Knoflook fermenteren is ontzettend leuk om te doen. Het is een makkelijk recept en je kunt de verse knoflook na het fermentatieproces langer bewaren. Deze lacto-gefermenteerde knoflook maak je binnen 4 weken en kun je daarna lang bewaren in de koelkast. Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig: knoflook, zout en water.
Knoflook fermenteren
Door het fermenteren van knoflook kun je de knoflook langer bewaren. Knoflook fermenteren doe je door een bepaalde hoeveel zout toe te voegen aan de gepelde knoflooktenen en deze vervolgens onder water te zetten. Het volgende wat nodig hebt is een beetje tijd, want de bacteriën gaan kun nu hun werk doen. De fermentatie herken je aan het bubbelen. Omdat het gas ontstaat, die de bellen veroorzaken, is het belangrijk te weckpot af en toe te openen, zodat er niet te veel spanning op de pot komt te staan. Mijn advies: open de pot 1 tot 2 keer per dag om wat gas te laten ontzetten.
Geslaagde fermentatie
Een geslaagde fermentatie herken je aan de bellen/bubbels die ontstaan. Dit zal binnen 1 tot 2 dagen gebeuren. Zolang de knoflook aan het fermenteren is, zullen de bellen blijven. Na 4 weken zul je zien dat het ontstaan van bellen minder wordt.
Het is belangrijk om schoon te werken om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde bacteriën bij de knoflook kunnen komen. Van de bacteriën die ontstaan tijdens knoflook fermenteren, word je niet ziek. Deze helpen juist bij het ondersteunen van een gezonde darmflora. Werk je niet schoon en fermenteer je bijvoorbeeld in een vieze pot of was je je handen niet goed, dan is er een grote kans er ook bacteriën bij de fermentatie komen die niet welkom zijn.
Schuim tijdens fermentatie
Het kan zijn dat er een klein laagje schuim ontstaat tijdens de fermentatie. Als het goed is, zie je dat deze ontstaat, maar ook weer wat minder wordt. Dit komt door de fermentatie zelf, het ontstaan van gas dat de bacteriën veroorzaken. Het kleine laagje schuim kan dus in principe geen kwaad. Schep het gewoon af (met een schone lepel) en laat de fermentatie verder z’n werk doen.
Knoflook fermenteren – lacto-gefermenteerde knoflook
Ingrediënten
- 10 bollen knoflook
- 8 steranijs
- 9 gram fijn keukenzout (zie tip)
- water
En verder:
- een schone weckpot (uitgekookt, minimaal 1 liter inhoud)
- gewicht (bijvoorbeeld een waterdichte zak met rijst, die in de pot past)
Instructies
- Pel de de knoflook tot allemaal losse tenen. Doe deze in de schone weckpot, samen met de steranijs, en voeg het zout meng. Meng dit door en overgiet met water (kamertemperatuur) totdat de knoflook onder staat.
- De knoflook kan gaan drijven en daarom leg je iets met gewicht op de knoflook. Gebruik een waterdichte, plastic zak met rijst om te zorgen dat de knoflook goed onder water blijft staan.
- Laat de knoflook nu 4 weken fermenteren. Open de pot 1 à 2 keer per dag om wat lucht te laten ontsnappen.
- Na het deze 4 weken kun je de knoflook bewaren in de koelkast. Je kunt de zak rijst er nu uithalen. Je kunt de knoflook ook overscheppen (met vocht en al) in kleinere potjes. Maak deze van te voren weer goed schoon door ze uit te koken.