Tonijn Wellington, een origineel en smakelijke variant op de welbekende beef Wellington. Deze tonijn Wellington is makkelijker en sneller om te maken en een stuk sneller klaar in de oven. Met deze tonijn Wellington zet je een waar spektakelstuk op tafel tijdens een diner.
Geen traditionele beef Wellington
De beef Wellington is inmiddels een bekend gerecht. De traditionele beef Wellington is bewerkelijk om te maken door de grote vleesmassa in het bladerdeeg. Vlees ligt ook een stuk zwaarder op de maag dan bijvoorbeeld vis en de traditionele beef Wellington heeft ook een lange voorbereidings- en oventijd. Maak het jezelf makkelijk en maak geen traditionele beef Wellington, maar kies voor deze originele varient met tonijn. Heerlijk!
Tonijn Wellington
Voor dit recept voor tonijn Wellington gebruik ik tonijn uit blik. Hier maak je de smeuïgste en zachtste vulling mee. Onwijs lekker! De champignons en de Serranoham zijn ook onderdeel van de vulling geven dit gerecht extra veel smaak. Het bladerdeeg omhulsel vormt een krokant jasje. Dit recept heeft werkelijk alleen maar lekkere aspecten: smeuïge vulling, pittige smaakmakers, krokante buitenkant… Dit recept is te lekker om niet te maken.
Een mooi bladerdeeg-jasje
Het bladerdeeg vormt het jasje van de vulling. Zo blijft alles goed bij elkaar, blijft de vulling smeuïg en heeft het gerecht ook iets krokants. Om het bladerdeeg mooi te laten glimmen, kun je het voor het bakken bestrijken met een losgeklopte eidooier. Nog een tip voor extra schoonheid: snijd het deeg in in een mooi patroon, maar snijdt het deeg helemaal door. Door mooie insnedes te maken ontstaat er een patroon van licht en donker tijdens het bakken. Kies bijvoorbeeld voor een ruit of streepjes.
Tonijn Wellington serveren
Laat de tonijn Wellington uit de oven even een paar minuten staan na het bakken. Je wilt niet dat dit spectaculaire hoofdgerecht uit elkaar valt om je ‘m te vroeg aansnijdt. Als het baksel niet meer heet is, kun je hem tevens makkelijker snijden dan net uit de oven. Je kunt ‘m zelfs op kamertemperatuur serveren.
Kerst hoofdgerecht
Dit gerecht is ontzettend mooi om te zien en heerlijk om eten. Deze klassieker met een twist van vis steelt de show tijdens het diner. Dat maakt ‘m zeer geschikt om ‘m te maken voor de feestdagen! Verzorg jij het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner? Zoek dan niet verder en ga lekker aan de slag met dit originele kerstrecept.
Tonijn Wellington
Ingrediënten
- 1/2 pak vers bladerdeeg op rol in de breedte gehalveerd
- 2 blikjes tonijn à 160 gram per stuk
- 1 groot ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel citroensap
- 5 takjes verse tijm
- 250 gram champignons
- 3 plakken Serranoham
- 1 eidooier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de champignons schoon en snijd deze ragfijn, in blokjes van ongeveer 1 à 2 millimeter bij 1 à 2 millimeter. Verhit een koekenpan op het vuur met een klein beetje boter en bak hierin de fijngehakte champignons. Breng op smaak met peper en zout. Dit is de duxelles.
- Laat de tonijn goed uitlekken en doe het in een ruime kom. Voeg het ei en het paneermeel toe en meng dit goed door. Voeg de citroensap toe aan het mengsel en ris de tijmblaadjes van de takjes. Meng het geheel nogmaals goed door en breng vervolgens op smaak met peper en zout.
- Leg het bladerdeeg voor je neer, in de breedte (dus, van links naar rechts in de bladerdeegplak korter van voor naar achter). Verdeel de Serranoham over het bladerdeeg, maar houdt aan alle kanten 2 centimeter vrij. Verdeel hierover de duxelles.
- Maak van het tonijnmengsel een rol aan het begin van het bladerdeeg van ongeveer 5 centimeter doorsnede, over de gehele breedte van het bladerdeeg. Houdt wel weer 2 centimeter vrij aan beide zijden van het deeg. Druk het tonijnmengsel een beetje aan zodat de massa vrij compact is. Rol het bladerdeeg nu helemaal op zodat het tonijnmengsel wordt ingesloten door het deeg. Leg tonijn Wellington met de naad naar onder. De 2 uiteinden aan de linker en aan der rechterkant van de rol vouw je als een cadeautje dicht, ook weer met de naden naar onder. Druk alle naden goed aan zodat ze tijdens het bakken niet open kunnen springen.
- Leg de tonijn Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg met een dun laagje van de eidooier. Snijd nu eventueel met het puntje van een scherp mesje een ruit patroon in het deeg, maar snijd het deeg niet door! De tonijn Wellington moet aan alle kanten dicht blijven.
- Bak de tonijn Wellington 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer dit gerecht met een lekker groente- en/of aardappelgerecht on the side.
Pingback: Vispastei met makreel en spinazie - StudioKOOK