Zelf granola maken is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met een handvol ingrediënten en wat smaakmakers maak je in no-time een pot vol. Wanneer je dit recept geproefd hebt, wil je nooit meer anders!
Wat is granola?
Granola is een mengsel van granen en noten, geroosterd in de oven. Zo worden de ingrediënten lekker krokant. Granola kun je eten in bijvoorbeeld yoghurt of kwark als ontbijt, maar gebruik het ook eens in hartige gerechten zoals een salade of op dit broodje brie (klik) voor een lekkere bite.
Het verschil tussen muesli en granola zit hem vooral in de bereidingswijze. Waar granola krokant geroosterd wordt en op smaak gebracht wordt met specerijen en honing, is muesli over het algemeen ongeroosterd en ongezoet. Cruesli is oorspronkelijk een merknaam, maar men bedoelt hier voornamelijk een krokante variant van muesli door een suikerlaagje.
Zelf granola maken
Granola maken kun je makkelijk en snel zelf met dit basisrecept voor zelfgemaakte granola. Het granen- en notenmengsel kun je zelf samenstellen en op smaak brengen met honing en specerijen, bijvoorbeeld kaneel. Voeg wat olie toe om de granola goed krokant te kunnen bakken in de oven.
Als basis gebruik ik zelf graag havervlokken of havermout. Verder kun je ontzettend goed variëren. Heb je een ingrediënt niet in huis? Voeg dan iets extra’s van een ander ingrediënt toe, bijvoorbeeld wat extra noten of zaden.
Zelf granola maken – basisrecept
Ingrediënten
- 200 havervlokken
- 100 gram boekweit
- 75 gram walnoten
- 75 gram amandelen
- 50 gram zonnebloempitten
- 5 eetlepels honing
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de havervlokken, boekweit en zonnebloempitten in een ruime mengkom. Hak de walnoten en de amandelen grof en voeg deze ook toe aan het mengsel. Doe de zonnebloemolie en de honing bij het mengsel en roer het geheel goed door zodat alles bedekt is met een laagje honing en zonnebloemolie.
- Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Roer tussentijds 3 keer door, zodat de granola aan alle kanten goed kan bakken.
- Haal de granola uit de oven en laat vervolgens volledig afkoelen
Pingback: Broodje brie met granola - StudioKOOK
Pingback: 22 x recepten zonder vlees - StudioKOOK
Pingback: Snel & simpel: hartig ontbijt met kwark, gepofte cherrytomaten, citroen en en pistachenootjes - StudioKOOK
Pingback: Yoghurt met warme appel en kaneel - StudioKOOK