worstenbrood en wijn

Ik ga naar huis en ik neem mee… #3: boreka’s, tahin en lokale recepten uit Israël

De zomervakantie is voorbij en helaas zijn de zonnigste dagen in Nederland ook voorbij gevlogen. Om het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden vind je op StudioKOOK de komende weken elke vrijdag de mooiste vakantieverhalen van bloggers gebaseerd op hun souvenirs. Welke typische souvenirs worden trouw mee naar huis gebracht na een heerlijk verblijf in het buitenland? Je leest het in de tijdelijke zomerrubriek ‘Ik ga naar huis en ik neem mee…‘ op StudioKOOK!
In de derde editie vertelt Ilona van Worstenbrood en Wijn over haar favoriete ingrediënten en recepten uit Israël. 


Degene die mij al wat langer kennen of volgen via Instagram onder de naam Worstenbrood & Wijn weten dat ik een zwak heb voor de Midden Oosterse keuken. Meer specifiek de Israëlische keuken waar alle smaken zo mooi samen komen. De afgelopen 10 jaar ben ik meerdere keren naar Israël op vakantie geweest. Omdat een goede vriend van ons daar woont, omdat het er bijna het hele jaar door heerlijk weer is, de stranden er schoon zijn en omdat het eten dus echt ongelooflijk lekker is.

 

Borekabakker naast het tankstation

De laatste keer bracht ik als ‘souvenir’ een lading versgebakken boreka’s mee van de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem. Het was niet echt een vooropgezet plan maar ze kwamen echt net uit de oven toen wij op weg waren naar de bus die ons naar het vliegveld zou brengen en ik heb ze dus mee het vliegtuig ingenomen en ’s avonds thuis opgewarmd. Boreka’s zijn grote bladerdeegpasteitjes met als populairste vullingen aardappel of spinazie & kaas. Je vindt ze werkelijk overal en de lekkerste op de meest onverwachte plekken. Zo nam onze vriend ons dit jaar mee naar een tankstation met een inieminie boreka bakkertje er naast. Gekookt ei, sambal en zoetzuur erbij en je bent in de hemel.

Wat ik tegenwoordig ook standaard meeneem zijn potten tahina (rauwe sesampasta) van bepaalde merken. Ze zijn in Nederland wel verkrijgbaar maar niet zo makkelijk. En het verschil in smaak is echt megagroot met de potjes tahina die je in glazen potjes bij de Turkse supermarkt vindt. Echt de moeite om flink in te slaan als je ooit in Israël bent. Ik ben inmiddels al weer aan mijn laatste pot bezig en het volgende tripje aan het plannen 😉 Ook de olijfolie, ook al is hij vrij prijzig op het vliegveld, neem ik graag mee naar huis. Tip: als je een directe vlucht hebt van Tel Aviv naar Nederland (er wordt tegenwoordig ook op Eindhoven gevlogen) dan hoef je de vloeistoffen niet in te checken. Israël doet niet mee aan de vloeistof ban op vluchten.

worstenbrood en wijn

Maar mijn favoriete souvenirs zijn, ongeacht naar welk land ik ga, lokale recepten. Ik heb al verschillende recepten mee naar huis mogen nemen vanuit Israel. Ik heb zelfs ooit met een boek in mijn handen gestaan met recepten van een van de populairste restaurants in Tel Aviv; Orna & Ella. Ze zijn pas sinds dit jaar gesloten. De recepten waren echter in het Hebreeuws dus ik heb er toch maar vanaf gezien. Het meest bijzondere recept kreeg ik vorig jaar van Keren, chef van Eat With restaurant ‘Habanot’. Eat With is een overkoepelende organisatie waar huiskamerrestaurants zich bij aanmelden. Een super populair concept in Israel en vooral in Tel Aviv zitten een paar echte toppers. Ik schreef na afloop van het diner Keren’s recept van haar Amandel-knoflookdip in mijn notitie-boekje.

 

Bedankt Ilona, voor jouw deelname aan de rubriek ‘Ik ga naar huis en ik nee mee…’! Meer lezen over typische vakantiesouvenirs van bloggers? Alle artikelen in deze rubriek vind je hier