Zachte, zoet gekarameliseerde wortel op een super krokante bodem van bladerdeeg. Warme smaken in combinatie met de frisse smaak van romige geitenkaas. Voeg daar nog een wat verse tijm en honing aan toe en dit feestmaal is klaar!
Wortel tarte tatin met geitenkaas
Tarte tatin is een klassiek Frans gerecht. Wanneer origineel appels worden gebruikt, maar ook ander zoet fruit zoals pruimen of perziken, gebruik ik graag een hartige groenten. De wortel is de perfecte plaatstvervanger voor heerlijk zoet en zacht fruit.
Gekookte worteltjes zijn lekker, geroosterde worteltjes zijn lekker en ook rauw zijn wortel heerlijk om te eten. Voor dit recept glaceer ik de wortels in een koekenpan met wat honing en verse tijm. De honing veranderd in een stroperige karamelsaus die deze taart zijn sjeu geeft. De tijm geeft het geheel wat hartigheid en wat body. Eenmaal gebakken heeft deze taart weinig nodig, maar die romige geitenkaas is wel erg lekker bij dit Franse taartje met een twist!
Omgekeerde taart
Een tarte tatin wordt niet alleen gekenmerkt door die heerlijke zoete en zachte vulling, maar voornamelijk door de ontzettend krokante bodem. De bodem maak je eenvoudig van bladerdeeg, dit mag gewoon kant-en-klaar gekocht zijn. De truc is door de bodem niet onderop te leggen en de bedekken met de vulling, maar de vulling van geglaceerde, gekarameliseerde wortel te verdelen over een goed ingevette bakvorm en het bladerdeeg hier bovenop te leggen. De vulling pak je goed in het met deeg als een knus bedje, wat gaatjes in het deeg zodat deze niet van de taart vliegt door de hitte, en deze wortel tarte tatin kan de oven in. Doordat de bodem bovenop ligt krijgt deze alleen ruimte om lekker krokant te worden. En dat proef je! Eenmaal uit de oven laat je hem een paar minuten staan en dan is het keren mee. Dek de bakvorm af met een bord of een stevige snijplank en keer de omgekeerde taart in één soepele beweging om. Daar is je tarte tatin!
Wortel tarte tatin met geitenkaas en tijm
Ingrediënten
- 200 gram wortel
- 3 eetlepels honing of vijgenjam
- ongeveer 6 takjes verse tijm
- 4 plakjes bladerdeeg (vriezer)
- 50 gram zachte geitenkaas
- boter om in te bakken
En verder
- bakvorm, ongeveer 20 bij 20 cm
- eventueel bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Schil de wortel met een dunschiller en snijd ze vervolgens in ronde plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Verwarm een koekenpan met een klein beetje boter en laat dit smelten. Voeg de plakjes wortel toe aan de pan. Laat 3 minuten zachtjes bakken en voeg vervolgens de honing of vijgenjam, de takjes tijm en een flinke scheut (50 tot 100 ml) water toe aan de pan. De bodem moet bedekt zijn met water, maar overdrijf niet. Zet het vuur lager en dek de pan af met de deksel. Laat de worteltjes zo ongeveer 7 minuten garen totdat het water is opgenomen door de wortel en er zich een stroperig, karamelachtig laagje om de wortels heeft gevormd.
- Vet de bakvorm in en/of bekleed met bakpapier. Verdeel de plakjes wortel over de bodem. De takjes tijm kun je eruit halen of meebakken voor nog meer smaak. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar, zonder de plasticjes ertussen, en rol dik vervolgens uit tot een lap 2 centimeter groter dan de bakvorm. Dek de gekarameliseerde wortelplakjes af met het bladerdeeg. Stop de zijkanten van het deeg goed in zodat echt alle wortel bedekt is. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg zodat er stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
- Bak de wortel tarte tatin in de voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten. Haal de tarte tatin na de oventijd uit de oven, maar laat nog een paar minuten staan.
- Om de taart omgekeerd uit de vorm te halen dek je de bakvorm af met een snijplank of bord. Pak beide (met ovenwanten) goed vast en keer in één vloeiende beweging de bakvorm om zodat de tarte tatin op de snijplank of het bord beland. Denk goed om vloeistoffen die uit de vorm kunnen lopen. Deze kunnen erg heet zijn.
- Haal de bakvorm van de omgekeerde worteltaart. Verkruimel de geitenkaas boven de wortel tarte tatin en serveer direct.