Boeuf bourguignon, een heerlijke, Franse runderstoof gemaakt met rode wijn. Dit recept is een echte klassieker uit de Franse keuken. Deze stoofpot is heerlijk om mee door te warmen op een gure dag. Maak een lekkere, grote pan vol. Je kunt deze Franse runderstoof namelijk ontzettend goed invriezen!
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, dit gerecht klinkt je misschien wel bekend in de oren. Dit gerecht is namelijk een Franse runderstoofpot en is erg bekend. Het is echt comfort food!
Dit stoofgerecht maak je met rundvlees, ik gebruik in dit recept sukadelappen. De stoofpot breng je op smaak met natuurlijk ui en knoflook, tijm, laurier, wortel en spekblokjes. De spekblokjes geven al in het begin ontzettend veel smaak af.
Om boeuf bourguignon te maken gebruik je rode wijn. Door het zure van de rode wijn wordt het vlees lekker mals. Een zuur ingrediënt, zoals wijn, maar ook bier, mosterd of tomatenpuree, zorgt ervoor dat het bindweefsel in het vlees sneller wordt afgebroken. Het resultaat: zacht en mals vlees!
Franse runderstoof
Boeuf bourguignon is een typisch Frans gerecht. Het is een streekgerecht en komt uit de Bourgogne. Voor deze runderstoof wordt dan ook vaak gekozen voor een rode Bourgogne-wijn. De naam betekent eigenlijk: rund op z’n bourgondisch. Een boerengerecht, maar zo lekker!
Lekkere bijgerechten
Deze runderstoofpot is ontzettend voedzaam. Het rundvlees is zacht en mals geworden en alle vloeistoffen zijn een smakelijke, dikke saus geworden. Hierbij past natuurlijk een lekker bijgerecht. Denk aan bijvoorbeeld gekookt rijst of een vers stokbrood, maar ook deze krokante aardappeltjes uit de oven (klik) smaken hier fantastisch lekker bij!
Boeuf bourguignon – Franse runderstoof met rode wijn
Ingrediënten
- 1200 gram sukadelappen
- 2 uien (geschild en gesnipperd)
- 4 tenen knoflook (geschild en gesnipperd)
- 125 gram spekblokjes
- 3 winterwortels (in plakjes gesneden)
- 400 gram champignons
- 400 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 8 gram verse tijm (6 takjes)
- 3 blaadjes laurier
En verder:
- een stoofpan of braadpan (met een dikke bodem)
Instructies
- Snijd de sukadelappen in grove stukken: snijd één lap in 3 of 4 stukken. Bak alle stukken aan in de braadpan op middelhoog vuur in wat vetstof. Doe dit in porties zodat de pan niet te vol zit. Als de sukadelappen rondom goudbruin zijn, haal je het uit de pan en leg je het opzij tot verder gebruik. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te zijn.
- Fruit de uit en de knoflook aan de braadpan waar je net de sukadelappen in hebt gebakken. Je hoeft de pan niet eerst schoon te maken. Voeg hierna de spekblokjes toe en bak deze uit.
- Doe de sukadelappen, samen met de plakjes wortel, de champignons, de rode wijn, de bouillon, de verse tijm en de laurier, terug in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet hierna het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de boeuf bourguignon 3 uur stoven op laag vuur.
- Controleer na 3 uur of het vlees zacht is en uit elkaar valt. De vloeistoffen zijn nu ook ingedikt en vormen een dikke saus om alle grove ingrediënten. Valt het vlees nog niet uit elkaar? Laat de boeuf bourguignon dan nog een uurtje verder stoven.
- Serveer de boeuf bourguignon met gekookt rijst, aardappeltjes of vers brood. Eet smakelijk!
Notities
Meng hiervoor 2 of 3 eetlepels bloem of maïzena, afhankelijk van hoe dik de saus al is, met een klein beetje water en meng tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg het papje toe aan de stoofpot en de laat het geheel nog een paar minuten flink koken zodat de bloem of de maïzena gaat binden. Roer intussen wel goed over de bodem!