Koffiemousse met slagroom en een kletskop, klinkt dat niet heerlijk? Ik kan je vertellen: dat is het ook! Dit dessert is een echte showstopper en helemaal niet moeilijk om te maken! De heerlijke koffiemousse maak je snel, makkelijk en het is goed voor te bereiden. Maak het geheel af met slagroom en een lekkere kletskop en je spektakel dessert is klaar!
Koffiemousse met slagroom en een kletskop
Koffiemousse, een heerlijke mousse op basis van mascarpone met een subtiele mokka-achtige koffiesmaak. Deze ietwat bittere mousse wordt perfect uitgebalanceerd door de luchtige slagroom en karamelachtige van de kletskop. Met dit toetje op het menu zou je bijna het voor- en hoofdgerecht overslaan! Ik maak kleine toetjes van deze koffiemousse, net genoeg om de maaltijd af te sluiten en niet te veel om misselijk van tafel te gaan. Voor mij de perfecte balans. Maar, serveer deze koffiemousse zoals je wil. Varieer gerust in portiegrootte.
Maak het een dag van te voren
Een mousse is niet moeilijk om te maken. Wat het nog makkelijker maakt, is dat het het uitgelezen toetje is om voor te bereiden. Een mousse heeft namelijk tijd nodig om op te stijven. Een paar uurtjes is al voldoende, maar gun jezelf de rust en maak deze koffiemousse gewoon een dag van te voren! Vul de glaasjes met een mousse, gebruik een kleine lepel of een spuitzak, en zet de glaasjes afgedekt in de koelkast. Op deze manier heb je er op het moment van serveren weinig werk aan. De slagroom erop en zo’n lekkere kletskop erin en je bent klaar.
Koffiemousse met slagroom en een kletskop
Ingrediënten
Voor de koffiemousse
- 250 ml slagroom (vloeibaar)
- 4 eetlepels suiker
- 250 gram mascarpone
- 4 theelepels oploskoffie
- 3 eetlepels heet water
Voor erbij
- slagroom
- 6 kletskoppen (ongeveer, gebroken in grove stukken)
En verder
- 6 amuseglaasjes
Instructies
- Maak de koffiemousse. Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Voeg een grote lepel mascarpone toe en meng dit met de slagroom. In het begin zal dit lastiger gaan, dan kun je voor het gemak de elektrische handmixer gebruiken. Voeg vervolgens nog 2 of 3 keer een grote schep mascarpone toe en meng dit opnieuw met de slagroom. Gebruik bij voorkeur een spatel zodat je niet te veel lucht verliest. Maak intussen ook de koffie door de oploskoffie met het hete water te mengen. Voeg de koffie toe aan het slagroom-mascarponemengsel en meng het geheel goed door.
- Vul de 6 amuseglaasjes met de koffiemousse. Je kunt eventueel een spuitzak gebruiken. Zet de amuseglaasjes met koffiemousse afgedekt in de koelkast om te laten opstijven, minimaal 1,5 uur.
- Serveer de koffiemousse. Haal de koffiemousse uit de koelkast en spuit in elk glas een flinke toef slagroom. Zet in de slagroom een paar grove stukken van de kletskoppen. Serveer direct.
Ziet er lekker uit en wat een mooie glaasjes heb je zeg! 🙂 Waar heb je die gekocht als ik vragen mag?
Hi Lianne! Bedankt voor je reactie. Ik heb de amuseglaasjes gekocht bij Blokker.
Hai! Moet je de koffie eerst helemaal laten afkoelen voordat je het mengt met d’r Mascarpone?
Hi Karin! Laat de koffie inderdaad het liefst zo veel mogelijk afkoelen voordat je deze mengt met de andere ingrediënten. Dit om schiften te voorkomen.
Wat is de inhoud van deze glaasjes? Ik wil dit gaan maken voor 15 man.
Als ik naar de maat van de kletskop kijk, zijn dit wel hele kleine glaasjes…
Hi Jacqueline!
Ik gebruik inderdaad kleine glaasjes (amuseglaasjes). Deze glaasjes hebben een inhoud van ongeveer 20 cl.
Groetjes, Demi
Kun je ipv oploskoffie ook ( afgekoelde) sterk gezette koffie gebruiken?
Dat kan zeker! Ik zou inderdaad een lekker sterk bakkie zetten zodat je niet meer dan 3 à 4 eetlepels koffie nodig hebt voor een goede koffiesmaak. Anders kan de mousse wat slapper worden.
het lijkt mij heerlijk, kan het met nescafe oploskoffie
krijg zaterdag vrienden te eten.
had kletskopjes gehaald beter is het om vrijdag te maken op laten stijven.
dan zaterdag de slagroom en de koekjes erop.
Je kunt nescafe oploskoffie gebruiken. Ik adviseer verder de hoeveelheden koffie en water aan te houden zoals in het recept staat omschreven, zodat je sterke koffie krijgt.
Ik heb de mousse gemaakt met espresso koffie. De mousse is niet helemaal opgesteven, waarschijnlijk heb ik teveel koffie gebruikt. Evengoed erg lekker. Ik heb het gecombineerd met koffie-ijs, slagroom on top en wat gezouten notenkruim.
Makkelijk te bereiden en een gegarandeerde topper wat desserten betreft👌👍😉
Wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor je reactie!
Is het ook glutenvrij?
Dag Sonja. De koffiemousse zelf is glutenvrij. De kletsenkoppen zijn niet glutenvrij. Je kunt de mousse dus zonder kletskoppen serveren, dan is het gerecht glutenvrij.
Ik heb het vandaag gemaakt voor 28 mensen. Ze vonden het heerlijk! Ik heb wel de helft van de suiker gebruikt en dat was zoet genoeg. Misschien een tip!
Hi Edith! Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat het recept in de smaak is gevallen.
Groetjes, Demi
Heel lekker en simpel dessertje , ik heb bij de koffie nog een theelepel cacaopoeder gedaan .
Hi! Bedankt voor je reactie. Dat klinkt als een lekkere variaties!
Leuk om te horen dat het recept in de smaak is gevallen.
Groetjes, Demi
Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt en elke keer met veel succes.