tips om de lente in huis te halen

7 tips om de lente in huis te halen

De schaatspret was een schrale troost voor de lage temperaturen die deze winter kent. Meer dan ooit ben ik toe aan de lente en de zomer. In mijn gedachten waan ik me al op mijn balkon in de stad met een goede vriendin, de BBQ aan en een fles Hugo koud. Helaas is deze tijd nog niet aangebroken. Toch probeer ik op alle mogelijke manieren de lente in huis te halen. In dit artikel neem ik je mee in mijn pré lentegevoel en alle rituelen die daarbij horen. Lees snel verder voor 7 tips om de lente in huis te halen.


1. Goed wat bloemen doen

Het hele jaar door heb ik bloemen in huis. Ze staan prachtig in elkaar interieur en brengen buiten naar binnen. Ook met de plantentrend tegenwoordig houden de bloemen in mijn huis stand. Deze voorkeur heb ik zeker van mijn moeder, die ook regelmatig met een mooie bos bij mij voor de deur staat. Prachtig!
Bloemen zijn geschikt voor iedereen, want je hebt ze in alle soorten, maten en denkbaar mogelijke kleuren. Naast de bloemen die in mooie vazen pronken op jouw keukentafel kennen deze maanden ook prachtige exemplaren die kenmerkend zijn voor de komst van de lente. Denk aan narcissen, sneeuwklokjes en krokussen. Voor deze mooie bolbloemen had je eigenlijk al voor de winter moeten beginnen. Zaai de bollen buiten in het juiste seizoen en verras jezelf in het voorjaar met de opkomst van de bloemen. Ben je nu net als ik veel te laat? Koop de kant-en-klare planten bij het tuincentrum en stel je ten toon op een prominente plaats in huis, zodat je er optimaal van kunt genieten.

 

2. Moestuintjes

Voor de echte groene vingers onder ons zijn er nog de moestuintjes. Of eigenlijk… Ook voor de niet-tuinierders zijn de moestuintjes een optie, dat bewijst de moestuintjesactie van AH wel! Ik ben zelf dol op moestuintjes, ook wanneer ik niet echt in een “groene bui” ben, ook al heb ik geen tuin. De moestuintjes plant ik lekker binnen! Kleine potjes met verse kruiden en (kleine) groenten sieren mijn vensterbank en blij als een kind ben ik wanneer de eerste vruchten zich aanmelden in mijn ‘binnenmoestuin’.

 

3. Lijstjes

Ik ben dol op lijstjes. Een van mijn favoriete boeken was vroeger dan ook ‘Lena lijstje’. (Ken je ze nog?). De lijstjes geven niet alleen rust maar ook een duidelijk doel. Naast de gebruikelijke boodschappenlijstjes en ‘wat ik vandaag ga doen-lijstjes’ verzamel ik nu ook lijstjes voor de grote lenteschoonmaak, lijstjes van gerechten om mijn voorraadkast leeg te eten en lijstjes zoals deze: tips om de lente in huis te halen. Een opgeruimd huis, is een ogepruimd hoofd zei ooit iemand tegen mij. Helaas geldt dit niet andersom, dus die lenteschoonmaak-lijstjes zijn hard nodig.
Maak een lijstje met de dingen die jij graag wil doen of geregeld wil hebben. Tevens is dit in mijn ogen een mooi moment om een nieuwe poging te doen om je goede voornemens te behalen.

 

tips om de lente in huis te halen

4. Lekkere lentegerechten

Maar ook mijn hoofd zit vol nieuwe inspiratie voor lekkere, lichte gerechten. Want daar heb ik nu trek in. Het hele jaar eet ik zoveel mogelijk volgens het seizoen, maar wat betreft gerechten eet ik alles door elkaar. Stoofpotjes in de zomer, salades in de winter… Ondanks deze gewoonte overheerst nu toch echt de snak naar lichte gerechten. Haal de lente in huis met frisse drankjes, fruit en salades. De recepten voor StudioKOOK plan ik vaak vooruit, dus de variaties in het aanbod van de recepten, blijft stabiel. Maar, de komende tijd ga ik lekker aan de slag met de lekkerste gerechten voor warme dagen en binnenkort vind je op StudioKOOK alvast een overzicht van de lekkerste lentegerechten.

 

5. De grote voorjaarsschoonmaak

Ik liet het woord al even vallen, maar het is natuurlijk al hoog tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Ben jij er al aan begonnen? Ik ben al druk begonnen met de lijstjes, nieuwe ideeën voor het interieur, en het leegeten van mijn voorraadkast (met als doel: opnieuw inrichten en ordenen). De weg naar het beste resultaat is lang, maar beetje bij beetje komt het in zicht. Gelukkig houd ik mijn huis schoon, dus van echt poetsen en schrobben hoeft het gelukkig niet te komen.

 

6. De grote schoonmaak 2.0

Naast het huishouden verdien jijzelf ook wat extra liefde. Dit geldt natuurlijk voor elke dag! Maar neem vanaf vandaag jezelf voor om wat jezelf wat vaker te verwennen. Trakteer jezelf een dagje naar een spa of heerlijke nieuw badartikelen. Ook de nieuwe lente collectie licht in de kledingwinkels en er is geen reden om jezelf niet alvast te hullen in een vrolijk jurkje of een mooie blouse met bloemenprint. Wissel je dagcrème wanneer je voelt dat de gure, winterwind verdwenen is en je huid toe is aan een lichte, zachte zomer crème. Met een vrolijke kleur nagellak ben je good to go! Voel jezelf mooi van buiten, maar zeker ook van binnen!

 

7. Ga naar buiten

De eerste echte zonnestralen dien zich al in aan en uit de wind is de warmte ook voelbaar. Geniet hiervan door lekker naar buiten gaan. Dit is onlosmakelijk verbonden met dagen die langer licht zijn, picknicken in de zon en het pakjes van een terrasje. Voor nu geldt zeker al: ga eruit voor een wandeling en pak wat vaker de fiets. Dit is niet alleen gezond, maar wanneer je elke dag even buiten ben zal je lichaam ook een beter dag-en-nachtritme ontwikkelen met een betere nachtrust al resultaat. Wie wil dat nu niet!
Meer voordelen van buiten naar buiten gaan zijn het zien van de bloemen die buiten beginnen te bloemen en je bent erbij wanneer het eerst nestje van jonge eendjes zich aan de wereld laat zien. Is er een groter lentegevoel dan dat?

 

 

Wat zijn jouw tips om de lente in huis te halen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *