Peking eend, een super lekker gerecht uit de Chinese keuken. Dit klassieke recept is makkelijker om te maken dan je misschien verwacht. De kunst zit ‘m in het bakken van de eendenborstfilet. Neem hiervoor even wat tijd en aandacht. Als je dit eenmaal hebt gebakken, beleg je flinterdunne pannenkoekjes met hoisinsaus, wortel, komkommer, bosui en natuurlijk die heerlijke eend!
Peking eend
Peking eend is een gerecht uit de Chinese keuken. Dit gerecht komt uit het noorden van China en de naam komt van de hoofdstad: Peking. Peking eend wordt geserveerd in een flinterdun pannenkoekje. Deze vul je met plakjes gebakken eend. Ik gebruik in dit recept eendenborstfilet, in plaats van de traditionele hele eend. Zo kun je Peking eend ook makkelijk thuis maken, zonder moeite!
Naast de gebakken eend serveer je pannenkoekjes met frisse groenten. Gebruik hiervoor komkommer en wortel, gesneden in fijne reepjes, en fijngesneden bosui. Een heerlijke combinatie. Serveer met wat hoisinsaus en je Chinese klassieker is klaar!
Peking eend pannenkoekjes
De gebakken eend, groenten en hoisinsaus serveer je dus in een dun pannenkoekje. Deze pannenkoekjes lijken in niets op de Hollandse pannenkoeken. Je kunt de Peking eend pannenkoekjes wel zelf maken, maar veel makkelijker is om ze gewoon te kopen bij de toko. Vaak liggen ze in het vriesvak en zijn ze per portie verpakt. Super handig. Ik laat ze vooraf even onthouden en voor het serveren warm ik ze 30 seconden (per zes stuks) op in de magnetron.
Peking eend
Ingrediënten
Voor de eend:
- 1 eendenborstfilet (kamertemperatuur)
- 1 theelepel 5-spice kruiden
- 2 eetlepels sojasaus
Voor erbij
- 10 Peking eend pannenkoekjes (te koop bij de toko), (ontdooid)
- ½ komkommer
- 1 winterpeen (of 200 gram worteljulienne)
- 3 bosuitjes
- hoisinsaus
Instructies
- Meng de sojasaus met de 5-spice kruiden en wentel hierin de eendenborstfilet. Laat ongeveer 10 minuten marineren.
- Snijd intussen de komkommer in dunne reepjes, de wortel in julienne en de bosui in fijne ringen.
- Haal de eendenborstfilet uit de marinade en bak deze vervolgens in een kokenpan met wat vetstof. Als de eendenborstfilet genoeg vet van zichzelf heeft, kun je de eend ook alleen in eigen vet bakken.
- Bak de eend 4 minuten aan de ene kan en vervolgens 8 minuten aan de andere kant. Haal de eend uit de pan en wikkel in, in aluminiumfolie om nog even te rusten, voor 4 à 5 minuten.
- Leg de Peking eend pannenkoekjes verspreid over een bord en warm 30 seconden op in de magnetron.
- Snijd de eendenborstfilet in dunne plakjes. Serveer de Peking eend met de pannenkoekjes, de gesneden groenten en hoisinsaus. Eet smakelijk!