Gebruik jij kardemom wel eens in de zoete keuken? Laat je verrassen door de unieke smaak van dit specerij en bak deze rozijnencupcakes met kardemom. Een heerlijke, kruidige lekkernij om te nuttigen bij een kop koffie of thee. Heerlijk!
Wees creatief met basisrecepten
Toen ik begon met koken waren er een aantal recepten die ik vaak maakten. Bijvoorbeeld: zelfgebakken brood, quiches, muffins en later ook cupcakes. Door de deze ervaring heb ik veel basisrecepten ontwikkeld voor mezelf, die ervoor zorgen dat mijn recepten altijd slagen. Een slimme techniek voor eenvoudig koken en bakken. Ook voor deze cupcakes gebruikte ik mijn niet-te-mislukken-basisrecept en vulde dit aan met warme smaken die passen bij het najaar. In één klap een succes, want alle cupcakes waren binnen een uur op!
Rozijnencupcakes met kardemom
Ik houd niet van bewerkelijke recepten met moeilijke ingrediënten. Een recept is niet alleen succesvol wanneer je allerlei stunten moet uithalen om tot een resultaat te komen. Het basis vanillebeslag om cupcakes te maken vulde ik aan met een warm specerij: kardemom. Kardemom kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. Voor dit recepten maakte ik de smaakcombinatie met rozijnen. Alles in zijn geheel zijn deze rozijnencupcakes met kardemom een succesnummer voor elke gelegenheid.
Tot slot nog wat tips
- Zorg ervoor dat de ingrediënten zoveel mogelijk op kamertemperatuur zijn. Dit voorkomt schiften tijdens het mixen.
- Ik gebruik een elektrische handmixer voor een extra luchtig resultaat.
- Door het wellen van de rozijnen, krijgen ze weer meer volume en zijn ze lekker mals. Je kunt op deze manier ook een extra smaak toevoegen door ze bijvoorbeeld te laten wellen in thee of drank. Neem deze cake met cranberry’s en groene thee als voorbeeld.
- Controleer of je cake gaar is met deze handige kooktip:
Rozijnencupcakes met kardemom
Ingrediënten
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
- 125 gram boter
- 2 theelepels gemalen kardemom
- 100 gram rozijnen
En verder
- muffinvorm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Laat de rozijnen even wellen in warm water. Maak intussen het beslag.
- Klop de boter luchtig samen met de suiker. Voeg één ei toe en meng dit door het beslag. Voeg het tweede ei toe als het eerste ei helemaal is opgenomen door het beslag. Spatel als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en meng goed door.
- Voeg de rozijnen samen met de gemalen kardemom toe aan het beslag. Meng het geheel goed door.
- Vet de muffinvorm in of leg een bakpapiertje in alle holletjes. Vul de holletjes met het beslag. Bak de rozijnencupcakes 18 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bewaar de rozijnencupcakes met kardemom in een afgesloten trommel bij kamertemperatuur.