bladerdeeg kerstboom

Bladerdeeg kerstboom met tomatentapenade en kaas

Deze bladerdeeg kerstboom is te leuk om niet te maken! Met een handvol ingrediënten tover je in no-time een heerlijk bladerdeegbrood in de vorm van een kerstboom op tafel. Hiermee zet je meteen een gezellige kerstsfeer neer. Vul het bladerdeeg met een vulling van tomatentapenade en geraspte kaas en je hebt een overheerlijk hartig hapje.Bladerdeeg kerstboom

Ben je op zoek naar een gezellig hapje om in de kerststemming te komen? Dan moet je zeker deze bladerdeeg kerstboom met tomatentapenade en kaas eens proberen. Dit recept is erg lekker als borrelhapje en je kunt lekker je creativiteit kwijt bij het vormen van de kenmerkende kerstboomvorm. Deze vorm maak je eenvoudig door het bladerdeeg in een simpele, lange driehoek te snijden met een kort blokje aan de onderkant: de takken en de stronk. Vervolgens snijd je de lange driehoek horizontaal aan de linker- en de rechterkant in, maar het midden laat je aan elkaar. Pak vervolgens een strookje gesneden bladerdeeg en draai deze twee of drie keer om z’n eigen as en leg ‘m neer. Zo ontstaat een mooi gedraaid figuur en worden de “takken” van de kerstboom nog duidelijker.


Goed gevuld

Voor deze bladerdeeg kerstboom kies is voor een vulling van tomatentapenade en geraspte kaas. Geen poespas, gewoon een super goede combinatie! En: rood is natuurlijk de kleur van kerst.

Deze combinatie van tomaten en kaas is mijn favoriet. Heb je zin om lekker te variëren? Probeer dan ook eens pesto, muhammara of mascarpone. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Denk aan: Italiaanse kruiden, sesamzaadjes, pijnboompitten… Bestrooi verder nog met geraspte kaas en vervolg het recept verder zoals aangegeven.

bladerdeeg kerstboom

Bladerdeeg kerstboom met tomatentapenade en kaas

Deze gezellige bladerdeeg kerstboom brengt meteen een goede kerstsfeer aan tafel. Super lekker en leuk om te maken!
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 x bladerdeeg op rol (koelvers)
  • 3 eetlepels tomatentapenade
  • 100 gram geraspte kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg in de breedte voor je uit. Teken of snijd het deeg denkbeeldig in in het midden zodat een gelijke linker- en een rechterkant ontstaat.
  • Bestrijk de linkerkant van het bladerdeeg met de tomatentapenade en bestrooi deze vervolgens met de geraspte kaas. Houd een klein handje geraspte kaas achter de hand.
  • Klap niet in één vloeiende beweging de rechterkant van het deeg over de linkerkant. Druk even goed aan. Snijd hier een lange driehoek van door vanuit het midden aan de bovenkant schuin naar de zijkant te snijden. Snijd niet helemaal door tot onder, maar snijdt de onderkant recht af, maar laat een klein blokje je in het midden zitten. Op de foto kun je goed zien hoe de vorm wordt.
  • Snijd vervolgens de lange driehoek (een beetje de vorm van een tent) horizontaal in aan de linker- en de rechterkant, maar snijd niet helemaal door. De bladerdeeg kerstboom blijft in het midden aan elkaar verbonden.
  • Pak nu de lange strookjes bladerdeeg vast en draai deze één of twee keer om z'n eigen as waardoor een gedraaide vorm ontstaat. Herhaal dit met alle strookjes. Afhankelijk van de lengte van de strookjes zullen ze vaker gedraaid kunnen worden.
  • Verdeel als laatste de overige geraspte kaas over de bladerdeeg kerstboom en bak deze 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de bladerdeeg kerstboom warm of lauwwarm.
Trefwoord Hartig bakken, Kerst, Makkelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating