spaghettipompoen

Spaghettipompoen gevuld met champignons en gorgonzola

Ken jij de spaghettipompoen al? Het pompoenvlees kun je na het garen uit elkaar plukken in lange linten, die lijken op spaghetti. Vul de pompoen met een lekkere vulling van champignons, gekarameliseerde uien en gorgonzola. Deze super lekkere gevulde spaghettipompoen is een echt spektakel op tafel! En helemaal vegetarisch.



Wat is spaghettipompoen?

Spaghettipompoen is een pompoensoort. Hij is licht oranje van kleur, met hier en daar wat kleurnuances. De spaghettipompoen kan strepen hebben in de lengte. De pompoen is een beetje langwerpig van vorm. De spaghettipompoen dankt zijn naam aan de draderige, lintachtige structuur. Deze kun je, als de pompoen gaar is, uit elkaar trekken waardoor en er een soort spaghetti van pompoen ontstaat.


Spaghettipompoen uit de oven

Voor deze gevulde spaghettipompoen gaar ik de pompoen in de oven. Dit is een hele makkelijke manier om pompoen te verwerken. Dezelfde methode werkt ook voor andere pompoensoorten.

Je snijdt de pompoen in twee helften. Deze leg je met de aangesneden kant naar onder op een bakplaat. Vervolgens rooster je de pompoen 20 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. De oventijd is afhankelijk van de grootte van de pompoen. Prik erin met een vork of met een mes. Is het pompoenvlees zacht, dan is hij gaar.

spaghettipompoen

Spaghettipompoen gevuld met champignons en gorgonzola

Super lekkere spaghettipompoen uit de oven. Vul de pompoen met een smakelijke saus van champignons, gekarameliseerde ui en gorgonzola.
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands, Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 spaghettipompoen
  • 400 gram champignons
  • 150 gram gorgonzola
  • 200 gram crème fraîche
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gram geraspte kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de spaghettipompoen in de lengte in tweeën en haal de zaden royaal uit de pompoen. Leg de twee halve pompoenen met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette ovenschaal. Laat de pompoen zo 30 tot 40 minuten garen in de oven. Prik even in het vruchtvlees om te controleren op het gaar is.
  • Maak intussen de gorgonzolasaus. Snijd de ui in fijne ringen en de knoflook in plakjes. Bak deze 5 minuten aan op middelhoog vuur. Zet hierna het vuur lager en laat de uien in een kwartier karameliseren.
  • Snijd de champignons in partjes en voeg deze toe aan de uien. Bak deze mee totdat de gaar zijn. Voeg vervolgens de crème fraîche en de gorgonzola toe. Laat de crème fraîche niet koken, maar laat rustig, samen met de kaas, smelten tot een dikke saus.
  • Haal de spaghettipompoen uit de oven. Leg de snijkant nu naar boven zodat je in de holling van de pompoen kijkt, waar eerst de zaden hebben gezeten. Vul deze holtes met de gorgonzolasaus met champignons. Dek dit af met de geraspte kaas en bak de spaghettipompoen nog 20 minuten in de oven van 200 graden.
  • Serveer de pompoen hierna direct. Je kunt het vruchtvlees los trekken met twee vorken. Hierdoor ontstaat een soort spaghettistructuur. Je kunt het vruchtvlees ook uit de pompoen scheppen met een grote lepel.

Notities

Een tip voor serveren:
Snijd de bereide spaghettipompoen in tweeën en schep zo een kwart pompoen per persoon op een bord. Je kunt nu zelf het vruchtvlees met de saus uit de schil eten. (De schil eet je niet op).  
Trefwoord Glutenvrij, Kerst, Koken voor groepen, Koolhydraatarm, Vegetarisch

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating