koffiemousse

Koffiemousse met slagroom en een kletskop

Koffiemousse met slagroom en een kletskop, klinkt dat niet heerlijk? Ik kan je vertellen: dat is het ook! Dit dessert is een echte showstopper en helemaal niet moeilijk om te maken! De heerlijke koffiemousse maak je snel, makkelijk en het is goed voor te bereiden. Maak het geheel af met slagroom en een lekkere kletskop en je spektakel dessert is klaar!



Koffiemousse met slagroom en een kletskop

Koffiemousse, een heerlijke mousse op basis van mascarpone met een subtiele mokka-achtige koffiesmaak. Deze ietwat bittere mousse wordt perfect uitgebalanceerd door de luchtige slagroom en karamelachtige van de kletskop. Met dit toetje op het menu zou je bijna het voor- en hoofdgerecht overslaan! Ik maak kleine toetjes van deze koffiemousse, net genoeg om de maaltijd af te sluiten en niet te veel om misselijk van tafel te gaan. Voor mij de perfecte balans. Maar, serveer deze koffiemousse zoals je wil. Varieer gerust in portiegrootte.


Maak het een dag van te voren

Een mousse is niet moeilijk om te maken. Wat het nog makkelijker maakt, is dat het het uitgelezen toetje is om voor te bereiden. Een mousse heeft namelijk tijd nodig om op te stijven. Een paar uurtjes is al voldoende, maar gun jezelf de rust en maak deze koffiemousse gewoon een dag van te voren! Vul de glaasjes met een mousse, gebruik een kleine lepel of een spuitzak, en zet de glaasjes afgedekt in de koelkast. Op deze manier heb je er op het moment van serveren weinig werk aan. De slagroom erop en zo’n lekkere kletskop erin en je bent klaar.

koffiemousse

Koffiemousse met slagroom en een kletskop

Een heerlijke mousse op basis van mascarpone en koffie. Een uitgebalanceerde smaak door de bitterachtige koffie, luchtige slagroom en zoete kletskop.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Opstijven 1 uur 30 minuten
Gang Dessert
Keuken Hollands
Porties 6 glazen

Ingrediënten
  

Voor de koffiemousse

  • 250 ml slagroom (vloeibaar)
  • 4 eetlepels suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 4 theelepels oploskoffie
  • 3 eetlepels heet water

Voor erbij

  • slagroom
  • 6 kletskoppen (ongeveer, gebroken in grove stukken)

En verder

  • 6 amuseglaasjes

Instructies
 

  • Maak de koffiemousse. Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Voeg een grote lepel mascarpone toe en meng dit met de slagroom. In het begin zal dit lastiger gaan, dan kun je voor het gemak de elektrische handmixer gebruiken. Voeg vervolgens nog 2 of 3 keer een grote schep mascarpone toe en meng dit opnieuw met de slagroom. Gebruik bij voorkeur een spatel zodat je niet te veel lucht verliest. Maak intussen ook de koffie door de oploskoffie met het hete water te mengen. Voeg de koffie toe aan het slagroom-mascarponemengsel en meng het geheel goed door.
  • Vul de 6 amuseglaasjes met de koffiemousse. Je kunt eventueel een spuitzak gebruiken. Zet de amuseglaasjes met koffiemousse afgedekt in de koelkast om te laten opstijven, minimaal 1,5 uur.
  • Serveer de koffiemousse. Haal de koffiemousse uit de koelkast en spuit in elk glas een flinke toef slagroom. Zet in de slagroom een paar grove stukken van de kletskoppen. Serveer direct.
Trefwoord Kerst, Koken voor groepen, Makkelijk, Mousse, Snel

15 reacties op “Koffiemousse met slagroom en een kletskop”

      1. Hi Karin! Laat de koffie inderdaad het liefst zo veel mogelijk afkoelen voordat je deze mengt met de andere ingrediënten. Dit om schiften te voorkomen.

    1. 5 sterren
      Dat kan zeker! Ik zou inderdaad een lekker sterk bakkie zetten zodat je niet meer dan 3 à 4 eetlepels koffie nodig hebt voor een goede koffiesmaak. Anders kan de mousse wat slapper worden.

  1. het lijkt mij heerlijk, kan het met nescafe oploskoffie
    krijg zaterdag vrienden te eten.
    had kletskopjes gehaald beter is het om vrijdag te maken op laten stijven.
    dan zaterdag de slagroom en de koekjes erop.

    1. 5 sterren
      Je kunt nescafe oploskoffie gebruiken. Ik adviseer verder de hoeveelheden koffie en water aan te houden zoals in het recept staat omschreven, zodat je sterke koffie krijgt.

  2. Ik heb de mousse gemaakt met espresso koffie. De mousse is niet helemaal opgesteven, waarschijnlijk heb ik teveel koffie gebruikt. Evengoed erg lekker. Ik heb het gecombineerd met koffie-ijs, slagroom on top en wat gezouten notenkruim.

    1. Dag Sonja. De koffiemousse zelf is glutenvrij. De kletsenkoppen zijn niet glutenvrij. Je kunt de mousse dus zonder kletskoppen serveren, dan is het gerecht glutenvrij.

  3. Ik heb het vandaag gemaakt voor 28 mensen. Ze vonden het heerlijk! Ik heb wel de helft van de suiker gebruikt en dat was zoet genoeg. Misschien een tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating