Ken jij papas arrugadas al? Deze Canarische aardappeltjes zijn heerlijk met lekkere mojo saus. Mojo verde of Mojo rojo om precies te zijn. Papas arrugadas herken je aan hun ietwat witte, zoutige en rimpelige schil. En dat is precies wat de naam ook betekent: rimpelige aardappeltjes!
Wat zijn papas arrugadas?
Papas arrugadas is een aardappelgerecht dat wordt gegeten op de Canarische eilanden. Ondanks dat de Canarische eilanden onderdeel zijn van het Spaanse vasteland, worden de zijn de papas arrugadas een typisch Canarisch gerecht. De aardappeltjes kenmerken zich door hun ietwat witte uiterlijk. Deze ontstaat doordat kleine aardappeltjes met schil en al gekookt worden in erg zout water. Oorspronkelijk wordt hier zeewater voor gebruikt, bij gebrek aan zoet water.
Canarische aardappeltjes
Deze Canarische aarappeltjes zijn ontzettend lekker en erg leuk om te proeven wanneer je een bezoekje brengt aan één van de Canarische eilanden. Maar, ook in je eigen keuken zet je deze papas arrugadas zonder moeite zelf op tafel! Want, met het juiste recept zijn deze aardappeltjes helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken.
Je serveert de Canarische aardappeltjes traditioneel met een groene of een rode saus. Dit is een mojo rojo (rode saus) of een mojo verde (groene saus). Samen is dit een heerlijk gerecht wat je kunt serveren als voorgerecht of als bijgerecht bij vlees of vis.
Rimpelige aardappelen
De naam ‘Papas arrugadas’ betekent: rimpelige aardappelen. Deze naam danken ze aan hun rimpelige schil die ontstaat bij het bereidingsproces. Kleine, jonge aardappeltjes worden met schil en al gekookt in een klein beetje, zout water. De aardappeltjes staan net onder en hier voeg je een flinke schep grof zout aan toe. Kook de aardappeltjes gaar en giet het overtollige water af. Dit is na het koken waarschijnlijk nog maar een klein beetje water. Daarna zet je de aardappeltjes terug op het vuur en laat je ze goed droog koken. Binnen een minuut zie een wit laagje ontstaan om de aardappeltjes en zal de schil gaan rimpelen. Het witte laagje ontstaat door het zout en geeft smaak. De rimpelige schil “plakt” stevig om de aardappel vast.
Papas arrugadas – Canarische aardappeltjes
Ingrediënten
- 250 gram krieltjes met schil (schoon geboend)
- 1 koffielepel grof zout
Instructies
- Doe de krieltjes in een steelpannetje en voeg water toe totdat de aardappeltjes net niet onder staan.
- Voeg het grove zout toe en breng de krieltjes aan de kook. Kook de krieltjes in 15 minuten gaar.
- Giet de krieltjes af en zet de pan terug op het vuur. Laat de krieltjes 30 seconden tot 1 minuut droogstomen op het vuur. Let op: zet het vuur niet te hoog. Wanneer zich een wit laagje (zout) om de aardappeltjes heeft gevormd, haal je ze van het vuur. Serveer met mojo rojo en mojo verde. Eet smakelijk!