diner voorbereiden

Diner voorbereiden – 9 onmisbare tips

Krijg je gasten en is het aan jou de eer om het diner te organiseren? Dit kan een uitdaging zijn. Daarom zet ik, als ervaringsdeskundige, mijn beste tips op een rijtje om een diner voor te bereiden. Het diner voorbereiden, in plaats van alles a la minute koken, is de eigenlijk al de eerste tip die ik je kan geven ;). Voorbereiden biedt verlichting, ruimte en extra tijd voor jezelf.Een diner organiseren

Ik organiseer maar al te graag etentjes met vrienden en familie. Sterker nog: het is een grote drijfveer achter koken voor mij. Samen eten geeft direct een gevoel van verbinding en overeenkomsten. Tijdens een goed georganiseerd diner zullen dan ook zelden ongemakkelijke stiltes vallen. Bijeenkomen om samen te eten heeft nog een praktisch voordeel: iedereen moet eten, dus waarom niet gewoon met elkaar?

Een diner niet organiseren heeft misschien veel meer voordelen voor jou! Geen druk van verwachtingen, geen stress om te plannen en menu’s te kiezen en minder tijd voor jezelf. Deze tips bieden je het antwoord op al deze dilemma’s. Wees wijs en gebruik ze gewoon wanneer jij degene bent die het eten verzorgd.


Het diner voorbereiden

Etentjes organiseren vind ik één van de leukste dingen op te doen. Het menu bedenken, het boodschappenlijstje maken, boodschappen doen en natuurlijk koken. Inmiddels heb ik veel ervaring en ken ik dan ook alle valkuilen. Om te voorkomen dat jij erin trapt, zet ik mijn onmisbare tips voor je op een rijtje.

  • Kook wat je kent. Kies liever geen moeilijk, nieuw recept om indruk te maken. Maak het jezelf makkelijk en kook de sterren van de hemel. Van jouw signature pastaschotel of stoofpot zal iedereen smullen! Ook al is het de zoveelste keer.
  • Begin op tijd. Dit geldt voor alles: kies op tijd een recept, maak je boodschappenlijstje, haal de houdbare producten producten alvast in huis. De verse ingrediënten kunnen één of twee dagen van te voren.
  • Bereidt je gerecht voor. Dit kan zeker een dag van te voren of soms wel twee dagen. Een grote pan soep maak je volledige klaar en bewaar je in de koelkast. Voor serveren hoef je hem alleen nog even op te warmen. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld stoofpotten, curry’s of vleesschotels.
  • Besteed taken uit. Gasten bieden misschien uit zichzelf al hulp aan, maar anders is het ook geen schande om dit te vragen. Vraag aan gasten of zij een toetje meebrengen of bijvoorbeeld een groot stuk vers brood ter aanvulling van het eten.
  • Kies voor gemak. Is jouw stoofpot het hoogtepunt van het diner? Als bijgerecht een kant-en-klare salade of ovenaardappeltjes serveren is meer dan OK! Het scheelt veel tijd en de vergeet niet dat het draait om jouw zelfgemaakte eten. Op deze manier kun je ook meer tijd besteden aan het gerecht dat je kookt.
  • Gebruik de oven. Ditzelfde geldt voor de koelkast. Wanneer iets alleen nog in de oven hoeft te bakken (of hoeft op te stijven in de koelkast) heb jij je handen vrij. Handig! Want zo kun je nog net even die salade door elkaar husselen, de tafel dekken of gewoon even een kopje thee drinken.
  • Zorg dat de tafel gedekt is. Dek de tafel op tijd. Dit geeft rust. Je kunt dit zelfs al een dag van te voren doen. Ook leuk: op deze manier kom je alvast een beetje in de stemming.
  • Zorg voor een hapje en een drankje vooraf. Mijn gouden tip voor rust in de keuken is absoluut deze. Zorg ervoor dat er alvast wat hapjes, wat vers brood met smeersel en/of een drankje klaar op tafel voor je gasten. Op deze manier kunnen je gasten meteen aan tafel en hebben ze iets te doen. Jij kunt rustig je gang gaan in de keuken zonder dat iemand op de je vingers kijkt.
  • Zeg nee. Oke, misschien niet letterlijk. Maar, op een beleefde manier hulp afwijzen mag! Vragen of gasten iets mee willen nemen, is hartstikke toegestaan. Maar, wanneer de vraag zich aandient of mensen iets ter plekke voor je kunnen doen, is het beste antwoord soms gewoon: liever niet. Wederom creëer je zo rust. Niemand loopt door huis en jij kunt rustig je gang gaan in de keuken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *