pizza zonder oven

Hoe bak je een pizza zonder oven?

Mijn oven is helaas al een tijdje kapot. Vorig jaar september ontstond plots kortsluiting in mijn hele huis terwijl ik bezig was met een maken van een heerlijke broodpudding. Diep teleurgesteld was ik toen ik erachter kwam dat mijn oven de boosdoener mijn oven was. Ik overleef al een tijdje zonder deze wel gewaardeerde keukenapparatuur, maar dit brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee, zoals het bakken van een pizza. Benieuwd naar mijn oplossing? Je leest het in dit artikel!

Er bestaan vele recepten voor het bakken van een heerlijke panpizza. Wanneer ik er jaren geleden voor het eerst erachter kwam dat ook deze panpizza’s gebakken worden in de oven, was ik redelijk teleurgesteld en vond ik het zelf een misleidende naam. Het bakken van een pizza zonder oven leek me echt een super handige techniek om onder de knie te hebben! Ik zag er veel voordelen in, zoals een snellere bereidingstijd en minder afwas. Nooit gedacht dat ik dit recept echt nog eens “nodig” zou hebben.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder nadat mijn oven ermee op hield. Hoe ik dit nog volhoudt, is voor mij ook een groot raadsel, want mijn oven werd soms periodes bijna elke dag gebruikt! In het begin kon ik mijn gedachten makkelijk verleggen en koos ik voor gerechten die niet in de oven bereidt moesten worden. Elke kans om heerlijke ovenschotels, geroosterde groenten of zelfgemaakte pizza’s te maken greep ik met beide handen aan. Wanneer ik bij mijn vriend verbleef draaide de oven daar ook volle toeren. Ondanks deze compensatie wilde ik toch ook weer graag thuis aan de slag met lekkere ovengerechten. Dit was het moment waarop aan de slag met het ontwikkelen van lekker ovengerechten, niet bereidt in de oven. Te beginnen met deze makkelijke maaltijd: de diepvries pizza zonder oven.

 

Benodigdheden

1 diepvriespizza
een koekenpan waar de pizza makkelijk in past
bijpassende deksel
bakpapier

 

Let’s bake!

Haal de diepvriespizza uit de verpakking(en). Je hoeft deze niet te ontdooien, we gebruiken de pizza bevroren.

Bekleed de koekenpan met het bakpapier. Het is belangrijk dat de hele bodem in ieder geval bedekt is met bakpapier en controleer even of deksel nog op de koekenpan past. Steek het bakpapier uit over de randen? Knip dit dan goed af zodat de pan helemaal afgesloten kan worden.

Doe de bevroren pizza in de pan, op het bakpapier. Zet het vuur aan en doe de deksel op de pan. In de eerste vijf minuten is het belangrijk dat de pan goed op temperatuur komt, dus je kun het vier even middelhoog aanzetten. Het is van groot belang dat je het vuur wel laag zet na een paar minuten om te voorkomen dat de bodem van de pizza niet verbrand.

Laat de deksel de gehele bereidingstijd op de pan zitten. Op deze manier creëer je een mini oven op je fornuis of kookplaat. Bak de pizza 25-30 minuten in de koekenpan op laag vuur. Na dit half uur is de pizza helemaal gaar, de kaas gesmolten en de bodem krokant!

 

Heb jij wel eens een pizza zonder oven gebakken?

5 reacties op “Hoe bak je een pizza zonder oven?”

  1. prachtige tip die ook nog werkt. heb zelf oven die het ook niet meer doet, met uitzondering van de grillstand. jouw adviezen opgevolgd met de nodige scepsis, maar het resultaat mocht er wezen, daarna nog even in de oven op de grillstand gezet. heerlijke pizza volgens familie. bedankt. ik wacht nu nog even met het kopen van een nieuwe oven. nog een vraagje: heeft het zin de koekenpan in te smeren met een dun laagje olijfolie en dan pas het bakpapier erop te doen? groet, dwight

    1. Fijn dat het recept bevallen is! Olie is niet nodig omdat je bakpapier gebruikt. De bodem van de pizza zal met het gebruik van olie een stuk vetter worden. Daarnaast is de kans op aanbranden groter. Groetjes, Demi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *