Slowcooker vis jambalaya, een fantastisch lekker slowcooker recept geïnspireerd op een Creoolse jambalaya. Dit jambalayarecept maak je niet met kip, maar met kabeljauw. Zo ontzettend lekker! De chorizo, wel vlees, is een super smaakvolle tegenhanger van de zachte witvis. Wanneer zet jij deze slow cooker jambalaya op tafel?
Slowcooker vis jambalaya
Ken jij het klassieke gerecht ‘Jambalaya’ al? Dit is een rijstschotel uit de Creoolse en Cajunse keuken, veelal gemaakt met groenten, kip, worst en specerijen. Het gerecht doet een beetje denken aan de Spaanse paëlla. Normaliter maak je jambalaya in een pan met een dikke bodem en bereid je het gerecht gewoon op het fornuis. Met dit recept maak je een heerlijke jambalaya in de slow cooker.
Vis jambalaya met kabeljauw en chorizo
Deze slowcooker vis jambalaya maak je, in tegenstelling tot het traditionele recept, niet met kip, maar met vis. Je gebruikt voor dit recept kabeljauwfilet. Een heerlijke, zachte witvis die super goed past bij de pittige smaak van chorizo.
Voor deze vis jambalaya gebruik je verder ui en knoflook, lekkere specerijen zoals cajunkruiden, oregano en tijm, rijst en groenten zoals tomaat en paprika. Zoals je misschien al begrijpt, is dit recept dus een echt eenpansgerecht. Ideaal!
Slow cooker recepten
Op StudioKOOK vind je nog meer slowcooker recepten. Alle slowcooker recepten vind je op deze pagina voor slow cooker recepten (klik). Voordat dit recept tot stand is gekomen, heb ik natuurlijk lekker wat inspiratie opgedaan. De Instagrampagina van Florine, slowcookwithflo, staat vol met heerlijke slowcooker recepten. De inspiratie voor dit recept voor vis jambalaya vond ik daar ook. Wat een heerlijk gerecht om te koken en te eten. Bedankt Florine, voor de kennismaking met vis jambalaya!
Ik heb deze slow cooker vis jambalaya nu een aantal keer gemaakt. Ik heb een aantal aanpassingen gedaan, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van extra groenten en ik heb de slow cooker vis jambalaya op smaak gebracht met extra specerijen. Het recept voor mij versie van Florines vis jambalaya vind je hieronder.
Koken met de slowcooker
Ik vind koken met de slowcooker echt een uitkomst. Ik houd van gemak in de keuken en voor het koken met de slow cooker heb je weinig nodig. Alleen de slowcooker, want alle ingrediënten gaan in één en dezelfde pan. Wat ik ook ideaal vind, is dat het gerecht alleen maar lekkerder wordt als je het langer op laat staan. Alle smaken blijven in de pan en daardoor worden de gerechten ontzettend rijk.
Voor deze slowcooker vis jambalaya maak je de basis van tomaat (en andere groenten), de specerijen en bouillon. Die kun je op laten staan voor één uur, maar ook voor twee uur en zelfs voor drie uren. De smaken zullen zich alleen maar meer ontwikkelen. De laatste stap is het toevoegen van de rijst en de vis. Deze twee ingrediënten hebben we een exacte bereidingstijd, want anders wordt de vis te gaar en de rijst te droog. Maar, wees gerust. Voor deze laatste stap heb je maar een half uurtje nodig!
Slowcooker vis jambalaya met kabeljauw
Ingrediënten
- 2 uien (fijngesneden)
- 4 tenen knoflook (fijngesnipperd)
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels cajunkruiden
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 750 ml groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel suiker
- 300 gram kabeljauwfilet (kamertemperatuur)
- 300 gram zilvervliesrijst
- 200 gram chorizoworst
En verder:
- slowcooker (inhoud: minimaal 3,5 liter)
Instructies
- Doe de gesnipperde ui en knoflook, alle specerijen en de gedroogde kruiden (inclusief de laurierblaadjes) en de suiker in de slowcooker. Voeg de tomatenpuree, de bouillon en de tomatenblokjes toe. Zet de slowcooker 2 uur op stand HIGH.
- Voeg na 2 uur de zilvervliesrijst toe. Roer alles even goed door. Leg de kabeljauwfilet bovenop de ingrediënten en doe de deksel terug op de pan. Laat de kabeljauw en de rijst garen op stand HIGH voor 30 tot 40 minuten.
- Snijd de chorizo in plakjes en bak deze in een droge koekenpan uit. Schep de vis jambalaya op borden en verdeel de gebakken chorizo erover. Eet smakelijk!