Vinaigrette zelf maken is makkelijker dan je misschien denkt. Gebruik de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheid en alles wat je nodig hebt is een beetje geduld. Vinaigrette uit de losse hand maken vraagt om stevig kloppen namelijk. Maar, in dit artikel deel ik ook een trucje om nóg makkelijker zelf een lekkere vinaigrette te maken, zonder lang kloppen!
Vinaigrette zelf maken
Vinaigrette is een klassieke, Franse dressing op basis van azijn en olijfolie. Om deze twee ingrediënten te binden voeg je mosterd toe: de emulgator. Met deze drie ingrediënten ben je eigenlijk al klaar met je vinaigrette. Alleen nog scheutje voor scheutje de olijfolie toevoegen en goed kloppen dus.
Tip: wil je de vinaigrette wat extra smaak geven? Voeg dan een klein beetje honing en eventueel wat fijngesneden dille toe.
Super snel een vinaigrette maken zonder kloppen!
Ik deel ook nog graag een ‘smokkelrecept’ met je. Wanneer je een vinaigrette met de hand klopt, is het belangrijk om de olie niet te snel in één keer toe te voegen. Wanneer je de olie in één keer toevoegt, is de kans groot dat je geen mooie, gebonden dressing meer kunt maken. Daarom is het langzaam toevoegen en blijven kloppen belangrijk.
Maar, met de volgende kooktip is deze hele techniek niet meer van toepassing. Om super snel een vinaigrette te maken zonder kloppen doe je alle ingrediënten in een pot die je goed kunt afdichten, met een draaidop bijvoorbeeld. Je kunt hier bijvoorbeeld een schone jampot voor gebruiken. Doe de deksel op de pot en schud de pot heel hard heen en weer. Alle ingrediënten worden nu met veel kracht gemengd. Je zult zien dat als je de pot na een minuutje schudden opent, je een mooie, gebonden vinaigrette hebt gemaakt.
Vinaigrette zelf maken
Ingrediënten
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing (optioneel)
- 1 eetlepel azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Meng de mosterd en de azijn met elkaar. Voeg wat peper en zout toe. Het zout kan nu nog oplossen in de azijn. Voeg eventueel ook de honing toe en meng goed door.
- Voeg druppelgewijs de olijfolie toe terwijl je met een kleine garde of een vork de vinaigrette blijft kloppen (roeren). Doe dit bij voorkeur steeds in dezelfde richting.
- Blijf olie toevoegen en blijf kloppen totdat alle olie is gebruikt. Je hebt nu een gebonden vinaigrette gemaakt.