pompoenrisotto met spek

Pompoenrisotto met spek

Pompoenrisotto met spek is een echt herfstgerecht. Risotto is comfort food ten top en pompoen natuurlijk een echte seizoensgroenten. Verwen jezelf op een gure dag met een lekker bordje van deze pompoenrisotto met spek. Lekker!Wanneer is het pompoen seizoen?

Pompoen doet ontzettend herfstachtig aan. Het is een gezonde groenten met warme smaken. Pompoen is zeer geschikt om te verwerken in stoofpotten, om te roosteren in de oven of om een puree van te maken. Ondanks al deze winterse receptideeën begint het pompoenseizoen eigenlijk al in de zomer. Het pompoen seizoen begint al in augustus en eindigt over het algemeen in februari. In augustus kunnen de eerste pompoenen worden geoogst. In de zomer dus!


Pompoenrisotto met spek

Voor dit recept gebruik ik risotto, een Italiaanse klassieker, als basis voor de pompoen. Deze pompoenrisotto is een echt eenpansgerecht, want je hoeft te pompoen niet voor te garen voor je deze in de risotto verwerken. Tijdens de bereiding van de rijst wordt ook de pompoen volledig gaar. Lekker makkelijk!

Om te beginnen bak je de spekjes helemaal uit en fruit je ui en knoflook. Voeg de rijst toe en bak deze ook even mee. Dit is belangrijk zodat de korrel gelijkmatig gaar kan worden, later in de bereiding. De rijst is goed gefruit wanneer de korrel zichtbaar glazig wordt. De kern mag ietwat wit blijven.

Voeg vervolgens een glas wijn toe. De zuren van de wijn helpen de rijstkorrel ook om door en door gaar te kunnen worden. Liever geen wijn gebruiken? Laat dit dan gewoon weg en begin met een flinke lepel bouillon.


Roeren, roeren, roeren…

Bij de bereiding van risotto draait het om roeren en erbij blijven. Dit lijkt veel werk, maar het is het absoluut waard. Wanneer je vaker risotto zelf maakt, zul je zien dat je er handiger in wordt en het roeren eigenlijk helemaal niet zo veel werk vraagt. Door het roeren komt het zetmeel uit de korrel vrij wat de risotto zo romig maakt. Daarnaast is roeren nog een manier om te zorgen dat de rijst regelmatig gaar wordt. Roer je niet, dan wordt de onderste laag van de pan met rijst gaarder, dan de bovenste laag rijst. Op de bovenste laag rijst bevindt zich simpelweg minder vocht om in te garen.

Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe terwijl je blijft roeren. Laat de risotto niet te hard koken, want dan wordt de rijst papperig. Zorg voor een temperatuur net onder het kookpunt.

Na 30 minuten is je pompoenrisotto klaar en kun je genieten van dit heerlijke bordje comfort food.

pompoenrisotto met spek

Pompoenrisotto met spek

Deze pompoenrisotto met spek is echt comfort food. Verwen jezelf met deze Italiaanse klassieker. Een recept met duidelijke stappen en een duidelijke omschrijving voor het maken van risotto.
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 300 gram pompoen (in blokjes gesneden van 0,5-1,0 cm)
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 liter bouillon
 • 1 glas wijn (ongeveer 125 ml)
 • 100 gram spekblokjes
 • 1 handje Parmezaanse kaas (geraspt)

En verder

 • pan met een dikke bodem

Instructies
 

 • Verwarm een koekenpan met een dikke bodem en bak hierin de spekjes goudbruin. Snipper de ui en de knoflook fijn. Voeg deze toe aan de pan en fruit ze op een laag vuur aan.
 • Voeg vervolgens de blokjes pompoen toe en fruit kort mee. Voeg de rijst toe en bak deze mee tot de korrel glazig wordt. Zorg voor een gemiddeld hoog vuur zodat de risotto niet kookt. Voeg de wijn toe en roer deze totdat de wijn volledig is opgenomen.
 • Voeg vervolgens een soeplepel bouillon toe en blijf weer roeren totdat de bouillon volledig is opgenomen. Herhaal deze handeling totdat alle bouillon is toegevoegd en de rijst al dente (beetgaar) is. Het vuur blijft de gehele bereiding laag, het is niet de bedoeling dat de bouillon kookt.
 • Wanneer de risotto beetgaar is, de rijst is niet te gaar en papperig gekookt, maar je mag geen harde kern van e korrel meer proeven, zet je het vuur uit. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer deze door de risotto. Breng op smaak met peper en zout. Dek de pan pompoenrisotto af met een deksel en laat nog 3 minuten rusten.
 • Serveer de pompoenrisotto direct, eventueel met wat extra Parmezaanse kaas erover geschaafd.

Notities

Heb je risotto over? Maak er dan deze arancini van! Heerlijke Italiaanse risotto ballen die doen denken aan de Hollandse bitterbal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating