raclette met aardappeltjes, augurk en gerookte zalm

Raclette op traditionele wijze met aardappeltjes, zalm en augurk

Raclette, ken jij dit Zwitserse kaasgerecht al? Ik maak met heerlijke raclette kaas van Emmi een traditioneel gerecht met aardappeltjes en die lekkere gesmolten kaas, afgetopt met gerookte zalm, rode ui en fijngesneden blokjes augurk. Echt super lekker! Dit raclette recept moet je gewoon geproefd. En dat komt goed uit, want je maakt het zonder moeite. Ook geschikt voor tijdens gourmet. Lekker maken dus!



Wat is raclette?

Raclette is een Zwitsers gerecht waarbij een hele kaas wordt gehalveerd. Het grote stuk kaas wordt verwarmd waardoor de aangesneden oppervlakte smelt. Deze wordt hierna van de kaas afgeschaafd. Hier komt de naam ‘ raclette’ vandaan (‘raclen’ = schaven in Frans). De gesmolten raclette kaas wordt gegeten samen met bijvoorbeeld aardappels, champignons, ui, augurk en vleeswaren.


Raclette recept met aardappels, augurk en gerookte zalm

Raclette eet ik het liefst traditioneels, met aardappels, ui en augurk. Deze traditionele ingrediënten giet in een modern jasje. Ik rooster hele krielaardappeltjes in de schil en aan het einde van de bereidingstijd bedek ik ze met raclettekaas. Deze smelt lekker in de oven waardoor de aardappeltjes worden bedekt onder een heerlijke, smeuïge laag Zwitserse kaas.

Hierop verdeel ik wat rauwe, rode uienringen en wat fijngesneden augurk. Dit maakt het geheel meteen wat frisser qua smaak. Iets minder traditioneel, maar zeker niet minder lekker is de gerookte zalm waarmee ik deze raclette aardappeltjes afmaakt. Maak mooie roosjes van plakjes gerookte zalm en leg deze bovenop de ovenschotel. Super mooi om te zien en echt een onwijs lekkere smaakcombinatie!


Zwitserse kaas van Emmi

Emmi ken je misschien ook wel van de Zwitserse kaasfondue, nog zo’n heerlijk product. De raclette kaas van Emmi is ook zeker de moeite waard eens te proberen wanneer je een keer zin hebt in een ander, lekker Zwitsers kaasgerecht.

De raclette kaas van Emmi is een heerlijke Zwitserse kaas die ontzettend goed smelt. De kaas is gesneden in wat dikkere plakken in een mooi formaat. Dit maakt de kaas makkelijk in gebruik.


Raclette tijdens de gourmet

Dit recept voor raclette met aardappeltjes, augurk en gerookte zalm maak je makkelijk en snel in een ovenschotel in de oven. Maar, je maakt dit recept net zo makkelijk tijdens het gourmetten! Bak voorgekookte aardappeltjes aan in je gourmetpannetje en leg hier zo’n lekkere plak raclette kaas op. Laat deze smelten en top het gerecht af met blokjes augurk, wat gesneden rode ui en lekker wat gerookte zalm of vleeswaren naar keuze.

raclette met aardappeltjes, augurk en gerookte zalm

Raclette op traditionele wijze met aardappeltjes, augurk en gerookte zalm

Zwitserse raclette met aardappeltjes, augurk, rode uienringen en gerookte zalm. Waan je in Zwitserland met deze tradtionele raclette!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Zwitsers
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram krielaardappeltjes in de schil
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 1 rode ui
  • 1 augurk
  • 100 gram gerookte zalm
  • 4 plakken raclette kaas

En verder:

  • ovenschaal 15 x 15 cm

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Maak de krielaardappeltjes schoon, meng met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de aardappeltjes in de ovenschaal in totaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de augurk fijn. Maak de rode ui schoon en snijd deze in fijne ringen. Vouw mooie roosjes van de gerookte zalm. Zet apart tot verder gebruik.
  • Haal de ovenschaal na 15 minuten uit de oven, beleg met de plakken raclette kaas en zet nog 5 minuten terug in de oven.
  • Haal de raclette aardappeltjes uit de oven als de kaas net gesmolten is. Verdeel de blokjes augurk en de rode uienringen over de ovenschaal en leg als laatste de gerookte zalm op het gerecht. Serveer direct.

Notities

In plaats van gerookte zalm kun je ook kiezen voor een lekkere ham, gebakken spek of gebakken champignons als topping.
Trefwoord Gourmet, Kerst

De raclette kaas was onderdeel van de Foodybox kerst die ik heb gekregen van Kroon op het werk.

2 reacties op “Raclette op traditionele wijze met aardappeltjes, zalm en augurk”

    1. 5 sterren
      Hi Sandra! Ik ben echt om en helemaal raclettefan nu! In combinatie met champignons klinkt ook heerlijk. Champignons en kaas is een perfect paar natuurlijk! Ik ben benieuwd naar je recept!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating