ik ga naar huis en ik neem mee the spiced chickpea StudioKOOK.nl

Ik ga naar huis en ik neem mee… #6 Specerijen, koelkastmagneten en ‘food props’

De zomervakantie is voorbij en helaas zijn de zonnigste dagen in Nederland ook voorbij gevlogen. Om het vakantiegevoel nog wat langer vast te houden vind je op StudioKOOK de komende weken elke vrijdag de mooiste vakantieverhalen van bloggers gebaseerd op hun souvenirs. Welke typische souvenirs worden trouw mee naar huis gebracht na een heerlijk verblijf in het buitenland? Je leest het in de tijdelijke zomerrubriek ‘Ik ga naar huis en ik neem mee…‘ op StudioKOOK!
In de zesde editie van deze rubriek vertelt Nandita van The spiced chickpea over haar stedentrip naar Madrid.

 


Hoi allemaal! Ik ben Nandita, ben 30 jaar en kom uit Den Haag. Ik woon er al bijna heel mijn leven en ben er ook opgegroeid, maar oorspronkelijk ben ik geboren in Suriname. Een land dat bekend staat om de verschillende bevolkingsgroepen die daar wonen en een diverse eetcultuur heeft
Omdat de Surinaamse cultuur verschillende keukens kent (Hindoestaanse tot de Chinese, Javaanse, Joodse en Creoolse), stond er regelmatig iets anders bij ons op tafel. Eten is daarom een hele belangrijke rol gaan spelen in mijn leven, omdat het zorgde voor de connectie met mijn moederland.
Mijn passie voor koken wilde ik dan ook graag delen met de hele wereld en ben daarom paar jaar geleden begonnen met een Instagram account waar ik mijn gerechten deelde. Tegenwoordig schrijf ik deze gerechten op en bundel ze op mijn blog: The spiced chickpea.

 

Pimentón of paprikapoeder?

Ik ben dol op het gebruik van warme specerijen. Tijdens mijn laatste vakantie in de sfeervolle stad Madrid, kon ik het niet laten om Pimentón (gerookte paprikapoeder) mee naar huis te nemen. Een onmisbaar ingrediënt in de Spaanse keuken, maar ook in die van de mij. Het verschil tussen Pimentón en normale paprikapoeder zit hem in het rookproces waarbij de puntachtige, peperige paprika’s eerst worden gerookt en met de hand worden gedraaid totdat ze droog zijn. Het is heleboel werk en het proces kan soms wel twee weken duren. Je kunt Pimentón vaak kopen in een zoete, milde of pittige variant en door de sterke smaak heb je ook niet veel nodig om je gerecht dat extra beetje te geven. Ik vind het heerlijke specerij om te gebruiken in een rijstgerecht, bij gebakken aardappelen of in een dressing.

Het volgende item wat ik ook graag meeneem naar huis zijn koelkastmagneten. Nu ben ik geen groot verzamelaar, maar het is altijd een leuk aandenken en vooral als ze ook nog als mini food items zijn gemaakt. Ik kon deze mini Paella pan dus echt niet laten liggen.

ik ga naar huis en ik neem me the spiced chickpea StudioKOOK.nl

Als ik op vakantie ben, ga ik meestal ook naar lokale marktjes of winkeltjes. Ik probeer zoveel mogelijk op te gaan in het leven van de inwoners van het land en dwaalde in Madrid graag door de nauwe straatjes. Waar halen ze hun boodschappen vandaan? Wat voor speciaalzaken zijn er? Dat soort vragen komen altijd in mij op. Natuurlijk kom je ook heel veel invloeden van andere culturen tegen zoals, de Indiase of Chinese winkeltjes. Ik snuffel graag rond in dit soort winkeltjes omdat ik een kleine verslaving heb opgelopen sinds ik mijn gerechten ‘style’ en fotografeer. De ‘food props’ kunnen daar uiteraard niet bij missen en ik zoek ze dan ook overal op. Mijn laatste item is dan ook het Chinese rijstpannetje. Deze heeft niks te maken met de Spaanse cultuur, maar ik kon hem gewoonweg niet achterlaten en sindsdien is hij ook toegevoegd aan mijn ‘food props’ collectie. Misschien schuilt er dan toch een groot verzamelaar in mij…

Madrid was een heerlijke, gezellige en levendige stad. Als foodie kom je zeker aan je trekken en de souvenirs liggen – in welke vorm dan ook –  voor het oprapen, maar de mooiste souvenirs zijn toch de herinneringen die je meeneemt.

 

Bedankt Nandita, voor jouw deelname aan de rubriek ‘Ik ga naar huis en ik nee mee…’! Meer lezen over vakantiesouvenirs van bloggers? Alle artikelen in deze rubriek vind je hier