mousse van biet en geitenkaas

Mousse van biet en geitenkaas

Mousse van biet en geitenkaas, bietenmousse, luchtig geklopte mousse van rode biet, geitenkaas en slagroom… Hoe je het ook wil noemen: dit recept is echt fantastisch lekker. De smaakcombinatie van rode biet en geitenkaas is echt een topper. Deze bietenmousse moet je een keer geproefd hebben. Ik serveer ‘m graag als amuse, voorgerecht of hapje bij de borrel. Heerlijk!


Mousse van biet en geitenkaas

Dat dit recept bestaat is eigenlijk alleen maar logisch. Rode biet en geitenkaas is een heerlijk smaakcombinatie en deze twee ingrediënten vullen elkaar perfect aan. De rode is een beetje zoet van smaak en de geitenkaas is lekker fris maar ietwat zout. Heerlijk toch? Deze twee lekkere smaken vul ik aan met een beetje slagroom, om het lekker luchtig te maken. De walnoten is nog zo’n perfecte aanvulling bij zowel biet als geitenkaas. De tuinkers geeft het geheel wat pit. Je kunt ook rucola of wat verse zwarte peper gebruiken.

Makkelijke bietenmousse

Dit gerechtje ziet er luxe uit, maar wist je dat het erg makkelijk is om te maken? Je kunt voor de volledige bereidingswijze namelijk gewoon een keukenmachine of een staafmixer met een molentje gebruiken. Handig toch? Alle ingrediënten doe je samen in de keukenmachine en deze maakt in no-time en zonder moeilijk een luchtig geheel van deze drie ingrediënten.


Tips tegen schiften

Om te voorkomen dat de mousse gaat schiften tijdens het draaien in de keukenmachine heb ik een aantal tips. Schiften gebeurt in dit geval omdat de verschillende ingrediënten een te groot temperatuursverschil hebben ten opzichte van elkaar. Daarnaast wordt kan de temperatuur in de keukenmachine of de staafmixer ook iets omhoog schieten.

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Zet de keukenmachine of de staafmixer niet meteen op de hoogste stand.

Met deze tips kun je schiften eenvoudig voorkomen. Is het schiften toch gebeurt? Zet het mengsel dan weer even terug in de koelkast en laat de bietenmousse wat afkoelen. Meng daarna verder, maar liever niet te hard.

mousse van biet en geitenkaas

Mousse van biet en geitenkaas

Heerlijke rode bietenmousse, luchtig geklopt met geitenkaas en slagroom. Maak het geheel af met een heerlijke topping van walnoten en kiemen.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 15 min
Gang Amuse, Voorgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gram gekookte rode biet
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram zachte geitenkaas (+ extra)
  • 1 handje walnoten
  • tuinkers (naar smaak)

En verder:

  • 6 amuseglaasjes

Instructies
 

  • Doe de slagroom samen met de zachte geiten in een staafmixermolentje. Mix vervolgens totdat deze twee ingrediënten gemengd zijn. Voeg de geraspte biet toe en laat opnieuw draaien, ditmaal tot er een luchtige mousse ontstaat.
  • Verdeel de mousse over zes amuseglaasjes. Hak de walnoten grof en gebruik deze als topping op de mousse van biet en geitenkaas. Verdeel ook nog wat extra geitenkaas en de tuinkers over de glaasjes. Serveer deze direct of zet tot gebruik in de koelkast.

Notities

De biet kun je zelf koken, maar je kunt deze ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Je vindt deze gewoon bij de groenten, gevacümeerd.
In plaats van slagroom kun je ook dezelfde hoeveelheid mascarpone of roomkaas gebruiken. Dit maakt mousse van rode biet iets steviger. Handig als je de mousse wil voorbereiden. Bewaar de mousse dan max. 3 uur in de koelkast voor serveren.
Trefwoord Kerst, Makkelijk, Snel, Vegetarisch

10 reacties op “Mousse van biet en geitenkaas”

  1. Pingback: 22 x recepten zonder vlees - StudioKOOK

  2. Hi! Ik vroeg me af welke slagroom je precies bedoelt. Bedoel je kookroom? Mag dit ook door soyaroom vervangen worden? Of bedoel je echt opgeklopte slagroom?

    Lieve groeten,

    Dorien

    1. Hi Dorien! Gebruik voor dit recept slagroom in een beker uit de koeling, die je zelf nog kunt opkloppen. Deze wordt lekker luchtig wanneer je deze mixt in staafmixermolentje met de geitenkaas. Groetjes, Demi

  3. Pingback: Mousse van rode biet en geitenkaas; een luxe amuse - Chicamoms

  4. Hallo Demi,

    Ik ben dol op bietjes met geitenkaas dus dit lijkt me heerlijk.
    Moet de slagroom eerst geklopt worden voordat je deze toevoegt?

    Groetjes,

    Kelly

    1. Hi Kelly!

      Wat leuk om te horen, dan zal dit recept je zeker bevallen. De slagroom hoeft vooraf niet te worden opgeklopt. Het luchtig kloppen gaat vanzelf, samen met de geitenkaas, in het staafmixermolentje. Indien je geen staafmixermolentje hebt, kun je ook een staafmixer en een hoge maatbeker gebruiken om alles te mengen en luchtig te kloppen.

      Groetjes,
      Demi

  5. De smaak is heerlijk, maar helaas gaat hij bij schiften, nu 2 pogingen gedaan :(. Heb je misschien nog een tip om schiften te voorkomen?

    1. 5 sterren
      Hi Anne! Fijn om te horen dat je de smaak van de bietenmousse erg lekker vindt.
      Om te voorkomen dat de mousse gaat schiften, kun je de ingrediënten tijdig uit de koelkast halen zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Ik heb de tips om schiften te voorkomen én om het weer ongedaan te maken nu ook verwerkt in het artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating