kippendrumsticks uit de oven met mandarijn en tijm hoe zie je of kip gaar is?

Kerstinspiratie #1: een snel en makkelijk kerstmenu

Het kerstdiner verzorgen staat voor velen gelijk aan, veel boodschappen, moeilijke recepturen en kerststress. Maar, niet met dit menu! Een snel en makkelijk kerstmenu dat vooral in het teken staat van samen samen zijn en samen eten. Want, dat is waar kerst natuurlijk over gaat. Elk gerecht in dit kerstmenu kun je volledig voorbereiden. Geen schijnbeloften waardoor je alsnog lang in de keuken staat. Met dit menu geniet je samen met je gasten van een heerlijke avond.Een snel en makkelijk kerstmenu

Voorgerecht:
Soep van knolselderij met truffelroom

Hoofdgerecht:
Kippendrumsticks uit de oven met mandarijn en tijm en een mandarijn-knoflookdip

Bijgerechten:
Geroosterde pompoensalade met kaascroutons en honing-mosterdvinaigrette
Sperziebonen in spek

Dessert:
Makkelijke appeltaartjes van bladerdeeg met mascarpone en speculaaskruiden

Klik op de afbeelding of klik op de titel van een recept hierboven om naar het recept te gaan!

soep van knolselderij

makkelijk kerstmenu

Begin dit heerlijke snelle en makkelijke kerstmenu met een  smaakvolle soep. De basis van knolselderij geeft een heerlijk winters en warm gevoel, maar heeft toch een frisse smaak. Dit maakt het gerecht niet te machtig. Met de truffelroom geef je dit voorgerecht een feestelijke touch waar iedereen van onder de indruk zal zijn.

kippendrumsticks uit de oven met mandarijn en tijm hoe zie je of kip gaar is?

makkelijk kerstmenu

Een groot gebraad is een spectaculair stuk tijdens het kerstdiner, maar een hoop werk en eigenlijk zit niemand echt te wachten op het gedoe dat het aansnijden en ontleden met zich mee brengt. Maak het jezelf niet moeilijk en serveer deze heerlijke kippendrumsticks uit de oven met mandarijn en tijm.

mandarijn-knoflookdip

Naast die heerlijke kip, mag een goede saus natuurlijk niet ontbreken. Deze mandarijn-knoflookdip is ontzettend makkelijk en levert geen extra werk op, want je maakt hem met dezelfde ingrediënten als de kippendrumsticks uit de oven met mandarijn en tijm. Alle  ingrediënten kunnen samen met de kippendrumsticks in de oven en hebben dezelfde bereidingswijze. Kan het nog eenvoudiger

geroosterde pompoensalade met kaascroutons met honing-mosterdvinaigrette

Een goede salade is een aanvulling voor elk diner. Rooster de pompoen eventueel op tijd, want afgekoeld smaakt deze in de salade net zo lekker als pompoen warm opgediend. Wil je de pompoen toch liever (lauw)warm opdienen? Geen punt! Want, deze rooster je tegelijk met kip in de oven. De oven hoeft tijdens kerst dus maar één keer aan!

sperziebonen in spek

Nog zo’n schandalig makkelijk, maar o zo lekker recept. Tover de Hollandse sperzieboon zonder moeite om in deze gezellige pakketjes met spek. Kook de sperziebonen beetgaar (niet langer) en wikkel ze in ontbijtspek. Heb je nog een plekje in de oven? Laat de spek dan uitbakken in de oven of even onder de grill. Of bak deze sperziebonen met spek een kwartiertje voor serveren even rondom bruin in een ruime koekenpan.

makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden

Ook al is een kerstdiner vaak luxer dan een reguliere doordeweekse maaltijd en is er eten in overvloed, voor een lekker kerstdessert houdt elke gast graag wat ruimte over. Serveer deze makkelijke appeltaartjes met mascarpone en speculaaskruiden met een lekkere bol ijs. Vanille-ijs is heerlijk, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een andere smaak naar keuze. Wat dacht je van kaneel- of pecannotenijs? En wist je dat chocolade en de kaneel uit de speculaaskruiden een perfecte combi zijn?

Een goede voorbereiding, is het halve werk

Vaak gehoord, vaak gezegd, maar in dit snelle en makkelijke kerstmenu is het daadwerkelijk toepasbaar. Om de voorbereiding van dit kerstmenu nog soepeler te laten verlopen, heb ik het alvast voor je opgedeeld in stapjes over de dagen voor kerst. Zo blijf je op schema en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Toch liever voorbereidingen treffen in één dag? Dat kan ook! Want geen van deze stappen duurt langer dan een kwartiertje.


23 december

  • Maak alvast de soep en bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Van soep zeggen ze niet voor niets dat deze met de dag alleen maar lekkerder wordt. Jouw goede verbreiding werkt dubbel in je voordeel dus!
  • Nog een tip: dek ook alvast de tafel. Sterker nog: dit kun je nog veel eerder doen! Een mooi gedekte tafel maakt direct een indrukwekkende indruk op de gasten en geeft een warm en welkom gevoel. Dit wil je niet op het laatst doen. Daarnaast, een chique gedekte tafel in kerstsferen brengt je meteen in de kerststemming!24 december

De dag van de meeste voorbereiding, hoewel je deze werkzaamheden stiekem ook al op 23 december kunt uitvoeren.

  • Maak de marinade met mandarijn en tijm en giet deze over de kip. Zet dit vervolgens afgedekt in de koelkast tot gebruik. De kip heeft zo voldoende tijd om alle smaken op te nemen en jij hebt hier op eerste kerstdag geen omkijken meer naar.
  • Kook ook alvast de sperziebonen en rol deze alvast in het spek. Bewaar de sperziebonen in spek afgesloten in de koelkast totdat je ze gaat bakken.
  • Ook het nagerecht kun je alvast maken. Bak de taartbodem voor, beleg met de mascarpone en de appel. Nog een tip: besprenkel met een klein beetje citroensap om verkleuring van de appel tegen te gaan. Dek vervolgens af met afdekfolie. Is de appel toch enigszins verkleurd? Geen nood, want dit doet niet af aan de smaak. Een andere manier om het verkleuren tegen te kunnen gaan, is om de taartjes alvast 15 minuten voor te bakken, gevuld en al, en voor het diner de makkelijke appeltaartjes de laatste 10 minuten af te bakken.25 december, in de ochtend

Vrolijk kerstfeest! Vergeet vooral niet te genieten!

  • Snijd in de ochtend alle groenten voor de salade en rooster de pompoen eventueel al.
  • Ook de honing-mosterddressing en de truffelroom voor de knolselderijsoep kun je voorbereiden en bewaren in de koelkast.25 december, 60 minuten voor het kerstdiner

De tafel is gedekt, het kerstdiner is voorbereid, dus laat je gasten maar komen! Schenk de drankjes alvast in en zet eventueel wat hapjes klaar op tafel. Je gasten kunnen op deze manier direct aan tafel en lopen niet in de weg in de keuken. Intussen leg jij de kip in de ovenschaal en schuif je deze de oven in, hussel je de salade nog even door elkaar samen met de dressing en verwarm je de soep.
Voor het hoofdgerecht, bak je alleen de sperziebonen in spek nog even in de pan of oven. 
Het opdienen kan in de keuken en eventueel met de hulp van een lieve gast worden de gerechten geserveerd. Of zet de pannen lekker op tafel en laat iedereen zelf pakken, net zo gezellig! Zet de makkelijke appeltaartjes nog even in de oven voordat je aanschuift voor het hoofdgerecht. De rest van het diner spreekt voor zich. Alle gerechten zijn onder controle en het enige wat nog rest is een toast op een gezellige en ontspannen kerstavond!