Dit is het allerlekkerste olijvenbrood recept ooit! Dit recept moet je geproefd hebben. Het is makkelijk om te maken, slechts 5 minuten werk en je hoeft niet te kneden. En Dan heb ik het nog niet eens gehad over de fantastisch lekkere en rijke smaak van dit heerlijke, zelfgebakken brood met olijven. Wanneer ga jij het maken?
Olijvenbrood met kaas
Bij de bakker kan ik de olijvenbroodjes nooit laten liggen. Lekker voor tussendoor of een groot breekbrood voor bij de borrel. Ik ben er gek op. Zo’n lekker olijvenbrood bak ik dan ook maar al te graag zelf. Dit recept staat dus regelmatig op tafel. Dit olijvenbrood recept is ontzettend makkelijk, want je bent slechts 5 minuten daadwerkelijk bezig in de keuken. Je hoeft de ingrediënten alleen maar te mengen en dan zit jouw harde werk erop. Laat het deeg 2 uur tot een nacht rijzen om vervolgens alleen nog af te bakken in de oven. Het moeilijkste aan dit recept? Het wachten tot je eindelijk mag proeven.
Brood zonder kneden
Voor dit olijvenbrood gebruik ik mijn basisrecept voor brood maken zonder kneden. Voor iedereen die niet van vieze handen houdt of geen keukenmachine heeft is dit recept ideaal. Zo is iedereen in staat om een zelfgebakken brood op tafel te zetten.
Dit recept gebruik ik vaker voor lekker hartig brood. Bijvoorbeeld dit Italiaans brood en dit Rozemarijnbrood. Het verschil zit ‘m vooral in de vullingen en de bakvorm. Je kunt het deeg op de bakplaat bakken, in een kleine bakvorm of zoals dit olijvenbrood in een grote springvorm voor een royaal brood om lekker te delen.
Brood zonder kneden is geen valse belofte. Dit deeg hoef je echt niet te kneden. Makkelijk hè? De truc zit ‘m in het bier en gist. Door het koolzuur rijst het deeg ook zonder kneden. Je kunt dus ook koolzuurhoudend water gebruiken.
Olijvenbrood met kaas (zonder kneden)
Ingrediënten
- 360 gram bloem
- 1 zakje gist (gedroogd)
- 2 theelepels zout
- 3 theelepels gedroogde rozemarijn
- 500 gram olijven, in plakjes (uitlekgewicht: 250 gram)
- 330 ml bier (of koolzuurhoudend water)
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram geraspte kaas
En verder:
- bakpapier
- spingvorm of ovenschaal (23 cm)
- aluminiumfolie of een deksel voor op de bakvorm
Instructies
- Meng in een ruime mengkom alle droge ingrediënten, inclusief de helft van plakjes olijven, met elkaar. Voeg hierna het bier, de honing en de olijfolie toe en meng goed door. Wanneer alles goed gemengd is, is het klaar. Dek het deeg af met alumiumfolie of een theedoek en laat 2 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwarm de bakvorm mee.
- Haal de bakvorm na ongeveer 10 minuten uit de oven en druk hier een groot stuk bakpapier in, tegen het plakken. De bakvorm is heet, dus pas op voor je handen.
- Stort het deeg in de met bakpapier beklede bakvorm. Je hoeft niet meer te kneden of te mengen. Zorg dat het deeg enigszins goed verdeel is over de vorm.
- Verdeel de andere helft van de plakjes olijven over het deeg. Dek dit af met de geraspte kaas. Zet de vorm in de oven en dek af, maar niet te strak, met een stukje aluminiumfolie of een deksel die op de bakvorm past. Bak het brood 30 minuten met het aluminiumfolie in de voorverwarmde oven.
- Zet na 30 minuten de temperatuur terug naar 200 graden en haal het aluminiumfolie van de vorm af. Bak het olijvenbrood nog 15 tot 20 minuten in de oven.
- Haal het brood na het bakken uit de oven en laat afkoelen voor dat je het brood aansnijd. Lekker met wat dips en smeersels of echte roomboter.
Olijven brood met kaas.
Makkelijk om te bereiden en de smaak voortreffelijk.
Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat te horen!
Een ontdekking al tijdens het bereiden, en gemaakt met Lupus, een lekker Belgisch biertje en cheddar , kalamata olijven en verse gehakte rozemarijn. De eerste hap, mmmmm, dit brood komt vaker op de plank.
Ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor je reactie!