filodeeg quiche

Filodeeg quiche met prei en rauwe ham

Deze filodeeg quiche is super lekker en zo makkelijk om te maken! De bodem van filodeeg is echt ideaal als snel deeg dat super lekker knapperig wordt tijdens het bakken. Vul de quiche met een lekkere vulling van prei, kaas en rauwe ham. Een top combinatie! Tip: ook erg lekker voor tijdens de brunch!



Filodeeg quiche

De naam zegt het al: deze quiche maak je met filodeeg. In plaats van quichedeeg, bladerdeeg of hartige taartdeeg gebruik je filodeeg als bodem voor de quiche. Ontzettend makkelijk, want de grote lappen deeg kun je lekker rustiek verdelen over de quichevorm of springvorm. De rustieke look voor deze quiche is juist leuk én door de luchtige randen wordt het deeg extra knapperig.

Nadat je het filodeeg hebt gedrapeerd over en in de quichevorm, kun je de quiche vullen. Gebruik een standaar ei-roommengsel, of in dit geval: crème fraîche. Dit heet een appareil. Verder vul je de filodeeg quiche met prei, zachtjes gebakken/gestoofd, geraspte kaas en rauwe ham.


Wat is filodeeg?

Deze quiche maak je dus met filodeeg, maar wat is filodeeg eigenlijk precies? Filodeeg is een flinterdun deeg dat wordt gemaakt van meel en olie. Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Filodeeg is dus erg dun en daarom ook kwetsbaarder dan bijvoorbeeld bladerdeeg.

Filodeeg kun je diepgevroren kopen, gewoon in de supermarkt. Soms vind je filodeeg ook in het koelversschap bij de Turkse supermarkt.

Tip voor het gebruik van filodeeg: om scheuren te voorkomen, bestrijk je elk laagje filodeeg met een beetje olie. Zo kun je het makkelijker verwerken in een gerecht!


Filodeeg recepten

Met filodeeg kun je nog veel meer lekkere recepten maken, zoals deze börek met spinazie en feta en deze bougatsa met kaas. Ideaal om ook deze twee recepten eens te bekijken, voor als je deeg over hebt bijvoorbeeld!


Lente quiche

Voor mij is deze quiche een echte lente quiche. De vulling doet me denken aan de lente, lekker licht maar wel gemaakt met heerlijke rijke, smaakvolle ingrediënten. De groene prei is een heerlijk om een lichte quiche mee te maken en de rauwe ham is een perfect combinatie met deze groente en natuurlijk met kaas. Verder valt deze quiche niet te zwaar op de maag, wat ook perfect past bijeen lenterecept!

filodeeg quiche

Filodeeg quiche met prei en rauwe ham

Deze filodeeg quiche is super lekker en zo makkelijk om te maken! De bodem van filodeeg is echt ideaal als snel deeg dat super lekker knapperig wordt tijdens het bakken. Vul de quiche met een lekkere vulling van prei, kaas en rauwe ham.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 30 minuten
Gang Brunch, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Frans, Fusion, Midden-Oosters
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 10 vellen filodeeg (1 pakje uit de diepvries, ontdooid)
  • 1 prei
  • 3 eieren
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte kaas
  • 80 gram rauwe ham
  • olijfolie
  • sesamzaadjes (optioneel)

En verder:

  • een quichevorm of andere bakvorm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Maak de prei goed schoon en snijd deze in fijne, halve ringen. Bak de prei op middelhoog vuur voor ongeveer 10 minuten, totdat de prei zacht en ietwat gekarameliseerd is.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche. Meng de geraspte kaas en de gebakken erdoor.
  • Vet de quichevorm goed in en bestrijk alle velletjes filodeeg met een klein beetje olijfolie. Leg de vellen filodeeg in de quichevorm zodat de bodem en de randen goed bedekt en dicht zijn. Dit mag er enigszins rustiek uitzien.
  • Schenk de vulling in de filodeegvorm. Verdeel de rauwe ham over de filodeeg quiche. Bestrooi de randen eventueel nog met wat sesamzaadjes. Bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer de quiche warm of lauwwarm. Dan is het deeg nog knapperig. Eet smakelijk!
Trefwoord High tea, Makkelijk, Paasrecepten, Snel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating