gemarineerde tempeh

Gemarineerde tempeh om lekker krokant te bakken

Eet jij wel eens tempeh? Tempeh is een voedzaam product dat zich uitstekend leent om te marineren. Zo geef je tempeh lekker veel smaak en is het een aanvulling voor vele gerechten. Serveer deze gemarineerde tempeh bevat lekker wat pit. Serveer hem als vleesvervanger in bijvoorbeeld soepen, een bowl met groenten of bij de stamppot.



Wat is tempeh?

Tempeh of tempé wordt gemaakt van sojabonen. Deze sojabonen worden geperst tot een staafvorm en dit wordt vervolgens gefermenteerd. Tempeh heeft een stevige structuur en je kunt de vorm van de sojabonen nog goed herkennen. Vanwege het fermentatieproces kan tempeh ietwat zurig smaken en/of ruiken. Laat je hier niet door afschrikken want tempeh kan ontzettend goed smaken opnemen en is daardoor uitermate geschikt om lekker te marineren.


Hoe eet je tempeh?

Tempeh kun je zien als een basisproduct waar je allerlei lekkers mee kunt maken, veelal in hartige gerechten. Het is ontzettend voedzaam en zeer geschikt als vleesvervanger. Maar, ook voor liefhebbers van vlees of vis zal deze gemarineerde tempeh goed smaken! Je kunt de tempeh snijden in de gewenste vorm. Snijd bijvoorbeeld plakken tempeh, marineer deze en bak ze vervolgens lekker krokant. Serveer als vleesvervanger bij een AVG’tje (aardappelen, groenten, vlees(vervanger). Of snijd tempeh in fijne reepjes, marineer op dezelfde manier en bak lekker krokant in olie. De tempeh smaak heerlijk in bijvoorbeeld een Oosters georiënteerde salade en geeft meteen wat bite. Ditzelfde geldt voor gerechten als: nasi of bami, een bowl, in soepen of wat dacht je van stamppot?


Gemarineerde tempeh

Ik vind tempeh ontzettend lekker en gebruik het in veel gerechten. Het is de ideale aanvulling en geeft je gerecht meteen een spannende twist. Mijn favoriete gerechten om deze gemarineerde tempeh in te verwerken zijn: Zoete aardappelsoep met rijst en sperziebonen, Buddha bowl met tofu, pompoen en sobanoedels (in plaat van tofu) en Maaltijd kippensoep met rijst en spitskool.

De marinade voor de tempeh maken is eenvoudig. Je mengt simpelweg alle ingrediënten met elkaar. Dit recept is tevens geschikt om voor te bereiden. Sterker nog: hoe langer je de tempeh laat marineren, hoe beter het de smaken kan opnemen. Bereid het dus gerust voor en laat het een paar uur (of langer) in de koelkast staan.


Nog wat tips…

  • Probeer de tempeh zo gelijk mogelijk te snijden. Eerst plakken, vervolgens kleine reepjes. Dit maakt het gelijkmatig bakken straks makkelijker.
  • Zorg ervoor dat de olie heet genoeg is. Dit controleer je door een stukje brood (een klein stukje tempeh om te testen kan ook. Deze gooi je daarna weg) in de olie te houden. Gaat de olie bubbelen, dan is de olie warm genoeg.
  • Wees niet te zuinig met de olie. Niet alle olie eet je op, dus je hoeft niet bang te zijn dat al het vet wat je ziet, ook daadwerkelijk in je lichaam verdwijnt. Zorg voor een laagje van minimaal 1 centimeter.
  • Bak de tempeh in 3 tot 4 porties. Zo voorkom je dat de olie afkoelt en zo wordt de tempeh écht lekker krokant.
gemarineerde tempeh

Gemarineerde tempeh met sambal en ketjap

Gemarineerde tempeh om lekker krokant te bakken. Serveer als vleesvervanger en/of geef je gerecht extra smaak en structuur. Heerlijk!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch, Oosters
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram tempeh
  • 2 eetlepels sambal (of naar smaak)
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 à 2 theelepels bloem of maïzena
  • ruim zonnebloemolie om in te bakken

Instructies
 

  • Meng de sambal en ketjap met elkaar. De sambal is pittig dus die kun je toevoegen naar smaak.
  • Snijd de tempeh in kleine reepjes van ongeveer 0,5 centimeter breed. Meng de reepjes met de marinade. Voeg een theelepel bloem of maïzena toe of te zorgen dat de tempeh niet te vochtig is. Voeg zonodig nog een theelepel toe. Meng het geheel goed door.
  • Verwarm de olie in een ruime, hoge wokpan. Wanneer de olie warm genoeg is, schep je voorzichtig ¼ van de gemarineerde tempeh in de olie. Verspreid het een beetje zodat de reepjes tempeh los van elkaar kunnen bakken. Bak de gemarineerde tempeh 5 tot 6 minuten en schep tussentijds een keer om. Wees voorzichtig met spetters hete olie.
  • Laat de tempeh uitlekken op een stukje keukenpapier. Bak nog 3 porties tempeh op deze manier.
  • Serveer de tempeh direct.
Trefwoord Makkelijk, Marinade, Vegetarisch

1 reactie op “Gemarineerde tempeh om lekker krokant te bakken”

  1. 5 sterren
    Ik woon al lang in Indonesië, met name in BALI en wij worden hier overspoelt met heerlijke tempe (verpakt in pisang bladeren).
    Dus maak ik ls vegetariër vaak gemarineerde tempe blokjes (1 cm) zoals in uw recept met ketjap manis, sambal ulek, beetje jahe en knoflook (bawang putih).
    Bal het geheel lekker krokant en vermeng het dan met pecel (een bumbu katjang, maar je kunt ook een lekkere, smeuïge Hollandse Pindasaus gebruiken).
    Het is net of je heerlijke sate hebt gemaakt, maar dan zonder vlees!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating