In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. In dit artikel vertel ik hoe je kunt paneren zonder ei. Een eenvoudige, veganistische paneren van paneren voor de lekkerste vegan recepten!
Wat is paneren?
Je kent het wel, zo’n lekker krokant korstje om bijvoorbeeld nuggets, een kroket of een schnitzel. Dit krokante laagje plak je eenvoudig om je product, bijvoorveeld vlees vis of groenten, door te paneren. Paneren is het voorzien van voedingswaar van een laagje broodkruim of paneermeel zodat het lekker krokant wordt tijdens het bakken.
Voor paneren heb je drie dingen nodig. Een wat bloem, losgeklopt ei en wat paneermeel of broodkruim. Dit laatste wordt het krokante korstje. Je kunt hiermee ook varieren en kiezen voor bijvoorbeeld panko of een fijngehakt notenmengsel.
Begin met een laagje bloem om je product, gevolgd door een laagje ei om te plakken en als laatste dat lekkere krokante korstje van bijvoorbeeld broodkruim. Ontzettend lekker!
Vegan paneren
Om te paneren heb je ei nodig en daarom voldoet de standaard paneermethode dan ook niet aan de voorwaarden van een vegan levensstijl. Ei is een dierlijk product. Het losgeklopte ei zorgt er in de recept wel voor dat het krokante laagje van bijvoorbeeld broodkruim of panko blijft plakken. Dat is juist zo lekker!
Om gepaneerde producten en recepten waarin paneren aan bod komt makkelijk veganistisch te maken, heb ik een simpele aanpassing bedacht in het paneerproces. Op deze manier wordt veganistisch eten en koken makkelijker!
Paneren zonder ei
Om paneren veganistisch te maken, laten we het ei achterwege. Maar hoe blijft dat lekkere krokante laagje dan plakken? Een simpele truc maak het ei totaal overbodig. Gebruik hiervoor een mengsel van bloem en water om een plakkende laagje te maken om het product met de bedekken. De rest van het paneerproces blijft hetzelfde. Wentel je product, bijvoorbeeld tofu of groenten, nog in een krokant laagje en bakken maar!
Recepten om te paneren
Sta jij te popelen om aan de slag te gaan met deze vegan kooktip en lekkere veganistische recepten? Laat je inspireren door de volgende recepten om te paneren:
Maak de bovenstaande katsu curry eenvoudig vegan door de kip te vervangen door bijvoorbeeld tofu, aubergine of courgette.
Paneren zonder ei
Ingrediënten
- 3 eetlepels bloem
- 4 eetlepels water
- specerijen naar keuze
- peper en zout
- 6 eetlepels broodkruim, paneermeel of panko
- iets om te paneren, bijvoorbeeld wat grof gesneden groenten
Instructies
- Meng de bloem met de specerijen naar keuze en voeg wat peper en zout toe. Zo breng je de bloem op smaak. Leng dit aan met het water en roer dit goed door met een vork totdat alle klontjes eruit zijn. Vind je het mengsel wat aan de dikke kant, voeg dan een extra lepel water toe.
- Doe het paneermeel, het broodkruim of de panko in een ander bakje.
- Dep het te paneren product goed droog (bijvoorbeeld grof gesneden groenten). Wentel het product eerst in het papje van bloem. Laat goed uitlekken. Wentel het product met het plaklaagje vervolgens in de tweede bakje met paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn.
- Herhaal dit met de rest van de producten.
- Bak de gepaneerde producten vervolgens in hete olie krokant en gaar. Serveer direct.