tiramisu

Tiramisu recept – het lekkerste recept voor tiramisu

Tiramisu, dit is het lekkerste recept voor tiramisu! Ik maak tiramisu al jaren volgens dit recept en het mislukt nooit. Dit Italiaanse dessert is de perfecte afsluiter van een gezellig diner met vrienden en/of familie.



Tiramisu

Tiramisu is een Italiaans dessert. Tiramisu wordt gemaakt met mascarpone, koffie en cacao. Dit zijn dan ook de meest karakteristieke smaken van dit gerecht.

Tiramisu wordt opgebouwd uit lagen. Een romige laag van mascarpone, ei en slagroom. Een stevige laag van lange vingers, koffie en likeur. En tussendoor bestuif je het dessert met cacaopoeder. Het perfecte ingrediënt om alle ingrediënten met elkaar te verbinden.


Alcoholvrije tiramisu

Voor dit recept gebruik ik geen alchoholhoudende drank om de koffie op smaak te brengen, maar rumextract. Deze geeft een diepe smaak aan de koffie, maar de tiramisu blijft alcoholvrij. Op deze manier kan iedereen, bijvoorbeeld ook kinderen, genieten van dit lekkere tiramisu recept!

De rumextract kun je eenvoudig vervangen door alcohol, als je dat zou willen. Afhankelijk van de soort alcoholhoudende drank voeg je een bepaalde hoeveelheid drank toe en laat je de rumextract weg. Mijn advies: gebruik in plaat van de rumextract 4 à 5 eetlepels amaretto voor de koffie. Je kunt de koffie altijd even proeven om te controleren of het naar je smaak is. Onthoud dat ze smaak wat zachter wordt als de koffie in de lange vingers zit en het dessert is afgekoeld. Maar vergeet ook niet dat een té sterke alcoholsmaak afdoet aan de andere lekkere smaken in dit recept! Goed doseren dus. 😉


Makkelijk voor te bereiden

Wat ik ideaal vind aan tiramisu, is dat het super makkelijk is om voor te bereiden. Tiramisu maak je ruim van te voren, zodat alle smaken goed kunnen intrekken in het toetje. De lange vingers worden wat zachter en de rijke koffiesmaak verspreid zich goed door de laag van lange vingers. De mascarpone wordt wat steviger… Na een paar is je zelfgemaakte tiramisu nóg lekkerder.

Maar, tiramisu kun je makkelijk één, of zelf twee, dagen van tot voren maken! Ideaal, want zo heb je minder werk op de dag van het diner zelf. Zet de bereidde schaal of kopjes met tiramisu in de koelkast en klaar is Kees.


Italiaans diner

Tiramisu is natuurlijk heerlijk na een gezellig diner met vrienden of familie. Inmiddels is dit dessert zo bekend en kun je er elk diner, met wat voor gerechten dan ook, mee afsluiten. Zin in in een gezellig, Italiaanse dinner party? Serveer dan bijvoorbeeld bruschetta met tomaat, mortadella pinsa met pesto, artisjok en burrata en burrata plate met geroosterde paprika, tomaat, olijf en basilicum bij het diner. Super lekker en op en top Italiaans!

Nog even verder kijk tussen de Italiaanse recepten? Klik hier voor alle Italiaanse recepten op StudioKOOK.

tiramisu

Tiramisu – het lekkerste recept voor tiramisu

Tiramisu, dit is het lekkerste recept voor tiramisu. Maak dit Italiaanse klassieke dessert makkelijk voor een gezellige dinner party.
Bereidingstijd 40 minuten
Opstijven 6 uur
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram mascarpone
  • 2 eidooiers
  • 50 gram kristalsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 250 ml sterke koffie
  • 2 theelepels rumextract (zie tip)
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 90 gram lange vingers

Instructies
 

  • Meng de rumextract door de sterke koffie. Zet apart en laat enigszins afkoelen.
  • Klop de eidooiers met 25 gram kristalsuiker luchtig. Voeg hierna de mascarpone toe en meng dit door de luchtige eidooiers. Gebruik hiervoor bij voorkeur een spatel. Lukt het niet? Gebruik dan voorzichtig een garde of mixer.
  • Klop in een andere kom de slagroom met de andere 25 gram kristalsuiker luchtig. Spatel de slagroom rustig door het mascarponemengsel.
  • Neem een serveerschaal (ongeveer 20 bij 20 centimeter groot). Dip de lange vingers één voor één in de koffie en leg ze op de bodem van de schaal. Verdeel hierna ⅓ van het mascarponemengsel over de lange vingers. Bestrooi de mascarpone met cacaopoeder. Herhaal dit vervolgens nog 2 keer en eindig met een laag mascarponemengsel.
  • Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast zodat het stevig kan worden.
  • Bestrooi de tiramisu voor het serveer met een laagje cacao. Eet smakelijk!

Notities

Voor dit recept gebruik ik rumextract. Deze tiramisu is dus alcoholvrij. Wil jij bijvoorbeeld liever amaretto gebruiken? Vervang de rumextract dan door 4 à 5 eetlepels amaretto.
Trefwoord Dinner party, Weekend

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating