Bij de borrel • 15 minuten
Ingrediënten
250 gram sardientjes (blik)
50 gram boter
± 1 eetlepel citroensap
2 eetlepels fijngesneden dille
peper en zout
Voor erbij:
toastjes of brood
augurk
verse dille
Bereidingswijze
Haal de sardientjes uit het blik en laat uitlekken. Smelt intussen de boter op het vuur of in de magnetron.
Pluk het vlees van de sardientjes uit elkaar. Haal eventueel de grootste graten eruit. Doe de sardientjes in de staafmixermolen. Voeg ook de boter hieraan toe, samen met de fijngesneden dille en het citroensap.
Mix het geheel met de staafmixer. Het gebruik van de staafmixer helpt bij het fijn maken van de rillettes. Kies zelf of de deze fijn wil maken of wat grover wil later. Pulseer hiervoor langer of korter. Zorg er in ieder geval voor dat alle ingrediënten goed zijn gemengd.
Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Mix het geheel nogmaals met de staafmixer door elkaar.
Doe de rillettes in een bakje. Zet in de koelkast tot gebruik. Dit zorgt er ook voor dat de boter ietwat kan afkoelen. Serveer de rillettes van sardientjes met lekker vers brood of op een toastje, samen verse takjes dille en wat zuurs zoals augurk of kappertjes.
Tips
De rillettes van sardientjes in het lekkerst wanneer je deze voor gebruik op kamertemperatuur laat komen. Zo wordt de boter zacht en is het goed smeerbaar en smeuïg.
Pingback: Flammkuchen met makreel en pancetta - StudioKOOK