Opperdoezer Ronde galette met gerookte zalm

Opperdoezer Ronde galette met gerookte zalm

Opperdoezer Ronde galette, een super lekker recept om de Opperdoezer Ronde in de verwerken. Een heerlijke, krokante bladerdeegbodem met crème fraîche, de karakteristieke Noord-Hollandse aardappel, afgemaakt met gerookte zalm. Klinkt dat niet heerlijk?



Opperdoezer Ronde galette

Een galette is een Franse, platte taart die allerlei vullingen kan hebben. Zowel zoet als hartig kan aan bod komen in een galette recept. Voor dit recept gebruik ik de Noord-Hollandse Opperdoezer Ronde. Deze Opperdoezer Ronde galette zet deze uniek aardappel echt in de spotlight.

Misschien is het geen voor de hand liggende combinatie: aardappel en bladerdeeg. Maar, deze combinatie is juist super lekker en verfijnd! Maak de aardappelen goed schoon, je hoeft ze niet te schillen. Snijd de Opperdoezer Ronde in dunne plakjes. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kaasschaaf of een mandoline gebruiken. Pak een rond stuk bladerdeeg, bestrijk het binnenste deel met crème fraîche, niet te dik, en leg hierop de plakjes Opperdoezer Ronde. Maak af met wat grof zout. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan deze 4 ingrediënten voor dit klassieke recept met een twist.


Gerookte zalm

Om dit recept toch nog wat meer finesse te geven en er een echte showstopper van te maken, geef ik deze Opperdoezer Ronde galette en super lekkere topping van gerookte zalm. Gerookte zalm past perfect bij zowel aardappel als bladerdeeg als crème fraîche. Voeg nog wat dille, fijngesneden rode ui en augurk toe en deze prachtige, hartige galette is klaar om op tafel te zetten!

Opperdoezer Ronde galette met gerookte zalm

Opperdoezer Ronde galette met gerookte zalm

Deze Opperdoezer Ronde galette is een heerlijk recept om de Opperdoezer Ronde in te verwerken. Lekker met gerookte zalm!
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 35 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Frans, Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bladerdeeg op rol (koelvers)
  • 2 grote Opperdoezer Ronde aardappels (ongeveer 150 gram in totaal)
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel dille (vers of gedroogd)
  • peper en zout

Voor de toppings:

  • ¼ rode ui (flinterdun gesneden)
  • 1 kleine augurk (in kleine blokjes gesneden)
  • 50 gram gerookte zalm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd er een ronde vorm uit. Deze hoeft niet perfect rond te zijn, want we gaan de randen nog bijwerken.
  • Prik het binnenste deel van de bodem in met een vork. Verdeel hier de crème fraîche, de dille en wat zwarte peper over. Houdt ongeveer 2 centimeter van de randen vrij.
  • Was de Opperdoezer Ronde aardappelen goed zodat er geen zand mee aan zit. Maak ze goed droog en snijd ze in dunne plakken. Verdeel de plakjes aardappel over het deeg, op de crème fraîche. Houdt ook hier ongeveer 2 centimeter van de randen vrij.
  • Sla nu de randen stukje voor stukje naar binnen, een klein stukje over de vulling heen. Pak steeds een paar centimeter en vouw deze om. Pak hierna de volgende centimeters en vouw deze ook over de vulling. Herhaal dit tot je een mooie, dichtgevouwen rand hebt. Deze rand is typerend voor een galette.
  • Bak de Opperdoezer Ronde galette 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de galette uit de oven en leg deze op een mooie bord of op een mooie serveerplank. Verdeel de gerookte zalm over de galette, samen met de fijngesneden ui en de blokjes augurk. Serveer direct, maar is lauwwarm ook erg lekker.
Trefwoord Kerst, Makkelijk, Oud en Nieuw, Vis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating