Een heerlijke, smeuïge chocolade-vanillecake met een prachtig gemarmerd effect. Deze marmercake is een plaatje om te zien en smaakt fantastisch. Na één hap wil je meer en na één plak volgt misschien wel een tweede… Een intense smaak van pure chocolade met zoete tonen van vanille vormen de basissmaken voor deze zelfgemaakte cake. Een heerlijk resultaat van een middag bakken, en dat met eenvoudige basisingrediënten uit de koelkast en de voorraadkast.
Marmercake, een lust voor het oog
Zelfgemaakte cake is altijd het lekkerst. Al tijdens de bereiding genieten van stiekem snoepen van het beslag, tijdens het bakken vult het huis zich met zoete geuren, een knapperig krokant korstje als de cake uit de oven komt… Naast deze heerlijkheden heeft deze cake ook zeker zijn ‘looks’ mee! Want, is het geen plaatje? Het gemarmerde effect is een waar spektakel om te zien wat deze marmercake ook een waar lust voor het oog maakt. De ogenschijnlijke hoeveelheid werk die deze cake lijkt om te maken is maar bedrog, want de truc is juist om zo weinig mogelijk extra’s te doen aan het mengen van het beslag. Het basisrecept voor cakebeslag is eenvoudig. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe aan de helft van het basisbeslag en spatel dit vervolgens 1, misschien 2 keer om. Maar, zeker niet te vaak want dan is het marmereffect weg! Een eitje toch?
Voor de chocoladeliefhebber
Waar een chocoladecake in veel recepten al een chocoladecake wordt genoemd door het toevoegen van cacaopoeder, bevat deze marmercake échte, pure chocolade. De gesmolten chocolade maakt deze cake ontzettend smeuïg en geeft een intense chocoladesmaak. Het geheim is de balans. De chocoladesmaak treed op de voorgrond, maar alleen door de juiste balans met het vanille-basisbeslag. Elke hap is genuanceerd en een waar genot. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat deze cake het geen dag volhoudt op het aanrecht…
Marmercake met chocolade
Ingrediënten
- 125 gram suiker
- 125 gram boter
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 3 eieren
- 100 gram pure chocolade
- 1 zakje vanillesuiker
Verder:
- bakpapier
- cakeblik
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng de droge ingrediënten, suiker, bloem, bakpoeder, zout en vanillesuiker, met elkaar in een ruime kom. Smelt intussen de boter op laag vuur. Zet het vuur uit wanneer de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los in een andere kom. Schenk hier de gesmolten boter bij en meng goed door. Giet het natte ei-botermengsel vervolgens bij de droge ingrediënten. Roer het goed door tot een glad beslag.
- Smelt de pure chocolade au bain-marie of gebruik de magnetron. Verdeel het cakebeslag in twee gelijke delen. Meng één deel van het beslag met de pure chocolade. Giet het chocoladebeslag vervolgens terug in bij het naturelbeslag. Schep dit vervolgens één à twee keer om zodat een gemarmerd effect ontstaat.
- Vet het cakeblik in met wat boter en bekleed vervolgens met bakpapier. Schenk het marmercakebeslag in het cakeblik. Bak de marmercake met chocolade 50 minuten totdat deze gaar is. Open in de tussentijd de ovendeur niet.