ragout maken kippenragout kipragout

Ragout maken – lekker recept voor zelfgemaakte kippenragout

Pasteitjes met ragout, wie kent deze kerstklassieker niet? Bij velen staat dit gerecht op tafel tijdens de feestdagen als voorgerecht. Kant-en-klaar uit een blikje, met pasteibakjes… Maar, ragout maken is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt! Maak tijdens de feestdagen een keer een lekkere zelfgemaakte kippenragout, met dit duidelijke en makkelijke recept.



Ragout maken

Ragout ken je misschien wel uit de blikjes uit het schap met vleesconserven. De kant-en-klare variant warm je op en vervolgens vul je hier lekkere pasteibakjes of bladerdeegbakjes mee. Voor velen is dit een echt, klassiek kerst voorgerecht. Hoe leuk is het om de ragout een keer niet uit een blikje te halen, maar lekker zelf te maken? Ragout maken is helemaal niet moelijk en is ook nog eens leuk om te doen!



Kipragout

Kipragout of kippenragout, dat kun je maken met dit recept. Voor dit recept bereid je het kippenvlees alvast vooraf. Deze kun je daarna in stukjes snijden of je kunt het vlees uit elkaar trekken. Een soort pulled chicken.

Vervolgens maak je de rest van het recept. Dat doe je met een gesnipperd uitje, wat knoflook… Met boter en bloem maak je een roux. Voeg bouillon (kippenbouillon is dit recept) toe en eigenlijk is de saus van de ragout dan al klaar! Doe hier het kippenvlees doorheen, nog wat gebakken champignons… En je zelfgemaakte ragout is klaar. Heerlijk!


Verschillende varianten

Het woord ‘ragout‘ komt uit het Frans. Ondanks dat wordt dit bekende gerecht in veel landen gegeten. Zo kent met het gerecht in Duitsland, in Nederland, maar ook in België. Ragout is de dikke vulling met vlees of bijvoorbeeld champignons. Je kunt dus variëren met de vulling. Denk aan: kipragout (zie recept hieronder), kalfsragout, champignonragout en runderragout. Allemaal stuk voor stuk heerlijk en de basis is hetzelfde.


Restjes verwerken

Ragout is van oorsprong een manier om restjes vlees te verwerken. Heb je wat vlees over? Dan kun je deze dus perfect gebruiken in dit recept en zo het vlees eigenlijk ook wat lekkerder maken, door middel van de romige, dikke saus. ‘Ragoûter‘ betekent in het Frans: smaak verbeteren.

Met dit recept maak je dus een geheel nieuw en smakelijk gerecht van restjes vlees, maar ook van restjes paddenstoelen.

Nog een leuk weetje: ragout wordt ook gebruikt als basis voor kroketten en bitterballen. De dikke vulling laat je afkoelen en hier snijd je vervolgens gelijke porties van. Rol er kroketten of draai er bitterballen van, even paneren en frituren en je snack is klaar. Ook zo lekker!


Klassieke kerstrecepten

Zoals hierboven al benoemd is dit gerecht voor veel mensen echte kerstklassieker. Maak je kerstmenu, of elk ander gezellig diner, compleet met meer klassieke gerechten. Laat je inspireren door de onderstaande recepten voor een echte klassiek gangendiner. Lekker!

Makkelijke kipcocktail
Bekijk het recept
makkelijke kipcocktail
Tonijn Wellington
Een heerlijke tonijn Wellington voor een diner om nooit te vergeten. Deze originele variatie op de beef Wellington is een lust voor het oog, maar ook fantastisch lekker. Met het duidelijke receptuur zet iedereen deze tonijn Wellington op tafel zonder moeite.
Bekijk het recept
tonijn wellington
Zalmcarpaccio met gefrituurde kappertjes en een vinaigrette
Zalmcarpaccio. Heerlijke carpaccio van zalm, gecombineerd met gefrituurde kappertjes en een klassieke vinaigrette.
Bekijk het recept
zalmcarpaccio carpaccio van zalm
Tiramisu – het lekkerste recept voor tiramisu
Tiramisu, dit is het lekkerste recept voor tiramisu. Maak dit Italiaanse klassieke dessert makkelijk voor een gezellige dinner party.
Bekijk het recept
tiramisu
ragout maken kippenragout kipragout

Ragout maken – kippenragout zelf maken

Ragout maken is niet moeilijk. Met dit recept voor zelfgemaakte kipragout zet jij een heerlijke voorgerecht op tafel.
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch, Duits, Frans, Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 650 gram kipfilet
  • 2 uien (fijngesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
  • 400 gram champignons
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel mosterd

En verder:

  • 8 pasteibakjes (afgebakken)

Instructies
 

  • Kook de kipfilet op laag vuur gaar in de kippenbouillon. Haal de kip uit de bouillon en zet de bouillon apart tot verder gebruik. Deze mag afkoelen. Snijd intussen de kip in kleine blokjes.
  • Fruit de ui en de knoflook in wat vetstof, tot deze glazig zien en zacht zijn. Snijd de champignons in plakjes en bak deze mee tot ze gaar zijn.
  • Zet het vuur wat lager. Voeg de boter toe en laat dit smelten. Voeg de bloem toe en meng dit met de gesmolten boter en de andere ingrediënten in de pan. Bak de bloem op laag vuur 5 minuten mee. De bloem kan zo garen.
  • Doe ook de gedroogde kruiden in de pan. Schenk de bouillon, die inmiddels wat afgekoeld is, scheutje voor scheutje bij de roux (het boter-bloemmengsel) en meng direct goed door tot je geen klontjes meer ziet. Herhaal dit tot dat alle bouillon is toegevoegd.
  • Doe als laatste de stukje gegaarde kip bij de ragout en warm nog een paar minuten mee. De ragout hoeft niet hard te koken, maar je mag af en toe een bubbel zien aan de oppervlakte.
  • Serveer de zelfgemaakte ragout in afgebakken pasteibakjes. Eet smakelijk!

Notities

Je kunt dit recept maken in bijvoorbeeld een steelpan of een kookpan, maar ook in een wokpan. 
Trefwoord Dinner party, Kerst, Makkelijk, Pasen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating