Ik ben dol op groenten en probeer dan ook graag nieuwe bereidingswijzen en recepten uit. Voor dit recept ging ik aan de slag met bloemkool en broccoli: een topcombinatie! Ik vulde er een ovenschaal mee, overgoot de roosjes met een superromige zelfgemaakte saus en wat pittige kaas. Als finishing touch nog wat krokante noten en je hebt een fantastisch bijgerecht: bloemkool-broccoli gratin met oude kaas.
Bloemkool-broccoli gratin met oude kaas
Wat een heerlijk gerecht! Alleen al bij het typen van de titel krijg ik weer trek. Bloemkool en broccoli zijn beide koolsoorten met een zachte en zoete smaak. In de supermarkt worden ze ook vaak samen verpakt in een klein groentenpakketje en niet voor niets, want ze smaken heerlijk samen! Ik combineerde bloemkool en broccoli met nog veel meer lekkers: een zelfgemaakte bechamelsaus, heerlijke oude kaas en een handje noten. Ontzettend lekker en de schaal was dan ook gauw leeg! Tijdens het avondeten? Nee hoor, deze bloemkool-broccoli gratin heeft het diner niet eens gehaald. Binnen vijf minuten was hij op en aan mij de dankbare taak om er nog eentje te maken.
Een makkelijk bijgerecht
Of dit recept moeilijk is? Helemaal niet! De bloemkool en de broccoli snijd je in roosjes en deze kook je kort, ook wel blancheren genoemd. Makkelijk, want ze kunnen gewoon samen in een pan. Intussen maak je de romige saus van boter, bloem en melk. Zorg er voor dat je de bloem goed bakt in de boter (maar zet het vuur niet te hoog). Laat de melk in de koelkast staan tot gebruik, want koude melk werkt beter. Voeg de melk scheutje voor scheutje toe en roer meteen, zodat het goed mengt met de bloem. Zorg dat het pannetje niet kookt, maar wel verwarmd. De saus dikt als langzaam in, maar laat het het liefst pas koken wanneer alle melk is toegevoegd. Dit geeft je de tijd om goed te roeren en te voorkomen dat er klontjes ontstaan.
Alle elementen kunnen samen in een ingevette ovenschaal. De bloemkool en de broccoliroosjes eerst, die overgiet je met de saus. Dek de bloemkool-broccoli gratin af met een royale laag oude kaas. O ja, en vergeet vooral de nootjes niet na het bakken!
Bloemkool-broccoli gratin met oude kaas
Ingrediënten
- 100 gram broccoliroosjes
- 100 gram bloemkoolroosjes
- 50 gram geraspte kaas
- handje noten (optioneel)
Voor de romige saus
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels bloem
- 200 ml melk (koud)
- peper en zout
En verder
- ovenschaal (18 x 18 cm, of vergelijkbaar)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de bloemkool- en de broccoliroosjes samen in een pan, ongeveer 6 minuutjes. Giet de bloemkool en de broccoli vervolgens af en zet opzij tot verder gebruik.
- Maak intussen de romige saus. Smelt de boter in een pannetje (gemiddeld vuur) en voeg hier de bloem aan toe. Bak dit ongeveer 4 minuten totdat er klontjes ontstaan. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe aan de roux (het boter-bloembaksel). Roer het mengsel na iedereen scheut koude melk meteen goed door om klontjes te voorkomen. Voeg pas een nieuwe scheut melk toe wanneer alle melk is opgenomen. Herhaal dit totdat je alle melk gebruikt hebt. Toch klontjes tijdens het maken? Kijk even bij de tips hieronder.
- Breng de romige saus aan de kook, niet te hoog vuur, en laat een paar bellen ontstaan. Zet hierna meteen het vuur uit.
- Meng de gekookte bloemkool- en broccoliroosjes met de romige saus en verdeel het geheel vervolgens over de ovenschaal. Vet deze van te voren eventueel even in. Dek de ovenschaal af met de oude kaas en bak de bloemkool-broccoli gratin 15 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de kaas goudbruin en krokant ziet.
- Hak intussen de noten grof en strooi deze oven de schotel. Serveer de bloemkool-broccoli gratin direct.
Wat een ontzettend lekker gerecht! Ik maak het nu voor de vijfde keer omdat het gemakkelijk, snel en goed te combineren is. En natuurlijk super lekker. Voor twee personen doe ik iets meer groente, zo’n 150 gram p.p. Ik houd verder wel het gerecht aan. De aftopping van de nootjes doe ik met gezouten pinda’s! Heerlijk! Bedankt voor de tip.
– Amalia
Hi Amalia! Bedankt voor je reactie. Ik ben blij te lezen dat het recept zo in de smaak valt, dat is voor mij het grootste compliment. Dankjewel! Groetjes, Demi