knip je een lang stuk dat gehele breedte van de vorm bedekt en laat je twee stroken over de randen hangen. Na het bakken til je cake moeiteloos uit de vorm aan deze twee stroken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *