Deze pasta ovenschotel met broccoli is de perfect comfort food maaltijd voor zowel een doordeweekse maaltijd als een weekendmaaltijd. Een heerlijke ovenschotel met pasta, een romige saus, broccoliroosjes en gerookte zalm. Maak de ovenschotel af met een laagje geraspte kaas, even in de oven, en je super lekker maaltijd is klaar. Lees in het artikel meteen een handige tip om dit recept te mealpreppen!
Pasta ovenschotel met broccoli en zalm
Een pasta ovenschotel, wie houdt daar nu niet van? Deze pasta ovenschotel met broccoli en zalm is er eentje die je geproefd moet hebben. De combinatie van broccoli en zalm is sowieso ontzettend lekker, dat zie je ook in dit recept voor quiche met zalm en broccoli en in dit recept voor eenpansorzo met gerookte zalm, broccoli en courgette. Wat betreft die combinatie kan er dus niets meer mis gaan!
Combineer broccoli en zalm met een heerlijke romige saus, die een beetje lijkt op bechamelsaus. Super romig en deze saus maakt van alle ingrediënten meteen een smakelijk geheel. De pasta, de broccoliroosjes, de gerooktezalm, en dan die romige saus… Een laagje geraspte kaas kan natuurlijk niet ontbreken. Die smelt zo lekker in de oven en wordt meteen een beetje krokant. Mmm! Wanneer zet jij dit gerecht op tafel?
Tip om te mealpreppen
Deze ovenschotel eet je natuurlijk het liefst elke dag. En dat kan! Een pasta ovenschotel is het gerecht bij uitstek om lekker voor te bereiden, zodat je er meerdere dagen van kunt genieten: mealpreppen. Dit scheelt veel tijd en energie.
Dé tip om dit gerecht te mealpreppen is simpel: maak een dubbele portie en maak dus meteen twee ovenschotels. Omdat je de pasta ovenschotel voordat je gaat eten nog moet afbakken, is het heel makkelijk om dit recept voor te bereiden en alleen de laatste stap, het bakken in de oven, op een andere dag nog eens te herhalen. Eet een pastaschotel op dag één en zet de tweede schotel in de koelkast, afgedekt met een deksel of wat folie. Haal de tweede ovenschaal op dag twee, of dag drie, uit de koelkast, laat op kamertemperatuur komen, en bak deze à la minute af. Een vers afgebakken ovenschotel. Heerlijk!

Pasta ovenschotel met broccoli en zalm
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 broccoli
- 200 gram gerookte zalm
- 400 gram pasta (bijvoorbeeld: orecchiette)
- 3 eetlepels bloem
- 200 ml slagroom
- 500 ml groentebouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- 300 gram geraspte kaas
En verder:
- een ruime ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de pasta gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd deze in kleine blokjes. Kook de broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de pasta en de broccoli af en zet weg tot verder gebruik.
- Snijd de intussen de ui in ringen en snipper de knoflook. Fruit deze in een ruime pan aan. Voeg de bloem toe en meng goed door. Laat de bloem ongeveer 3 tot 5 minuten mee bakken. Schenk de slagroom en de bouillon bij de uien en meng direct goed door. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat een paar minuten pruttelen.
- Voeg de gekookte pasta en de gekookte broccoli toe aan de saus. Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan de saus, samen met 100 gram geraspte kaas en de grove mosterd. Meng dit alles goed door.
- Vet de ovenschaal in met olie of boter. Schep de pasta met broccoli en zalm in de ovenschaal. Verdeel de overige 200 gram kaas over de bovenkant en bak de pasta overschotel in 25 tot 30 minuten goudbruin. Serveer direct. Eet smakelijk!