stoofperen recept

Stoofperen recept met sinaasappel, kaneel en laurier

Stoofperen recept, zo ouderwerts lekker! En wist je dat het helemaal niet moeilijk is om te maken? In de basis is het recept voor zelfgemaakte stoofpeertjes ontzettend simpel. Ik geef er een lekkere en originele twist aan door sinaasappel, kaneel en laurier toe te voegen. Drie warme smaakmakers voor koude dagen. Met dit recept kun je stoofpeertjes maken met rode wijn of zonder alcohol.


Stoofperen recept

Stoofpeertjes, die stonden met kerst steevast op het menu. En ook zo maar op een winterse dag toverde mijn moeder of mijn oma ze op tafel. In de supermarkt kun je stoofperen kopen in een potje, maar met dit stoofperen recept maak je stoofpeertjes makkelijk zelf! Ik maak stoofpeertjes op basis van rode wijn. Daar voeg ik wat smaakmakers aan toe. Sinaasappel, bruine suiker, kaneel en laurier. Samen creëert dit een heerlijke, warme smaak die goed past bij stoofperen.


Stoofpeertjes met of zonder alcohol

Ik stoof stoofpeertjes in een vloeistof op basis van rode wijn. Hiervoor gebruik ik een rode wijn met een soepele smaak, bijvoorbeeld cabernet sauvignon. Vaak is een huismerk ook goed en toegankelijk van smaak. Wil je liever stoofperen zonder alcohol maken? Dat kan met dit recept ook! Vervang de rode wijn door water en voeg een scheutje azijn toe De rest van het recept volg je zoals aangegeven. De stoofperen worden evengoed lekker zoet van smaak en rood van kleur. Nog een tip: je kunt ook bessensap gebruiken, maar pas op dat de vloeistof niet te zoet wordt. Even proeven dus voordat je gaat stoven.


Waarom zijn stoofpeertjes rood?

Stoofpeertjes herken je aan hun rode kleur, maar wanneer je de rauwe peer in de winkel koopt, zijn ze nog helemaal nog niet rood maar gewoon blank van kleur. Gestoofde peertjes in rode wijn is het meest logische antwoord op de vraag ‘waarom zijn stoofpeertjes rood?. De kleur van rode wijn helpt wel degelijk voor het verkleuren, maar de échte reden dat de stoofpeertjes rood verkleuren tijdens het stoven is door zuur. Tijdens het verwarmen van de peren in een vloeistof met een klein zuurtje, worden de peren vanzelf mooi rood! Hier hoeft dus niet per se rode wijn aan te pas te komen, maar een scheutje azijn of wat citoen volstaat ook.


Gieser Wildeman

Om stoofperen zelf te maken gebruik je geen handperen, maar Gieser Wildeman. Deze peer is speciaal om mee te koken en eet je dus ook niet rauw. De peer voelt stevig, maar tijdens het stoven wordt het vruchtvlees lekker zacht en mals.

stoofperen recept

Stoofperen met sinaasappel, kaneel en laurier

Heerlijke, ouderwets lekkere stoofpeertjes. Stoof ze in rode wijn met lekkere smaakmakers: sinaasappelschil, kaneel en laurier.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Stoven 1 uur
Gang Bijgerecht, Dessert
Keuken Hollands
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 450 ml rode wijn
  • 60 gram bruine suiker
  • schil van ½ sinaasappel
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Instructies
 

  • Schil de peren in z'n geheel. Laat de steeltjes er eventueel aan zitten.
  • Zet de stoofperen rechtop in een pan. Het mag een stoofpan zijn, maar en gewone kookpan kun je ook prima gebruiken. Zorg dat pan precies gevuld is en er dus niet te veel ruimte tussen de peren zit.
  • Schenk de rode wijn erbij en voeg de sinaasappelschil, het laurierblaadje, de suiker en de kaneel toe. Breng de stoofperen aan de kook, zet het vuur lagen en stoof de peren 60 minuten met de deksel op de pan.
  • Haal de sinaasappelschil en het laurierblaadje uit de pan. Serveer de peren als bijgerecht, maar ze zijn ook heerlijk als dessert. Ze kunnen zowel warm als koud gegeten worden.

Notities

In plaats van kaneelpoeder, kun je ook een kaneelstokje gebruiken. Deze haal je later uit de pan, net als de sinaasappelschil en het laurierblaadje, en geeft alleen z’n smaak af. 
Trefwoord Kerstrecepten, Makkelijk, Stoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating