pizza monkey bread

Pizza monkey bread – koken met restjes deeg

In de rubriek ‘Koken met restjes‘ vind je laagdrempelige en eenvoudige recepten om te koken met restjes. Deze recepten maken het makkelijker om minder voeding te verspillen en om creatief en gevarieerd te koken met wat je in huis hebt. In dit artikel deel ik een makkelijk en o-ver-heerlijk (!) recept om te maken met restjes deeg. Dit pizza monkey bread moet je geproefd hebben!
Wat is monkey bread?

Ken jij monkey bread al? Monkey bread is een lekker plukbrood wat je zelf kunt maken van kleine stukjes deeg. Met deze stukjes deeg, versgemaakt of bijvoorbeeld restjes, vul je een bakvorm, samen met andere lekkere ingrediënten om het brood te vullen.

De letterlijke vertaling van monkey bread is: apenbrood. Je kunt dit brood lekker oppeuzelen als een aapje. De kleine stukjes deeg pluk je zo van het brood af, zoals een aapje zou doen.


Koken met restjes deeg

Gister deelde ik een heerlijk recept voor kerst pizza hapjes. Ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Maar, door het uitsteken van die sfeervolle kerstvormen houd je veel deeg over. Gooi dit deeg niet weg! Maar, maak er deze pizza monkey broodjes van. Ook de overgebleven saus uit het pizzapakket komt meteen goed van pas.


Pizza monkey bread

Je kunt veel soorten monkey bread maken, zowel zoet als hartig. Ik kies in dit recept voor een lekkere pizzatwist. Met dit recept voor pizza monkey bread hoef je nooit meer deeg weg te gooien. Sterker nog: je zult maar al te graag wat restjes deeg over houden na het bakken van pizzahapjes, een brood, of een hartige taart, om de volgende dag dit heerlijke plukbrood mee te maken.

Ik kies ervoor om kleine monkey broodjes te bakken en gebruik hiervoor een muffinvorm. Heb je deze niet? Dan kun je ook een groter monkey bread bakken en hiervoor een bijvoorbeeld een kleine ovenschaal of cakevorm gebruiken. De baktijd zal dan wel worden verlengd met 20 tot 30 minuten.

Zorg ervoor dat je de bakvorm goed invet, zodat de pizzabroodjes niet aan de vorm blijven plakken. Je kunt voor de zekerheid ook een stukje papier gebruiken. Het deeg hoef je eigenlijk niet te vormen. Je scheurt het deeg gewoon af en legt dit in de vorm. Eerst bedek je de bodem met deeg. Lepel hier een klein beetje saus op en wat kaas. Voeg vervolgens weer wat plukken deeg toe, wat saus en wat kaas. Herhaal dit tot al het deeg op is. Met dit recept maak je ongeveer 4 kleine pizza monkey bread.

pizza monkey bread

Pizza monkey bread

Heerlijk pizza monkey bread om lekker op te peuzelen zoals een aapje zou doen. De pizza vulling geeft het geheel een lekkere, hartige smaak!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Oventijd 25 minuten
Gang Borrelhapje, Lunch, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 4 pizza monkey bread

Ingrediënten
  

 • restjes deeg 1 tot 2 handjes
 • 1 handje geraspte kaas
 • 4 eetlepels tomatensaus
 • 8 kleine plakjes salami

En verder

 • muffinvorm
 • bakpapier

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Bekleed de muffinvorm met bakpapier en/of vet goed in.
 • Scheur de restjes deeg aan stukken. Ik gebruik afsnijdsels van deze kerst pizza hapjes. Vul de muffinvorm met de stukjes deeg, afgewisseld met wat tomatensaus en geraspte kaas. Afhankelijk van hoeveel deeg (en andere ingrediënten) je hebt, kun je ongeveer 4 pizza monkey bread maken.
 • Eindig met wat tomatensaus, geraspte kaas en de plakjes salami.
 • Bak de pizza monkey bread ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Met dit kun je volop variëren. Gebruik vooral ingrediënten die je in huis hebt. Ik zet op een rijtje welke ingrediënten je kunt vervangen en welke alternatieven zijn.
 • Gebruik in plaats van tomatensaus ook tomatenpuree of tomatenketchup.
 • In plaats van plakjes salami kun je ook blokjes salami gebruiken. Je kunt ze zowel in het pizza monkey bread verwerken als alleen als topping.
 • Ook andere vlees of vissoorten kun je gebruiken, zoals: blokjes of plakjes kipfilet of ham, tonijn uit blik of rulgebakken gehakt.
 • Ook bladerdeeg is geschikt om dit pizza monkey bread te maken. De bereidingswijze blijft hetzelfde.
Trefwoord Hartig bakken, Koken met restjes, Makkelijk


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating