Mousse van biet en geitenkaas, bietenmousse, luchtig geklopte mousse van rode biet, geitenkaas en slagroom… Hoe je het ook wil noemen: dit recept is echt fantastisch lekker. De smaakcombinatie van rode biet en geitenkaas is echt een topper. Deze bietenmousse moet je een keer geproefd hebben. Ik serveer ‘m graag als amuse, voorgerecht of hapje bij de borrel. Heerlijk!
Mousse van biet en geitenkaas
Dat dit recept bestaat is eigenlijk alleen maar logisch. Rode biet en geitenkaas is een heerlijk smaakcombinatie en deze twee ingrediënten vullen elkaar perfect aan. De rode is een beetje zoet van smaak en de geitenkaas is lekker fris maar ietwat zout. Heerlijk toch? Deze twee lekkere smaken vul ik aan met een beetje slagroom, om het lekker luchtig te maken. De walnoten is nog zo’n perfecte aanvulling bij zowel biet als geitenkaas. De tuinkers geeft het geheel wat pit. Je kunt ook rucola of wat verse zwarte peper gebruiken.
Makkelijke bietenmousse
Dit gerechtje ziet er luxe uit, maar wist je dat het erg makkelijk is om te maken? Je kunt voor de volledige bereidingswijze namelijk gewoon een keukenmachine of een staafmixer met een molentje gebruiken. Handig toch? Alle ingrediënten doe je samen in de keukenmachine en deze maakt in no-time en zonder moeilijk een luchtig geheel van deze drie ingrediënten.
Tips tegen schiften
Om te voorkomen dat de mousse gaat schiften tijdens het draaien in de keukenmachine heb ik een aantal tips. Schiften gebeurt in dit geval omdat de verschillende ingrediënten een te groot temperatuursverschil hebben ten opzichte van elkaar. Daarnaast wordt kan de temperatuur in de keukenmachine of de staafmixer ook iets omhoog schieten.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Zet de keukenmachine of de staafmixer niet meteen op de hoogste stand.
Met deze tips kun je schiften eenvoudig voorkomen. Is het schiften toch gebeurt? Zet het mengsel dan weer even terug in de koelkast en laat de bietenmousse wat afkoelen. Meng daarna verder, maar liever niet te hard.
Mousse van biet en geitenkaas
Ingrediënten
- 100 gram gekookte rode biet
- 100 ml slagroom
- 100 gram zachte geitenkaas (+ extra)
- 1 handje walnoten
- tuinkers (naar smaak)
En verder:
- 6 amuseglaasjes
Instructies
- Doe de slagroom samen met de zachte geiten in een staafmixermolentje. Mix vervolgens totdat deze twee ingrediënten gemengd zijn. Voeg de geraspte biet toe en laat opnieuw draaien, ditmaal tot er een luchtige mousse ontstaat.
- Verdeel de mousse over zes amuseglaasjes. Hak de walnoten grof en gebruik deze als topping op de mousse van biet en geitenkaas. Verdeel ook nog wat extra geitenkaas en de tuinkers over de glaasjes. Serveer deze direct of zet tot gebruik in de koelkast.
Pingback: 22 x recepten zonder vlees - StudioKOOK
Hi! Ik vroeg me af welke slagroom je precies bedoelt. Bedoel je kookroom? Mag dit ook door soyaroom vervangen worden? Of bedoel je echt opgeklopte slagroom?
Lieve groeten,
Dorien
Hi Dorien! Gebruik voor dit recept slagroom in een beker uit de koeling, die je zelf nog kunt opkloppen. Deze wordt lekker luchtig wanneer je deze mixt in staafmixermolentje met de geitenkaas. Groetjes, Demi
Pingback: Mousse van rode biet en geitenkaas; een luxe amuse - Chicamoms
Hallo Demi,
Ik ben dol op bietjes met geitenkaas dus dit lijkt me heerlijk.
Moet de slagroom eerst geklopt worden voordat je deze toevoegt?
Groetjes,
Kelly
Hi Kelly!
Wat leuk om te horen, dan zal dit recept je zeker bevallen. De slagroom hoeft vooraf niet te worden opgeklopt. Het luchtig kloppen gaat vanzelf, samen met de geitenkaas, in het staafmixermolentje. Indien je geen staafmixermolentje hebt, kun je ook een staafmixer en een hoge maatbeker gebruiken om alles te mengen en luchtig te kloppen.
Groetjes,
Demi
waarom kun je dit recept niet printen?????
Je kunt het recept als receptkaart printen.
De smaak is heerlijk, maar helaas gaat hij bij schiften, nu 2 pogingen gedaan :(. Heb je misschien nog een tip om schiften te voorkomen?
Hi Anne! Fijn om te horen dat je de smaak van de bietenmousse erg lekker vindt.
Om te voorkomen dat de mousse gaat schiften, kun je de ingrediënten tijdig uit de koelkast halen zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Ik heb de tips om schiften te voorkomen én om het weer ongedaan te maken nu ook verwerkt in het artikel.
Lijkt mij een heerlijke amuse. Welke geitenkaas kan ik hier het beste voor gebruiken: geitenkaas met of zonder honing?
Ik gebruik zelf de geitenkaas zonder honing, maar de geitenkaas met honing kun je ook prima gebruiken. Wat je zelf het lekkerst vindt!
Pingback: Kerst amuses - 11 makkelijke en lekkere recepten - StudioKOOK
Hoi,
Gaan de bietjes koud of warm in de mousse?
Bedankt voor je reactie,
Groetjes,
Dianne
Hi Dianne! De bietjes worden koud, bij voorkeur op kamertemperatuur, verwerkt tot een mousse. Dit voorkomt schiften.
Hoi! Kan ik dit recept een dag van tevoren maken?
Hi Marijke!
Je kunt dit recept een dag van tevoren maken inderdaad.
Groetjes, Demi
Goedenavond Demi, kan het echt een dag van tevoren gemaakt worden want ergens had je geschreven maximaal 3 uur van tevoren.
Mvg Anoushka
Hi Anoushka! Je kunt deze bietenmousse een dag van te voren maken. Bewaar ‘m daarna in de koelkast.
Groet, Demi
Hallo!
Lijkt me superlekker! Ga ik uitproberen!
Kan je ook voorverpakte bieten of bietjes uit een bokaal gebruiken?
Dankjewel!
Groetjes
Hi Gaelle! Voorverpakte (gekookte) bietjes kun je goed gebruiken voor deze bietenmousse.