Hasselback krieltjes, een super lekker bijgerecht voor bij een gezellig diner. Zet een royale schaal van deze heerlijke hasselback aardappel op tafel, lekker met limoen, en laat iedereen lekker opscheppen. Dit aardappelbijgerecht is niet alleen gezellig om te serveren, maar ook nog eens makkelijk te maken. Ideaal!
Hasselback krieltjes
Hasselback krieltjes, of hasselback aardappels, zijn geroosterde aardappelen. Ze zijn tot iets verder dan halverwege de aardappel ingesneden en vervolgens op smaak gebracht met bijvoorbeeld specerijen, kaas en olie of boter. Door de krieltjes in te snijden hebben ze een kortere bereidingstijd. Daarnaast creëer door het insnijden meer oppervlak dat lekker krokant kan roosteren in de oven. Het resultaat: smaakvolle en krokante hasselback krieltjes.
Hasselback aardappelen
Traditioneel worden hasselback aardappelen gemaakt van “normale” aardappelen, van een gemiddelde grootte. Gewoon aardappelen die je in de supermarkt kunt kopen dus. Maar, voor dit recept gebruik ik krieltjes. Persoonlijke vind ik kleine krieltjes leuker om te serveren. Verdeel de hasselback aardappelen of hasselback krieltjes over een mooie schaal. Decoreer de schaal met extra smaakmakers. Bijvoorbeeld limoen, dat smaakt lekker fris bij deze pittige krieltjes, en verse kruiden.
Zweeds recept
Hasselback aardappelen zijn van origine een gerecht uit de Zweedse keuken. Een Zweedse chef maakte dit aardappelgerecht voor het eerst. In het Zweeds heten deze aardappeltjes: hasselbackspotatis. Hasselback aardappelen worden inmiddels in veel meer keukens gegeten en in allerlei landen bereid.
Aardappelbijgerecht
Aardappelen lenen zich perfect voor het bereiden van een lekker bijgerecht. Denk bijvoorbeeld aan krokante aardappeltjes uit de oven of aardappelwedges met limoenaïoli. Heb jij om een uitgebreid aardappelrecept te koken als aanvulling op een heerlijk diner? Probeer dan ook eens deze klassieke pommes Anna – éénpersoons aardappeltorentjes of deze smashed aardappels – Italiaanse plate met tomatenmayonaise, olijven, basilicum en citroen.
Hasselback krieltjes met pittige kruiden en limoen
Ingrediënten
- 400 gram krieltjes (in de schil)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken of chilipoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- zout
- limoen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de krieltjes in de schil. Leg een krieltje in de breedte voor je neer. Snijd het krieltje in dunne plakjes, maar snijd niet helemaal tot de bodem in. Zorg dat je dunne plakjes aan elkaar blijven zitten. Als de plakjes aan de onderkant, de kant waar het krieltje op ligt, aan elkaar vast blijft zitten, ontstaat er een mooie waaier vorm. Herhaal dit met alle krieltjes.
- Meng de olijfolie en de specerijen met elkaar. Verdeel dit over de krieltjes en meng dit goed door. Zorg ervoor dat de specerijenolie ook goed tussen de plakjes komt.
- Leg de krieltjes met de dichte kant naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. De ingesneden kant wijst nu omhoog. De krieltjes liggen op dezelfde manier als waarop je ze gesneden hebt.Bestrooi nog met een beetje zout en bak de krieltjes vervolgens 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snijd intussen de limoen in partjes.
- Haal de krieltjes uit de oven en leg ze op een mooie serveer schaal. Leg de partjes limoen erbij. Deze kunt je over de krieltjes, naar smaak, uitknijpen voor een frisse touch. Serveer direct. Eet smakelijk!