Groentefritters, ideaal om lekker veel groenten in te verwerken zodat je snel en makkelijk extra vitamines en vezels binnen krijgt. Ik maak dit recept groentefritters van broccoli en courgette, maar je kunt eigenlijk veel soorten groenten gebruiken voor dit recept. Kijk dus vooral even wat er nog in je koelkast ligt!
Groentefritters
Groentefritters zijn een soort cakejes of koekjes gemaakt van groenten. Fritters gemaakt met groenten zijn dus gezond. Je kunt ze eten als lunch of als tussendoortje, maar ze zijn ook ideaal al aanvulling op de avondmaaltijd.
Ik maak graag een grote portie groentefritters die ik vervolgens invries. Haal de hoeveelheid uit de vriezer die je nodig hebt. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje of hapje voor handen!
Yoghurtdip
Deze groentefritters zijn al super lekker van zichzelf, maar als extraatje maak ik er een gezonde yoghurtdip bij. Ik gebruik hiervoor een dikke yoghurt, zoals Griekse yoghurt, maar kwark zou je ook goed kunnen gebruiken. Voeg hier grove mosterd en honing aan toe en meng goed door. Je kunt de groentefritters lekker dippen in deze gezonde yoghurtsaus!
Broccoli en courgette
Ik gebruik als basis voor dit recept twee soorten groenten: broccoli en courgette. Deze twee groenten zijn makkelijk in gebruik. Je kunt ze beide raspen en zo zelf fijn maken voor gebruik, maar je kunt ook broccolirijst en courgetti (courgetterijst of courgettespaghetti) kopen in de supermarkt. Deze zijn al fijn en kun je dus snel verwerken in dit recept! Super handig!
Groentefritters van broccoli en courgette met yoghurtdip
Ingrediënten
- ½ broccoli (ongeveer 200 gram)
- ½ courgette (ongeveer 200 gram)
- 2 bosui
- 3 eetlepels volkoren bloem
- 2 eieren
- 1 theelepel chilivlokken (of naar smaak)
- 2 eetlepels lijnzaad (optioneel)
- pompoenpitten (optioneel)
En verder:
- grove rasp
- bakpapier
Voor de yoghurtdip:
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rasp de broccoli en de courgette grof en snijd de bosui in ringetjes. Doe de courgette apart in een bakje met wat zout en laat 5 minuten staan. Knijp hierna al het vocht uit de courgette en giet het vocht af.
- Klop de eieren los en voeg hier de broccoli, de courgette, de bosui, de volkoren bloem, de chilivlokken en het lijnzaad aan toe. Meng dit goed door. Het wordt een ietwat stevig mengsel en niet iets wat lijkt op een vloeibaar beslag. Als het mengsel nog dun is, kun je een extra eetlepel bloem toevoegen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop 5 hoopjes van het groentemengsel. Druk het een beetje aan en vorm er een mooi rondje van. Zorg dat ze minimaal 1½ centimeter hoog zijn. Bestrooi de bovenkant van de groentefritters met wat pompoenpitten.
- Bak de groentefritters 35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak intussen de yoghurtdip. Meng hiervoor de yoghurt, de honing en de mosterd met elkaar.
- Serveer de groentefritters met de yoghurtdip. Eet smakelijk!