Ganzenborst, een heerlijk stukje vlees. Ik serveer dit stukje wilde gans graag met een lekkere, zelfgemaakte portsaus en wat blauwe kaas. Echt een heerlijke combinatie!
Ganzenborstfilet uit de oven
Gans is een uniek stukje vlees met een eigen bereidingswijze. Bereid gans in de oven en houdt een vleesthermometer bij de hand. Dit maakt de bereiding tot de juiste garing een stuk makkelijker. Vooraf braad je de gansfilet even aan, aan beide zijden. Daarna doet de oven de rest van het werk. Met een beetje geduld en liefde eet jij zo een heerlijke stukje gebakken gans!
Serveer met portsaus en blauwe kaas
Met een stukje mooi gebakken gans heb je niet veel meer nodig om een indrukwekkend gerecht op tafel te zetten. De garnering houden we daarom eenvoudig. Ik vind het ontzettend lekker om wat sjalotjes mee te bereiden in de oven. Laat ze zitten in de schil. Op deze manier worden ze super mals en zacht van smaak. De portsaus kun je vooraf goed bereiden. Snijd de gans voor het serveren in mooie, fijne plakjes, leg ze op de portsaus en verdeel er wat blauwe kaas over. Eet smakelijk!
Het recept voor portsaus vind je hier:
Ganzenborst met portsaus en blauwe kaas
Ingrediënten
- 1 ganzenborstfilet (à 300 gram)
- 6 sjalotjes
Voor erbij:
- portsaus (zie tip)
- 50 gram blauwe kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal, waar de ganzenborst in past, ook in de oven om mee voor te verwarmen.
- Bak de ganzenborst aan in een koekenpan met boter en olie. Het is belangrijk dat het vlees goed is dichtgeschroeid voor het de oven in gaat. Ongeveer 3 minuten aan elke zijde. Halveer intussen de sjalotjes in de lengte. Laat de schil eromheen zitten.
- Haal de ovenschaal uit de oven en leg hier de ganzenborst in. Leg de sjalotjes met de snijkant naar onder, om de ganzenborst heen. Rooster de ganzenborst ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven tot het een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt.
- Haal de gans uit de oven en laat nog 8 minuten rusten. Pak hiervoor de ganzenborst in, in aluminiumfolie.
- Verdeel intussen de portsaus over een mooie serveer schaal en haal de sjalotjes uit hun schil. Snijd de ganzenborst in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs in de warme portsaus. Leg de gepofte sjalotjes om het vlees heen en verbrokkel de blauwe kaas erover. Serveer direct. Eet smakelijk!