Op zoek naar een lekker voorgerecht waar je echt de show mee steelt? Met deze zalmtartaar met avocado en limoenmayonaise heb je gegarandeerd succes! De gerookte zalm is heerlijk zacht en heeft een uitgesproken smaak. Dat in combinatie met de romige avocado en frisse limoen maakt dit recept dit een waar succesnummer.
Zalmtartaar met avocado en limoenmayonaise
Hier loopt het water toch van in je mond? Ik krijg in ieder geval weer spontaan trek, dus het is vastbesloten dat ik dit gerecht zo vaak mogelijk op het menu zet. Deze zalmtartaar is ideaal om te serveren als voorgerecht of amuse. De gerookte zalm is makkelijk om mee te werken, want deze is al bereid. De avocado is een lekkere, romige tegenhanger. En wat dacht je van de limoenmayonaise? Deze is zo gemaakt! Neem je favoriete mayonaise en meng deze met limoensap, en wat peper en zout. De rasp kun je bewaren om over de tartaar van zalm heen te raspen, voor nog wat meer frisheid in de mond. Het toastje maak je eenvoudig zelf door een boterham zo dun mogelijk te rollen met een deegroller. Geen deegroller in huis? Gebruik gewoon een fles wijn of iets vergelijkbaars. Rooster het brood in de oven met wat olijfolie en zout en je hebt een fantastisch zelfgemaakt toastje waar je die zalmtartaar lekker mee op kunt smikkelen.
Tartaar van zalm voorbereiden
Wil je dit gerecht voorbereiden zodat je er op de avond zelf zo min mogelijk werk aan hebt? Dat kan! Met deze tips wordt de (voor)bereiding van dit voorgerechtje met zalm nog eenvoudiger:
- De gerookte zalm kun je alvast fijnsnijden en bewaren in de koelkast. Doe dit in een afgesloten bakje.
- De limoenmayonaise kun je ook geheel voorbereiden en bewaren in een afgesloten bakje in je koelkast.
- De toastje kun je ook volledig vooraf bereiden. Bewaar deze NIET in de koelkast, maar op een droge plek op kamertemperatuur in een afgesloten trommeltje.
- De avocado snijd je het liefst last minute, om verkleuring tegen te gaan. Gelukkig hoeft dit niet veel werk te zijn. Halveer de avocado en ontdoe van de pit. Snijd het vruchtvlees met een mes in tot aan de schil. Snijd lange dunne repen en doe vervolgens in de richting haaks erop hetzelfde zodat er een ruitpatroon ontstaat. Lepel het vruchtvlees simpelweg uit de schil met en lepel en meng met de gerookte zalmtartaar.
Zalmtartaar met avocado en limoenmayonaise
Ingrediënten
- 200 gram gerookte zalm
- 2 avocado's
- 1 sjalot of (kleine) rode ui
Voor de limoenmayonaise
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels limoensap
- peper en zout
Voor het toastje
- 2 boterhammen
- olijfolie
- peper en zout
En verder
- deegroller
- steekring of klein bakje om de tartaar mee te vormen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de toastjes. Snijd de korstjes van de boterhammer af. Rol de boterhammen plat met een deegroller. Zorg dat er zoveel mogelijk lucht uit is en dat ze zo dun mogelijk zijn. Het maakt niet uit of boterham vervormd.
- Bestrijk of besprenkel de platte boterhammer aan weerzijden met olijfolie. Gebruik hiervoor eventueel een kwastje. Bestrooit met peper en zout.
- Rooster de boterhammer 5 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de boterham goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Je hoeft ze niet te keren. De toastjes zijn klaar wanneer ze goudbruin zien en krokant zijn.
- Haal de boterham-toastjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Maak de limoenmayonaise. Meng de mayonaise met het sap van de limoen.
- Bereid de zalmtartaar. Snijd de gerookte zalm fijn. De zalm mag wel nog wat structuur houden. Maak intussen de rode ui schoon en snipper deze ragfijn. Ontdoe de avocado met de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng deze drie ingrediënten met elkaar. Meng de helft van de limoenmayonaise met de zalmtartaar en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de zalmtartaar. Zet 6 kleine bordjes klaar en verdeel met behulp van een steekring de zalmtartaar in een mooie vorm op de bordjes. Je kunt eventueel ook een klein bakje gebruiken om het mooie "taartvormpje" te krijgen. Vet het bakje hiervoor in met een heel klein beetje olie met neutrale smaak, zoals zonnebloemolie, om de zalmtartaar er goed uit de krijgen. Scroll voor een derde optie even door naar de tips.
- Rasp eventueel nog wat van de schil van de limoen over de zalmtartaar. Breek de boterham-toastjes in 6 ongeveer gelijke stukken en steek in de zalmtartaat. Serveer het geheel eventueel met wat extra limoenmayonaise.
Heb het recept gemaakt, gewoon op maandag (Had nog wat restjes komkommer, zalm en avocado over).
Heerlijk, een plaatje om op je bord te hebben, en niet ingewikkeld om te maken.
Ga het vaker maken…