Dit jaar vindt de tweede editie van de week zonder vlees van start, van 11 tot 18 maart. Doe jij mee? Op StudioKOOK wordt een uitgebalanceerd dieet gemotiveerd en daar hoort niet te veel vlees ook bij. Op StudioKOOK.nl vind je al heerlijke recepten zonder vlees, maar in dit artikel licht ik er een aantal uit, gesorteerd op ontbijt, lunch en diner. Deze recepten maken het makkelijker om lekker vegetarisch te eten. Want, heb jij wel eens een stoofpotje zonder vlees of vis gemaakt, ontbijt je wel gevarieerd genoeg of koop jij vleesvervangers eigenlijk altijd kant-en-klaar? Dit artikel geeft je de nodige handvatten om lekker te eten aan de hand van recepten zonder vlees.
Klik op de titel van het gerecht om naar het recept te gaan.
Ga snel naar:
Ontbijt
Een lekker en gezond ontbijt is veel meer dan elke dag een boterham met hetzelfde beleg. Volgens mij is de week zonder vlees tevens een mooi moment om gevarieerd eten breder aan te pakken. Het helpt al enorm wanneer je deze dagen niet kiest voor vlees of vis op brood, maar wil je echt uitpakken? Kies dan voor een gevarieerder ontbijt door de dag te beginnen met bijvoorbeeld een smoothie, (plantaardige) kwark of een extra portie groenten.
Spinaziewafels met avocado en hüttekäse
Ziet dit ontbijtje er niet uit als een feestje? Zo begin je het liefst elke dag. Nog een plusmunt: met dit recept krijg je eenvoudig een extra portie groenten binnen.
Makkelijke eiersalade op yoghurtbasis
Deze makkelijke eiersalade is een stuk lekkerder dan kant-en-klare eiersalade uit de supermarkt. Daarnaast is het ook een stuk gezonder en smaakt het lichter omdat deze salade op basis van yoghurt wordt gemaakt.
Zelf granola maken
Een schaaltje yoghurt of kwark in de ochtend is heerlijk. Zeker met deze zelfgemaakte granola! Granola is een stuk makkelijker om zelf te maken dan je zou denken, want de oven doet het werk.
Avocadotoast met asperges en ei
Avocadotoast, wie houdt hier nu niet van? Deze topping van spinazie, asperges en een zachtgekookt eitje maken deze avocadotoast tot een volwaardig ontbijtje. Eet jij je eitje liever wat stevig? Met deze tips kook jij eenvoudig het perfecte ei.
Lunch
Een boterham met kaas of hagelslag passen natuurlijk prima in de week zonder vlees. Maar, met deze lekker lunchrecepten maak jij je middagmaaltijd net even spannender. Uiteraard zijn alle recepten eenvoudig om te bereiden. Er zijn dus geen excuses meer om deze lekkere lunchgerechten niet te maken!
Ciabatta toast met scrambled eggs, gepofte cherrytomaten en balsamicosiroop
Oud brood over? Rooster het in de oven of op de grill en die eenvoudige sneetjes brood smaken weer heerlijk! Ook de scrambled eggs en gepofte cherrytomaten zijn snel om te bereiden. Kies een bereidingswijze die bij past: in de pan of in de oven.
Wraps met pompoen, feta en Srirachasaus
Naast dat deze wraps een stuk spannender zijn als lunch, eet je ook eenvoudig wat extra groenten. Dit gerecht bevat voldoende vezel door de pompoen en de amandelen, de feta maakt het lekker fris en de Srirachasaus geeft het geheel wat pit.
Smeuïge kaastosti met brie en pesto
Mij kun je wakker maken voor een lekkere tosti. Natuurlijk met perfect gesmolten kaas en een lekker twist. Bijvoorbeeld deze smeuïge kaastosti met brie en pesto. De ham of ander vlees? Die mis je zeker niet!
Broccoli-doperwtensoep met geitenkaascroutons
Dit gezonde soepje is een heerlijk lunchgerechtje. Het kost weinig tijd om te maken en zit boordevol groenten. De geitenkaascroutons maak je met (oud) brood, pesto en natuurlijk geitenkaas. Deze geven het geheel wat pit en wat bite.
Taartjes met geitenkaas, cherrytomaten en balsamicosiroop
Als je het hebt over eenvoudige combinaties van ingrediënten die toch heerlijk smaken, dan ben je bij dit recept voor deze (kleine) plaattaartjes met geitenkaas aan het juiste adres! Geitenkaas, cherrytomaatjes, balsamicosiroop en eventueel wat rucola… Wat wil je nog meer?
Broodje brie met granola
Wie zegt dat granola alleen gebruikt kan worden in yoghurt of kwark, heeft het mis. Op dit lekkere broodje brie geeft t wat crunch en het is een tikkie zoet, wat perfect bij dit Franse kaas past.
Diner
Waar je bij het ontbijt of de lunch nog eenvoudig weg komt met een schaaltje yoghurt of het vermijden van broodbeleg met vlees of vis, is het diner een heel ander verhaal. Dat stukje gebakken vis wat niet naast je aardappeltjes en groenten ligt of de gehakt in de pastasaus… Een vleesvervanger is natuurlijk een goede optie, maar deze zijn absoluut geen must. Ook zonder vleesvervangers kun je heerlijk koken. Deze recepten zijn hiervan het bewijs!
Broccolikoekjes (van broccolirijst!) uit de oven
Zelf vleesvervangers maken is lekker en helemaal niet moeilijk. Kijk maar naar deze broccolikoekjes. Je maakt ze gewoon van broccolirijst! Even in de oven en ze zijn klaar.
Je kunt ze eten als vleesvervanger, maar ook als burger met wat sla, tomaat en een pittige saus zijn ze heerlijk.
Pompoenstoof met kikkererwten
Een stoofpotje zonder vlees, had jij eraan gedacht? Stoven maakt vlees zachter, maar hetzelfde geldt voor de pompoen in de dit recept. In dit recept gebruik je een aantal specerijen om het gerecht op smaak te maken en het toevoegen van kikkererwten maakt het tot een volwaardig hoofdgerecht.
Mousse van biet en geitenkaas
Op zoek naar een gerechtje met wat meer aanzien, voor wanneer je bijvoorbeeld gasten krijg, deze mousse van biet en geitenkaas wil je maken! Lekker fris en ietwat zoet. Dit gerechtje smaakt naar meer!
Plaattaart met spinazie, feta en olijven
Vraag je mij wat ik het liefste eet? Dan staat deze lekkere plaattaart met spinazie, feta en olijven zeker in het rijtje! Dit recept maak je zonder ingewikkelde ingrediënten. En het vlees? Dat mis je zeker niet!
Witte bonenburgers
Ook voor dit recept heb je geen kant-en-klare vegaburgers nodig. Hoe leuk is het, om deze een keer lekker zelf te maken! Net als de broccolikoekjes, zijn ook deze witte bonenburgers eenvoudig zelf te maken.
Chili sin carne met zoete aardappel
Chili sin carne betekent: chili zonder vlees, in tegen stelling tot de bekende chili con (=met) vlees. Dit recept bevat alle gezonde voedingsstoffen en vitamines die je nodig hebt, o.a. door de bonen en de zoete aardappel.
Courgettisalade caprese (video)
Op zoek naar een licht gerechtje? Ga voor deze courgettisalade caprese met olijven en kappertjes. Je kunt een spirelliapparaat gebruiken, maar in dit recept leg ik je ook uit hoe je het zonder deze keukengadget kunt maken. Je bijbehoren de video laat zien hoe je dit gerecht maakt.
Uienstrudel met geitenkaas en balsamicosiroop
De bekende strudel hoeft echt niet alleen gemaakt te worden met fruits. Maak lekkere hartige variant zonder vlees, maar met gekarameliseerde uien, geitenkaas en balsamicosiroop.
Zelf aan de slag met recepten zonder vlees
Ook zonder een gegeven recept kun je zelf lekker aan de slag met recepten zonder vlees. En nee, je hoeft niet alleen het vlees weg te laten naast je aardappelen en groenten. De onderstaande recepten geef je zelf in een handomdraai vegetarische twist zodat je ook deze gerechten kunt maken op een dag dat je even geen vlees wil eten.
Risi e bisi (zonder zalm)
Risi e bisi is een Italiaanse klassieker: risotto met doperwten. De zalm in dit recept smaakt hier heerlijk bij, maar is niet noodzakelijke. Ga je voor een vegetarische variant, dan kun je deze dus gewoon weglaten!
Wil je toch iets toevoegen, probeer dan eens: citroenrasp, gegrilde groene asperges of geitenkaas.
Pitabroodjes (zonder spek) met geitenkaas en honing-mosterdsaus
Dit pitabroodje zit boordevol lekker ingrediënten. Knapperige spinazie, frisse komkommer, zoete tomaatjes… En natuurlijk de geitenkaas! Deze ingrediënten smaken ook heerlijk zonder de spek. Wil je toch iets toevoegen, ga dan voor een crunch, zoals: walnoten.
Mexicaanse ovenschotel (zonder gehakt) met aardappel
Bonen zijn niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Die passen dus perfect in deze Mexicaanse ovenschotel! Laat het gehakt weg uit het recept, maak de saus zoals staat omschreven en voeg daarna twee blikken bonen toe. Nog even kort pruttelen, in een ovenschotel met wat kaas en het gerecht kan de oven in.
Pasta ovenschotel met pompoen (zonder spek)
Alle smaken in dit recepten passen perfect bij pompoen: pittige kaas en de romige kaassaus. De spekjes combineren ook goed met pompoen, maar zonder de spekjes smaakt dit gerecht nog steeds top! Je kunt ze weg laten of vervangen. Vervangen? Ga dan voor bijvoorbeeld: gekarameliseerde uien, rode peper, spinazie of paddenstoelen.
Pingback: Lekker Vegetarisch: een unieke samenwerking voor de week zonder vlees - StudioKOOK